cebuli 1/2 papryczki chili 2 łyżki soku z limonki skórka z ½ limonki garść listków kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz Salsa z mango: 1 mango dojrzale 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli sok wyciśnięty z ½ limonki sól, pieprz * możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę
Mania Gotowaniawolowego 100-150 gr małych pieczarek 2 papryki czerwona i żółta natka pietruszki 100 gr startego miękkiego sera 200 gr suchego makaronu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka, chilli, sucha pietruszka, granulki czosnku. Wykonanie: W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni- na oleju podsmażamy około 2-3 min pieczarki przepołowione na pół. Dodajemy mielone- doprawiamy
Smaki Edytydyni hokkaido ( tej dyni nie musimy obierać) 2 łyżki masła 700 ml bulionu warzywnego 100 g sera koziego 1 łyżeczka miodu pęczek pietruszki 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki chilli świeżo zmielony pieprz i sól dodatki prażone pestki dyni ok 100 g do dekoracji grzanki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 160 C, dynię kroimy na mniejsze części, czyścimy z pestek
Niezły Młynekpapryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię
Niezły Młynekzapiekanki: 2 ciabatte 500 g opieńków 200 g kiełbasy ja użyłam jałowcowej 1 duża cebula czerwona 2 pomidory 200 g sera 1 łyżka masła sól, pieprz, chilli, słodka papryka Przygotowanie: Cebulę należy pokroić i usmażyć na maśle, dorzucić pokrojoną kiełbasę w kostkę i dodać umyte opieńki, smażymy na małym ogniu (opieńki - ja zawsze gotuję
Niezły Młynekminut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakimłode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego sól Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm x 3 cm. Składniki marynaty mieszamy, (dwie łyżki odlewamy do innej miseczk
Kulinarne przygody Gatityprzeciśnięte przez praskę ząbki czosnku sól i pieprz do smaku patyczki do szaszłyków Składniki czerwonej greckiej przyprawy: 2 miarki suszonego oregano 1 miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy
Kulinarne przygody Gatityinnych im podobnych. Jakieś resztki sklepowych mieszanek warzywnych, które miałam w domu, poszły do kosza ! Co roku zmieniam trochę przepis, a teraz trafiłam na przepis na blogu Chilli Bite i on chyba pozostanie u mnie na dłużej. Wprawdzie jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie zachęcam, jak spróbujecie, na pewno
Kulinarne przygody Gatityciast, ale do tych cynamonowo-maślanych szczególnie. Z okazji drożdżowego święta na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite . W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar
Kulinarne przygody Gatitytwarzy, czasem nawet głośny śmiech, jak dziś, kiedy w kadrze obiektywu pojawiła się jego okrągła głowa zbliżająca się do dyni. Kocham tego łakomczucha. Potrzebujesz: włoszczyznę kilogram dyni cebulę papryczkę chilli (dla chętnych, ale naprawdę dobrze robi) 2 łyżki masła mleko kokosowe łuskane pestki z dyni Co robić? 1. Ugotować pół litra wywaru z włoszczyzny 2. Miąższ dyni pokroić w kostkę
Matka Żywicielkasoczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad. Składniki: 1 cała pierś pęczek pietruszki 100 g orzechów nerkowca 1 białko 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy na drobno, pietruszkę siekamy i łączymy z przyprawami. W oddzielnej misce
Niezły Młynekciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie przygotowujemy sos - starannie mieszamy wszystkie składniki. Cabatte przekrajmy
Niezły Młynekzeszłoroczną kapustę. Warto było. Popłynąć. Dopłynąć . Rozpłynąć się. pół kilograma kapusty kiszonej mały kalafior pieczarki około 10 sztuk puszka pomidorów w zalewie (400g) ziele angielskie, liść laurowy (3 sztuki) chilli (pieprz kajeński), curry (2 łyżki) sól, pieprz w ziarnkach natka pietruszki suszona (2 łyżki) Kapustę odsączyłam, przepłukałam i poszatkowałam. Zagotowałam z dodatkiem łyżeczki soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela
bastalenalubić (a nawet kochać!). Nie da się ukryć, że jesienią może być bardzo smacznie, bo na straganach roi się od wspaniałych dobroci tj. dynia, cukinie, kabaczki, jeżyny, dorodne papryki,chilli i soczyście dojrzałe pomidory! Nie zapominając o leśnych grzybach! (: Tak więc urozmaicajmy sobie jesień i sprowadzajmy ją na talerz, gdyż jej barwy są niezwykłe.. A gdy już tak człowiek
Symfonia Smaków