pieczenia nie urosło...Wkładam do piekarnika na 15-20 min w tem. 160- 180 st. Mleko i jajka mieszam razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn) Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę. Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście
NaKońcuJęzykalekkim sosem pieczarkowym... Składniki: pół główki kalafiora 1 szklanka różyczek brokułów 3 garści otrębów ( około 1 szklanka 200ml.) 2 jajka przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka slodka, papryka chilli czosnek 200 g. pieczarek 2 łyżki gęstego jogurtu Na gotująca się posoloną wodę wrzucamy różyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około 4 minut. Studzimy i ścieramy na tartce o grubych oczkach...Odsączamy
NaKońcuJęzykaśniadanka...Omletttt ze szpinakiem i twarożkiem idealny dla mnie... Składniki: 4 jajka 100g. szpinak u mnie mrożony 2 łyżki twarożku 0% tł. 1/2 łyzeczki masła 1 ząbek czosnku Przyprawy: chilli, pieprz, sól, natka pietruszki Jajka i przyprawy mieszamy razem....Wlewamy na patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu do momentu aż góra omletu się zetnie i boki odejdą
NaKońcuJęzykachwile podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli... Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st. Smacznegoooo!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykafasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie: Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole. Następnie juz wymoczoną fasolę i soczewicę gotujemy przez około
NaKońcuJęzykamoja dzisiejsza propozycja śniadania na ostrrrrooo... Składniki: 3 jajka 2 wafle ryżowe łyżka masła szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, kurkumy 1 papryczka chilli var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore
NaKońcuJęzykatraf sprawi że Książka trafi do Was...;) Składniki: 900 gram ziemniaków 1 cebula, starta 1/2 szklanki żółtego sera 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sół, chilli, kurkuma 2 ząbki czosnku, starte 1. W lekko osolonej, wrzącej wodzie podgotowujemy ziemniaki około 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki
NaKońcuJęzykaPieczemy około 5 minut w tem. 180-200 stopni Boczek smażymy na patelni aż będzie bardzo chrupiący i praktycznie pozbawiony tłuszczu. Cukinie i pieczarki podsmażamy z dodatkiem czosnku i chilli do momentu całkowitego wyparowania wody. Składniki na masę jajeczną mieszamy wszystkie ze sobą. Na upieczony spód układamy wszystkie warzywa zalewamy masą jajeczną i na wierzch układamy upieczony boczek. Całość zapiekamy
NaKońcuJęzykafasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki: 200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko. Na patelni podsmażamy kiełbasę
NaKońcuJęzykasałatka ziemniaczana więcej przypraw a co za tym idzie lepszy smak... Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 1/2 puszki fasoli czerwonej puszka kukurydzy 3 cebule dymki pęczek szczypiorku majonez keczup ostry chilli, pieprz, curry, sól 2 ząbki czosnku 1. Ziemniaki gotujemy kroimy w plasterki 2. W salaterce mieszamy kukurydze, fasole oraz ziemniaki oddajemy pokrojone cebule, czosnek oraz szczypiorek 3. dodajemy majonez
NaKońcuJęzykaJesli nie lubicie koktajli z miąższem potraktujcie warzywa sokowirówką...ja kocham te z miąższem... Składniki: 2 małe porcje 1 marchewka 1 ogórek 1 rzodkiewka 1/2 ząbka czosnku pieprz/ chilli/ sól morska lub ziołowa Marchew obieramy kroimy na drobne kawałki, ogórka zielonego kroimy wraz ze skórka na drobne kawałki by łatwiej nam się miksowało, dodajemy czosnek i rzodkiewkę...Blender-ujemy
NaKońcuJęzykawłaśnie na sposób wytrawny Babeczki warzywne. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 5 pieczarek 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 5 grubych plasterków sera żółtego papryczka chilli jajko przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie,często mieszamy żeby się nie przypaliła, w razie
NaKońcuJęzykałyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek szklanka śmietany sól,pieprz 150 gram żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki
NaKońcuJęzykaserdecznie na szybkie i bardzo pożywne śniadanko na dobry początek każdego dnia... Składniki: 3 duże jajka lub 4 mniejsze 3 łyżki maki gryczanej 4 łyżki wody gazowanej sól, pieprz, chilli 5 pieczarek kilka plasterków cukinii około 1 cm plaster żółtego sera Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Do miski wbijamy jajka dodajemy mąkę, wodę oraz przyprawy. Wszystko roztrzepujemy bardzo dokładnie. Smażymy
NaKońcuJęzykapoprzedniej... Dziś trochę bardziej kaloryczna no ale od wielkiego dzwonu można sobie pozwolić... Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/4 cukinii 1 gruby plaster sera żółtego papryczka chilli jajko 2 łyżki maki ryżowej lub innej bezglutenowej pieprz ziarnisty, sól, kurkuma olej rzepakowy do smażenia Kaszę 3-krotnie płuczemy w zimnej wodzie...następnie gotujemy do miękkości. Studzimy Wystudzoną kaszę przekładamy
NaKońcuJęzyka