cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól. Do kubka wlać 1-2 łyżki gorącej wody spod grzybów dodać cukier
Gaździnka warzytrybowanego indyka 2 większe cebule 2 ząbki czosnku 200 ml jasnego piwa sól, pieprz szczypta tymianku, lubczyku kilka ziarenek kminku 2 ziarenka ziela angielskiego 1-2 listki laurowe chilli do smaku kilka kropel maggi Przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na łyżce oleju z obu stron z drobno pokrojonymi cebulami. Na patelnię wlać
Gaździnka warzydymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny
My Culinary Artzawsze to musi być Matka. Wystarczy, że ja owsiankę wylizuję do dna ;) bułka pełnoziarnista serek kremowy smakowy (rukola&zioła) jajko sadzone parówka plaster zielonego ogórka plaster papryczki chilli garść rukoli Wystarczy wszystko złożyć. I zajadać się ze smakiem... zwierzakiem
bastalenaDoprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego
Stare Garybułka mleko do namoczenia bułki 5 łyżek pikantnego keczupu + 3 łyżki do posmarowania pieczeni 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku pieprz, papryka słodka, chilli - do smaku 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. 2. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem
Kto ugości moich gości?balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już
Moja smaczna kuchniacebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub 3 świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku
Zakamarki mojej kuchnimój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo jest już na wyciągnięcie ręki. Teraz trzeba tylko uspokoić rozgrzane zmysły. Gorące
KUCHARNIAżółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli 2- 3 łyżki świeżego koperku 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera
KUCHARNIATRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/ 100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam) 370 g białej czekolady Trufelki smakują niezwykle. Połączenie aromatycznych poziomek z białą czekoladą zapewnia słodką rozkosz, którą wspaniale przełamuje ostry smak pieprzu. Polecam mocne schłodzenie czekoladek przed podaniem, wtedy
KUCHARNIAzestresowaną osobę;) 2 duże ziemniaki dobrej jakości olej do smażenia ok. 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o zawartości kakao min. 70% przyprawy do posypania: sól morska, płatki chilli, czarnuszka, mieszanka różowego pieprzu, rozmarynu i soli morskiej * * oryginalny przepis podaje inne przyprawy, zmieniłam je, podobnie jak ilość użytej czekolady Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Przełożyć do rondelka
KUCHARNIAlody? Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym
KUCHARNIAupominkami, jakie otrzymali wszyscy Uczestnicy. Kuchnia pachniała dzięki aromatom wspaniałych przypraw, które po raz kolejny zapewnił nam Kamis . Królowało złoto wśród przypraw, czyli szafran , a także cynamon, chilli, wiele smakowitych mieszanek zamkniętych w młynkach. Nie było potrawy, do której nie dosypalibyśmy chociaż szczypty jednej z wielu afrodyzjakowych przypraw od Kamis-a . Danie główne, czyli risotto milanese przygotowaliśmy z doskonałego
KUCHARNIAminuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, pokrojony w paseczki czosnek oraz chilli i smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką
Ostra na Słodko