bardzo jestem zadowolona. Świąteczny wieniec z suszonymi owocami i przyprawami Składniki: wieniec suszone plastry jabłek, pomarańczy i mandarynek z obacz tutaj ziele angielskie liście laurowe suszone papryczki chilli przyprawę z kardamonem, pomarańczą i miętą klej kropelka szpilki Przygotowanie: Suszone owoce szpilkami wbijamy w wieniec Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek
Moja smaczna kuchniaCarp baked in the roots Składniki. 1 filet z karpia 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1 chilli czerwone małe 1 wiązka kolendry 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 pomidor 10 pieczarek 6 oliwek zielonych 1/2 cytryny Wykonanie. Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami
Kulinarny karnet Christopheraprzerodzą się w fajne danie fit. Składniki: 100 g kukurydzy świeżej albo z puszki szklanka kaszy kuskus 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę zalewamy 1,5 szklanki wrzątkiem i przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem lub delikatnie
Niezły MłynekJamie Oliver'a Dobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs Składniki: 4 osoby 4 niewielkie cukinie sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 czerwone chilli ząbek czosnku 1 garść świeżej mięty oliwa z oliwek extra virgin sok w yciśnięty z 1 cytryny opcjonalnie młody bób lub groszek Przygotowanie Pokroić cukinie wzdłuż na bardzo
Stare Garystartego parmezanu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony czarny pieprz sos 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry 1 chilli, w plasterkach 2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka) kilka liści bazylii przygotowanie kluski Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową i przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem
Stare Garymożna ja zajadać samą ! przepis z programu Sobota w kuchni Składniki ( na 4 porcje) 2 małe awokado sok z 2 limonek 2 małe mango 2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone (użyłam mniej) 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry 4 łyżki oliwy sól przygotowanie Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać
Stare Garynasiona usunięte, posiekana 1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik
Stare Garynieładnie oraz brak serwetek. Burgery smaczne, tylko ten sos do poprawy. Warto też trzymać się składników, opisanych w menu, bo ja oprócz ostrego sosu prawie nie widziałam różnicy pomiędzy Chilli Burgerem a Italianem (zamiast suszonych pomidorów dostałam plaster świeżego). IncognitO , ul. Peowiaków 3 Obecnie w menu są dwa burgery (jak ja byłam u nich był tylko jeden): Klasyczny
Pasja Smakucebule 90 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżki szczypta pieprzu i/lub chilli Matiasy namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli
wyzwania kuchennekaszy kuskus 4 łyżeczki octu balsamicznego 4 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilli ponadto oliwa do wysmarowania pergaminu i pierożków mąka do posypania blatu miseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszu Przygotowanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek
Moja smaczna kuchniaprzepis na drugą już wkrótce…:)! Sałatka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: 750 g małych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 260 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 200 g sera feta 1-2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz oliwa do smażenia Dressing/sos: -2 łyżki oleju sezamowego -2 łyżki soku z limonki (lub z cytryny) -2 łyżki miodu
UgotujmyTo.plpowstała ta pyszna sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem. Dodałam jeszcze stostowane nasiona słonecznika i dyni i polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy Mam nadzieję, że Wam zasmakuje..:) Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem Składniki
UgotujmyTo.plpieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki papryki 2 czerwone cebule 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki płatków chilli szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić
UgotujmyTo.plpieprz płatki chilii (opcjonalnie) owoc granatu (opcjonalnie) 1. Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i każdy podsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja posmarowałam pędzelkiem plastry bakłażana oliwą zmieszaną z płatkami chilli i smażyłam na patelni grillowej aż zrobiły się miękkie) Zostawiamy plastry bakłażana do ostygnięcia a potem kroimy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki sosu: jogurt, posiekaną pietruszkę i miętę
UgotujmyTo.plplastrów ziemniaków. Lekko oprószyłam solą i pieprzem. Na to wyłożyłam podsmażoną kapustę a na nią -warstwę mięsa. Na mięso pozostałe ziemniaki, które oprószyłam znowu lekko solą, pieprzem i płatkami chilli . Na wierzch ziemniaków ułożyłam warstwę startego żółtego sera wymieszanego z kwaśną śmietaną. 5. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
UgotujmyTo.pl