Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem. Dodatki do zupy: jogurt naturalny typu greckiego ser gorgonzola jagody goi suszone pomidory suszone chilli Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura
ClauditteMissCookingoraz pieczonym filetem z łososia w ziołach. 1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone pomidory sól himalajska mielone chilli Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół
ClauditteMissCookingSkładniki: 600 g wątróbki drobiowej 4 duże cebule pokrojone w kostkę 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego chilli świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska (na sam koniec) 3 jabłka pokrojone w kostkę do smaku: szczypta majeranku, oregano i lubczyku suszonego Przygotowanie Do garnka wlewamy 1 szklankę wody. Umytą i oczyszczoną wątróbkę umieszczamy w garnku i zaczynamy gotowanie/duszenie. Wrzucamy
ClauditteMissCookingdań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę
ClauditteMissCookingDodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień
ClauditteMissCookingobaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 200 ml sosu słodko-pikantnego chilli TaoTao 5 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego TaoTao świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA
ClauditteMissCookingKOLACJA Mleko i jajko - rozbełtać razem dodać chilli Kromki chleba pełnoziarnistego obtaczamy w jajku z mlekiem. Smażymy do uzyskania chrupiących tostów, dodajemy ulubiony ser i boczek (ja wybrałam boczek duński wędzony z Pekpolu) Podajemy z sałatką :) Zółte i czerwone pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, zielone oliwki i świeża bazylia
ClauditteMissCookingwody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku sól himalajska pieprz Składniki na marynatę zmiksowałam blenderem. PRZYGOTOWANIE: Mięso obmyć i pokroić na kawałki takie około 2 cm. Zalać marynatą i odstawić do lodówki
ClauditteMissCookingząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek włoszczyzna porcja rosołowa 1 puszka pomidorów 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu kolorowego świeżo mielony pieprz mielone chilli 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego lubczyku sól himalajska do smaku PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera/ do głębokiej patelni wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory*, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek
ClauditteMissCookingłopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta, 1 pomarańczowa)- pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki
ClauditteMissCookinggęsto i z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Pieczarkowa z kuskusem
Moja smaczna kuchniatyle możliwości :) Końcowy efekt na pewno zaskoczy Was, nie tylko pięknym wyglądem, ale i idealną kombinacją smaków, bo nie od dziś wiadomo, że truskawki kochają się z czekoladą i chilli :))) Ciasto truskawkowe*: * mąka pszenna- 180 g * jajka- 2 sztuki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat truskawkowy**- 1 łyżeczka * suszona chili- 1/2 łyżeczki * barwnik
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 630g karczku bez kości łyżka miodu łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn chilli, sos sojowy 3 łyżki oliwy pó ł łyżeczki cząbru 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) Bracki e do podlani a Przygotowanie: Mięso pokroić , lekko wyklepać i przyprawić. Wło żyć do lodówki na noc. Przełożyć na tackę do grillowani a, dodać pokrojoną cebulę, podlać
Gaździnka warzySkładniki: pierś kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego - z Bażanowic 160 g białego sera łyżeczka zmielonej kolendry pieprz, sól, chilli, 2 listki laurowe natka pietruszki ząbek czosnku 1 cebula 120 ml soku pomarańczowego Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, ser, sok, sól, pierz, kolendrę i czosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz. Na rozgrzanej patelni
Gaździnka warzy