Składniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki
Gaździnka warzycukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól. Do kubka wlać 1-2 łyżki gorącej wody spod grzybów dodać cukier
Gaździnka warzytrybowanego indyka 2 większe cebule 2 ząbki czosnku 200 ml jasnego piwa sól, pieprz szczypta tymianku, lubczyku kilka ziarenek kminku 2 ziarenka ziela angielskiego 1-2 listki laurowe chilli do smaku kilka kropel maggi Przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na łyżce oleju z obu stron z drobno pokrojonymi cebulami. Na patelnię wlać
Gaździnka warzydymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny
My Culinary Artzawsze to musi być Matka. Wystarczy, że ja owsiankę wylizuję do dna ;) bułka pełnoziarnista serek kremowy smakowy (rukola&zioła) jajko sadzone parówka plaster zielonego ogórka plaster papryczki chilli garść rukoli Wystarczy wszystko złożyć. I zajadać się ze smakiem... zwierzakiem
bastalenaDoprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego
Stare Garybułka mleko do namoczenia bułki 5 łyżek pikantnego keczupu + 3 łyżki do posmarowania pieczeni 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku pieprz, papryka słodka, chilli - do smaku 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. 2. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem
Kto ugości moich gości?balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już
Moja smaczna kuchniacebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub 3 świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku
Zakamarki mojej kuchnimój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo jest już na wyciągnięcie ręki. Teraz trzeba tylko uspokoić rozgrzane zmysły. Gorące
KUCHARNIAżółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli 2- 3 łyżki świeżego koperku 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera
KUCHARNIATRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/ 100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam) 370 g białej czekolady Trufelki smakują niezwykle. Połączenie aromatycznych poziomek z białą czekoladą zapewnia słodką rozkosz, którą wspaniale przełamuje ostry smak pieprzu. Polecam mocne schłodzenie czekoladek przed podaniem, wtedy
KUCHARNIAzestresowaną osobę;) 2 duże ziemniaki dobrej jakości olej do smażenia ok. 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o zawartości kakao min. 70% przyprawy do posypania: sól morska, płatki chilli, czarnuszka, mieszanka różowego pieprzu, rozmarynu i soli morskiej * * oryginalny przepis podaje inne przyprawy, zmieniłam je, podobnie jak ilość użytej czekolady Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Przełożyć do rondelka
KUCHARNIAlody? Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym
KUCHARNIAupominkami, jakie otrzymali wszyscy Uczestnicy. Kuchnia pachniała dzięki aromatom wspaniałych przypraw, które po raz kolejny zapewnił nam Kamis . Królowało złoto wśród przypraw, czyli szafran , a także cynamon, chilli, wiele smakowitych mieszanek zamkniętych w młynkach. Nie było potrawy, do której nie dosypalibyśmy chociaż szczypty jednej z wielu afrodyzjakowych przypraw od Kamis-a . Danie główne, czyli risotto milanese przygotowaliśmy z doskonałego
KUCHARNIA