się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte na jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk) 500 g mąki pszennej 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli 2 cebule 100 g bekonu 30 g masła dodatkowo: 3 łyżki mleka 100 g żółtego sera Bekon i cebulę pokroić w kostkę. Bekon podsmażyć tak, żeby był chrupiący. Zdjąć z patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzemój krzaczek! Jeśli jednak jesteście ogromnymi fanami połączenia czekolady z miętą, możecie wrzucić więcej. Jeśli jednak to połączenie zupełnie Wam nie odpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa . Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega kakaowe ciasteczka, o cudownie głębokim smaku
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkie był pochłaniane błyskawicznie (dlatego właśnie nie mam ani jednego zdjęcia, i niektóre smaki będę musiała odtworzyć w domu). Były więc kawowe z whisky, które zachwyciły C. Czekoladowe z chilli zdobyły serca Taty. W truskawkowych zakochała się Mama, a ja przepadłam dla obłędnego koloru jagodowych. Dla Młodej miał być sorbet, ale nie zdążyliśmy... Cóż, następnym razem. Albo sobie w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać z cukrem, dodać do konfitur, dobrze wymieszać, gotować 3-5 minut. Napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Rada: zachowajcie błony i nasiona chilli, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantną konfiturę
SzczyptaSmaQłyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek, - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek. 2 główki - Czosnek Niedźwiedzi , - Kurkuma , - Majeranek, - Imbir, - Chilli, - Kmin Rzymski, - Kminek, - Goździki, WYKONANIE: Umytą kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki soli na litr wody) tak, aby cała była w wodzie. Odstawiamy
Wypisz Wymalujwywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej wielkości) 1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli) pieprz i sól do smaku Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną szalotkę (lub zwykłą cebulę), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię
kuchcikowniaSkładniki: ok. 1 kg szynki wieprzowej sól Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą. Zalewa: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziela angielskie 1 liść laurowy łyżeczka chilli łyżeczka papryki słodkiej łyżka czombru 2 ząbki czosnku Rozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia
kuchcikowniaprażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz
kuchcikowniałyżki śmietany 3 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego ciemnego łyżka oliwy sól, pieprz, 1/3 małej papryczki chilli szczypta papryki słodkiej Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z oliwą, koncentratem i przyprawami. Śmietanę, mąkę, sos sojowy dokładnie wymieszać. Dolać odrobiną wywaru, żeby zahartować, to się
pieprzny smaczekmozzarella, łososia z puszki i prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz mięs. Ziarenka bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je wam polecić :-), znajdziecie
Marta Gotujewłoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebula odrobina papryczki chilli sól, pieprz 3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 3 łyżki
pieprzny smaczekmała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć
pieprzny smaczekwylać - łopatkę pokroić na kostki z cebulą i na oliwie usmażyć do szybkowara dać usmazoną łopatkę z tłuszczykiem, 2 marchwie starte na drobno i dwie pokrojone w talarki, papryczkę chilli dać namoczoną fasolę bez tej wody, majeranek, kucharek, wlac wodę, liście i ziele angielskie, pokrojone w kostki ziemniaki szybkowar zamknąć i po zagotowaniu - para syczy - zmniejszyc ogień i gotowac
W Mojej Kuchni Lubię