faszerowana mięsem mielonym z groszkiem i jajkiem SKŁADNIKI: 2 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego 1 cebula 0,5 puszki zielonego groszku 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka chilli Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone. Usmażyć mięsko i dodać zielony groszek. Na koniec przyprawić według uznania. Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu
MarciochaKucharzyolej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso. Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut
MarciochaKucharzydwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą
MarciochaKucharzyżółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć. Do miski wsypać ugotowany bób, rozgnieść go. Dodać do niego jajko, boczek i oba sery, wymieszać. Na wierzch można wysypać kilka całych ziaren
MarciochaKucharzynałożyć kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Był też 3 smak pizzy: boczek, cebula, papryczka chilli i oliwki ... na specjalne zamówienie:) Smacznego
MarciochaKucharzyboczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez
MarciochaKucharzydodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki
MarciochaKucharzymorskiego :) Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach SKŁADNIKI: 2 okrągłe cukinie 250g krewetek mrożonych 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
MarciochaKucharzycieciorka ugotowana soczewica ugotowany groch drobno pokrojona cebula pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki świeża pietruszka olej do smażenia sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu
MarciochaKucharzyjesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek
MarciochaKucharzyżeberka. Mięso przyrządzane przy jego użyciu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne. SKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek pół litra piwa miodowe 2 łyżeczki musztardy chilli, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki mąki olej Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzeć przyprawami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego . Piwo połączyć
MarciochaKucharzycebulkę a następnie mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać. Podawać
MarciochaKucharzyTydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego sól pieprz chilli Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy
Salonik smakówmała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni
Bulliosałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała