drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia 10 dag ser żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
Kulinarny karnet Christopheraniedojrzałe. Należy je odłożyć na tydzień ,dwa ,aż skórka stanie się miękka. Czerwone banany zapiekane z jabłkami. Składniki. 2 banany czerwone 1 jabłko ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki chilli ½ łyżeczki kardamonu 1 łyżka cukru brązowego 1 cytryna 1 łyżeczka masła Wykonanie. Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać
Kulinarny karnet Christopheratuńczyka w oleju z puszki sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika
Kulinarny karnet Christopherabakłażan 1 zielony pomidor 0,5 papryka czerwona 2 kabanosy wieprzowe 1 łyżeczka ketchup 1 cebula 2 łyżki majonez 1 świeża figa 10 dag mozzarella sól pieprz czarny chilli oliwa z oliwek aceto balsamico di Modena Wykonanie. Bakłażana pokroić na plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Zielony pomidor, paprykę, cebulę i kabanosy, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera
Kulinarny karnet Christopherawyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy stole np. w restauracji. Składniki 4 szt. krewetki argentyńskie 0,5 szt. papaja olej do smażenia Marynata 1 łyżka sos chilli 1 łyżka oliw z oliwek 0,5 szt. sok z limonki 0,25 łyżeczki kolendra 3 ząbki czosnek 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki trawa cytrynowa 0,25 łyżeczki starty
Kulinarny karnet ChristopheraBacon in the round Składniki. 3 plastry świeżego boczku 1 pęczek dymki pieprz przyprawa kucharek chilli papryka czerwona 3 patyki do szaszłyków Wykonanie Plastry boczku rozklepać, przyprawić do smaku. Z pęczka dymki, wykorzystać tylko zielony szczypior. 5 - 6 szczypiorków owijać plastrem boczku. Na czas grillowania, w środek włożyć patyk do szaszłyków. Spiralki będą proste i nie będą się odkształcać
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 1,5 kg. żeberka grube 2 cebule 6 ząbków czosnku przyprawa do dań Kucharek pieprz majeranek 100 ml śmietana 18% Bejca. 3 łyżki sos worcestershire 2 łyżki sos chilli 2 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie. Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę wymieszać, przesmarować
Kulinarny karnet ChristopheraDuszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka
Moja smaczna kuchniakurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony 0,5 szklanki kukurydza
głodny alergikpapryczka chili z pestkami ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry oliwa z oliwek pieprz natka pietruszki papryczka pimento WYKONANIE Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente
OstryKęsząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia, często mieszając. Po tym czasie odsączamy
chwile dla mniePyszny, pikantny krem z dyni. Polecam gorąco :) Składniki: ok. 0,5 kg dyni pół małej cebuli 0,7 l. wody domowa kostka rosołowa domowa vegeta sól pieprz szczypta płatków chilli Cebulę i obraną dynię kroimy w kostkę. Dodajemy do wody z przyprawami i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy. Smacznego
chwile dla mniedniach jest gotowa. Paprykę należy zjeść w ciągu tygodnia, jeśli chce się ją zostawić na dłużej należy ją wstawić do lodówki lub zapasteryzować. Można też dodać odrobinę chilli. Smacznego
chwile dla mniecebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oliwie mieszając od czasu do czasu, ale tylko tyle, żeby nie przypalić. Chodzi o to, żeby część cebuli
chwile dla mniePuszysta, kremowa, delikatna, z lekką nutką suszonych pomidorów... Pyszna :) Składniki: 2 szkl. orzechów nerkowca 10 łyżek oliwy 6 łyżek koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody papryka ostra lub chilli - do smaku 5 kawałków suszonych pomidorów 5 ząbków czosnku Orzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę. Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy
chwile dla mnie