chilli - 4013 przepisów (strona:190/268)

Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 185

plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę." "Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu - powiedział Tony. - To przeważnie FASOLA PINTO, kabaczki, papryczki chilli, dziko rosnące zioła, pinole i mnóstwo CHIA." Christopher McDougall "Urodzeni biegacze" (a wspomniany Scott Jurek to super ultramaratończyk weganin) - wspaniała książka, polecam gorąco wszystkim, nie tylko biegającym; opis sposobu życia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim... 261

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka MARYNATA: woda 1,5 litra, sól peklowa 3 łyżeczki, papryczka chilli 1 suszona, ząbki czosnku 6 sztuk, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki marynatę zagotować bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać ładny kawałek łopatki bez kości

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykowo-limonkowe curry z kurczakiem 369

sosu zmienił się znacząco. Uppps... ;) Składniki curry sok z 1 limonki skórka z połowy limonki 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 2 grillowane papryki ze słoika 1 czerwona papryczka chilli bez szypułki i pestek 3 suszone pomidory 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka gałązek świeżej kolendry dodatkowo 1kg filetów z ud kurczaka

W kuchni wieczorem
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 241

zagrzanej w czajniku) sól curry Nigelli 700g pomidorków cherry 200g zielonego groszku 2 średnie białe cebule 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1/2 łyżeczki musztardy z gorczycą olej  sól Sposób przygotowania Cebulę pokroić w grubą kostkę, pomidorki na połówki, a czosnek posiekać.  W rondlu, w którym przygotujemy potrawę

W kuchni wieczorem
Jajka w kokilkach 344

kokilkach śniadanie. Padło na jajka. Wyszły pyszne, sycące i wyglądały bardzo apetycznie.  Potrzebne nam (na 1 porcję): - 2 duże jajka - plaster szynki drobiowej - 2 łyżki startego sera żółtego - chilli - pieprz - sól - zioła prowansalskie  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy na bardzo wąskie paseczki i nakładamy 3/4 do kokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron z sosem Napoli 192

makaron... Sos :  1 cebula posiekana w kostkę. 2 ząbki czosnku podsmażyć na 3 łyżkach oleju.  Dodać 2 puszki pomidorów po łyżeczce bazyli, oregano i rozmarynu, parę płatków chilli.  Posolić i popieprzyć do smaku.  Gotować na wolnym ogniu około pół godz. Lekko zblędować.  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Połączyć z sosem.  Smacznego ...@ Betty

LEjDIS
Robimy zapasy- Sos słodko-kwaśny 357

puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 3/4 szklanki octu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mielonego czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Zapiski Młodej Żony
Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 167

Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Ich podstawowymi składnikami są jaja, cukier puder oraz mąka

Zapiski Młodej Żony
KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 154

czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane) 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej sól pieprz zioła prowansalskie szczypta chilli bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Fasolę przełożyć na sito i dokładnie przepłukać. Wsypać do miski i dokładnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać starte na grubych oczkach

Kuchnia w opałach
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 209

wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie:   Karkówkę i wołowinę

W poszukiwaniu inspiracji
Chili con carne - inaczej 230

puszce, to kukurydzę także - opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć i dodać do mięsa. Chili con carne gotować kilka minut. Na koniec dodać roztarty czosnek, pokrojone drobno chilli ( lub trochę chili w proszku ). Doprawić do smaku solą i przyprawami. Podawać z pieczywem lub ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Leczo z kalarepy 132

Jest to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki.    SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki

Pyry na Gaz
Słodko-kwaśna sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem 390

sera 1/3 czerwonej papryki 80 gram świeżego szpinaku baby kilka listków mięty do ozdoby W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy do lodówki (przyda się później), w drugiej połowie marynujemy piersi kurczaka, które wstawiamy również do lodówki na 30 minut. Następnie grillujemy piersi kurczaka po 4-5 minuty

Mango Papaja
PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI 135

umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut

Kuchnia w opałach
ZAPIEKANKA MIĘSNO-SZPINAKOWA 124

trwaj chwilo, trwaj.... SKŁADNIKI: 200 g makaronu (dowolnego) 300-400 g mielonego mięsa z łopatki 1 opakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól  pieprz szczypta chilli szczypta kolendry i lubczyku (użyłam suszonych) żółty ser (w moim przypadku gouda) słodka, mielona papryka  masło do posmarowania naczynia oliwa A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie

Kuchnia w opałach