podsmażyć pieczarki. Przełożyć do garnka z cebulą. Na końcu poddusić jarmuż dodając szczyptę soli. Jarmuż dodać do cebuli z pieczarkami, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie chilli. Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut
królestwo garówkażdy plasterek oddzielnie. Na plasterku rzepy układać trochę pieczarek, przykrywać dokładnie drugim plasterkiem. W przypadku gdy plasterki są nierówne można je przyciąć. Podgrzać w kuchence mikrofalowej, polać oliwą z chilli i podawać. Przepis zainspirowany programem Masterchef Australia. zastawa
królestwo garówtłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej
królestwo garówpyłku pszczelego i czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa
królestwo garówdusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz ziołami. Gdy nasza kasza już się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy. Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zgłodniejemy. Zabrałem ją ze sobą na zajęcia już nie raz! :) KOKOSOWA PANNA COTTA Z SOSEM Z GRANATU Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu
Food SquareCiekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g startego żółtego sera 100g startej mozzarelli sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia
Szefowa kuchnikrabowych (ok. 300g) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1/3 papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oliwy (ewentualnie oleju) bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz (można także użyć gotowej mieszanki przypraw: "przyprawa 5 smaków") Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Odcedzamy i mieszamy
Słodka StronaProsecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Jabłka duszone w malinach Banany z chilli Batoniki Daim
KreatywnePinyrewelacyjnie. Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 250 g czarnej fasoli 200 g kiełbasy 4 cebule przecier pomidorowy 1 łyżeczka cukru sól chilli liście laurowe ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki sumaku Wykonanie: Fasolę namoczyć przez noc w wodzie,a następnie ugotować
Mama Gotujenaturalny gęsty (lub śmietana 12 %) Oczyścić pierś z kurczaka, przekroić wzdłuż, oprószyć solą i pieprzem. Na środku mięsa umieścić plasterki sera pokrojone suszone pomidorki i pół papryczki chilli. Skręcić roladki, przebić wykałaczką. Smażyć na małej ilości oleju do zarumienienia Umyć brokuła, pokroić w kawałki. Ugotować na parze do miękkości. Przenieść brokuły do garnka, wcisnąć 2 małe
MarciochaKucharzymięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę
MarciochaKucharzypiekielnie ostro :P Makaronowa zapiekanka Meksykańska SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą
MarciochaKucharzyDziś nie było czasu na gotowanie... Szybkie Wrapy z kurczakiem SKŁADNIKI: 4 szt WRAPów 2 pojedyncze piersi z kurczaka sałata 2 pomidory cebula, papryczki chilli ser żółty sos cygański lub sos czosnkowy Zamarynować kurczaka w ziołach i oliwie z oliwek. Odłożyć na chwilę w lodówce. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu elektrycznym, nie dodając tłuszczu
MarciochaKucharzyswieżych drożdży pełna łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy z oliwek dodatki: sos pomidorowy pieczarki tarty ser (tym razem niestety gouda) kiełbasa pomidorki oliwki, kapary, papryczki chilli przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być
MarciochaKucharzy