chilli - 4013 przepisów (strona:208/268)

Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 189

tuńczyka w oleju  z puszki  sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan z kabanosem i figą 154

bakłażan 1 zielony pomidor 0,5 papryka czerwona 2 kabanosy wieprzowe 1 łyżeczka ketchup 1 cebula 2 łyżki majonez 1 świeża figa 10 dag mozzarella sól pieprz czarny chilli oliwa z oliwek aceto balsamico di Modena Wykonanie. Bakłażana pokroić na plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Zielony pomidor, paprykę, cebulę i kabanosy, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera

Kulinarny karnet Christophera
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 169

wyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy stole  np. w restauracji. Składniki 4 szt. krewetki argentyńskie 0,5 szt. papaja olej do smażenia  Marynata 1 łyżka sos chilli 1 łyżka oliw z oliwek 0,5 szt. sok z limonki 0,25 łyżeczki kolendra 3 ząbki czosnek 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki trawa cytrynowa 0,25 łyżeczki starty

Kulinarny karnet Christophera
Spiralki z boczku na dymce 188

Bacon in the round Składniki. 3 plastry świeżego boczku 1 pęczek dymki pieprz przyprawa kucharek chilli papryka czerwona 3 patyki do szaszłyków Wykonanie Plastry boczku rozklepać, przyprawić do smaku. Z pęczka dymki, wykorzystać tylko zielony szczypior. 5 - 6 szczypiorków owijać plastrem boczku. Na czas grillowania, w środek włożyć  patyk do szaszłyków. Spiralki będą proste i nie będą się odkształcać

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka pieczone w całości 148

Składniki. 1,5 kg. żeberka grube 2 cebule 6 ząbków czosnku przyprawa do dań Kucharek pieprz majeranek 100 ml śmietana 18% Bejca. 3 łyżki sos worcestershire 2 łyżki sos chilli 2 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie. Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę wymieszać, przesmarować

Kulinarny karnet Christophera
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2699

Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka

Moja smaczna kuchnia
Galaretka drobiowa z warzywami (bez glutenu, mleka i jajek) 185

kurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony 0,5 szklanki kukurydza

głodny alergik
Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 355

papryczka chili z pestkami ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry oliwa z oliwek pieprz natka pietruszki papryczka pimento WYKONANIE Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente

OstryKęs
Domowy ketchup pikantny 158

ząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli  Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia, często mieszając. Po tym czasie odsączamy

chwile dla mnie
Ognista zupa z dyni. Wegańska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 145

Pyszny, pikantny krem z dyni. Polecam gorąco :) Składniki: ok. 0,5 kg dyni pół małej cebuli 0,7 l. wody domowa kostka rosołowa domowa vegeta sól pieprz szczypta płatków chilli Cebulę i obraną dynię kroimy w kostkę. Dodajemy do wody z przyprawami i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Najlepsza kiszona papryka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 209

dniach jest gotowa. Paprykę należy zjeść w ciągu tygodnia, jeśli chce się ją zostawić na dłużej należy ją wstawić do lodówki lub zapasteryzować. Można też dodać odrobinę chilli. Smacznego

chwile dla mnie
Wegańska zupa cebulowa 180

cebul, kilka główek czosnku i kabaczka...  Cóż było robić?  Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oliwie mieszając od czasu do czasu, ale tylko tyle, żeby nie przypalić. Chodzi o to, żeby część cebuli

chwile dla mnie
Pomidorowa pasta z nerkowców,wegańska 125

Puszysta, kremowa, delikatna, z lekką nutką suszonych pomidorów... Pyszna :) Składniki: 2 szkl. orzechów nerkowca 10 łyżek oliwy 6 łyżek koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody papryka ostra lub chilli - do smaku 5 kawałków suszonych pomidorów  5 ząbków czosnku Orzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę. Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy

chwile dla mnie
Owrócone sushi czyli california rolls z kurczakiem i ogórkiem w majonezie 292

rolls :) Wyszło nie do końca tak jak sobie to umyśliłam, ale i tak jestem zadowolona, że w miarę mi się udało. Składniki: filet z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny

chwile dla mnie
Oszukane gołąbki z jarmużem 191

jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam

Kulinarny Pamiętnik