czosnku - 2 Cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na cerę J )* - 2 łyżki kuminu w proszku* - 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy) - łyżka sosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)** - kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli * Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska
Smaki Brazyliidziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe (ok. 60 dag) - marynata składająca się z: ciemnego sosu sojowego sosu teriyaki oleju sezamowego soku z cytryny czosnku świeżo zmielonego pieprzu chilli w płatkach wędzonej papryki w proszku - mąka pszenna do obtoczenia - olej kokosowy do smażenia Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry. Z całej porcji (60 dag) wyszło mi 10 sztuk
mojewypiekiinietylkoMoże być z piwem, ale nie tylko. W mojej butelce była zwykła woda, a dla aromatu - pokrojona limonka. Składniki: - kurczak o wadze 1,2kg (mały) - papryka wędzona w proszku - chilli - sól - pieprz - olej rzepakowy - 1 limonka - wrzątek do napełnienia butelki Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić, odciąć kuper i tłustą skórę przy kuprze. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem
mojewypiekiinietylkoskóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony pieprz - chilli w płatkach (dałam sporo) - papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki, płuczemy, osuszamy papierowym
mojewypiekiinietylkoWłaśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka . Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia . Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia
mojewypiekiinietylkozupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru
mojewypiekiinietylkozamroziłam); C. nabył również trufle (za mikroskopijny słoiczek zapłacił górę pieniędzy, ale przynajmniej odwiodło to go od karcących spojrzeń w kierunku moich siatek z zakupami), jakieś mega ostre papryczki chilli i woreczek kasztanów, z których przygotował absolutnie obłędną zupę z dodatkiem porto (co się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli
Bon Appetit Małgorzatymięsnego na 2 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka
Bon Appetit Małgorzatykroimy w plasterki. 2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni , dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie , dodajemy koncentrat pomidorowy , doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami. 3. Do ost udzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy. 4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów
Kuchnia domowa Anisól, pieprz olej do smażenia jajko + mleko mąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem
Kuchnia domowa Anizalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem z cukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia
Kuchnia domowa Aniinnym wydaniu znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu! Składniki: 4 kotlety schabowe po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru odrobina chilli odrobina białego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru pudru 2 liście
Kuchnia domowa Anitylko) śniadanie, bo przygotowujemy je dzień wcześniej, a rano tylko wkładamy do piekarnika. Można je posypać czym tylko chcemy. Ja wybrałam: sezam, płatki owsiane, pestki dyni i płatki chilli. Składniki (na 12 bułeczek): 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 25 g masła 7 g drożdży w proszku (1 opakowanie) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mleko do posmarowania bułeczek zioła, płatki
Zakręcony Widelecbardzo jestem zadowolona. Świąteczny wieniec z suszonymi owocami i przyprawami Składniki: wieniec suszone plastry jabłek, pomarańczy i mandarynek z obacz tutaj ziele angielskie liście laurowe suszone papryczki chilli przyprawę z kardamonem, pomarańczą i miętą klej kropelka szpilki Przygotowanie: Suszone owoce szpilkami wbijamy w wieniec Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek
Moja smaczna kuchnia