razu zrobiłam coś podobnego w domu - sugerując się głównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek
Kulinarne Inspiracjeprzekonałam się o tym na Wigilii u teściowej na której spotkały się moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Ja podaję przepis na moją rybę, taką jak robiła moja mama i moja babcia
Kulinarne Inspiracjeniepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy
My Culinary Artduże cukinie 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli 1/2 kg marchwi 5 łyżek soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka liści laurowych po łyżce oleju na każdy słoik Wykonanie: Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek
Bea(u)ty kitchenumyć i sparzyć, pokroić w kostkę. 2. Na patelni na małym ogniu połączyć oliwę i masło. 3. Do masła i oliwy dodać pomidory oraz czosnek, suszoną jedną papryczkę chilli, sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok 4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły 5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie
KreatywnePinygulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao 1/2 słoiczka sosu sambal oelek TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao PRZYGOTOWANIE: Mięso zamarynować na całą noc w wyżej wymienionych sosach. Następnego dnia przełożyć je do misy multicookera. Ustawić opcję FRY i czas 10 minut. Obsmażyć mięso
ClauditteMissCookingskrzydełek - 1 łyżka pasty tamaryndowej (można zastąpić sokiem z cytryny) - 2 łyżki cukru palmowego - 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1 łyżka sosu rybnego - 2 łyżki oliwy - płatki chilli wg uznania - sól, pieprz Skrzydełka dokładnie wymyć i oczyścić. Wysuszyć. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej
CookYourselfszczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
CookYourselfjeśli robimy małe babeczki) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka
Kto ugości moich gości?plastrów schabu 3 cebule (u mnie czerwona) 1,5 szklanki soku jabłkowego szklanka wody łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego szczypta chilli Schab lekko rozbijamy, soli i pieprzymy z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 30 min. Cebulę kroimy w piórka. Schab krótko smażymy na oleju. Przekładamy do garnka. Smażymy cebulę
NA MOIM TALERZUdodatkowo 50 g wymieszanych pestek dyni i słonecznika Chili przekroić wzdłuż usunąć pestki (najlepiej pod bieżącą wodą). Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać smalczyk roślinny "Smakowita Pajda", podsmażyć chilli (ok. 30 sekund). Dodać cebulę, lekko oprószyć solą (smalczyk jest doprawiony), zeszklić. Odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą. W misce wymieszać śmietanę z jajkami i natka
Pełny talerzPapryczkę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Zmniejszyć moc, dodać wino i odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela
Pełny talerzogórek gruntowy 1 średni, pomidory 2 sztuki, ser żółty 15 dag na blasze na papierze do pieczenia rozwinąć rulon ciasta francuskiego nie mrożonego, brzegi zrobić grubsze-rant, posmarować sosem chilli, posypać oregano rozsypać cienkie parówki pokrojone drobno, pół talarki pieczarek rozsypać talarki ogórka gruntowego, pół talarki pomidorów, pokrojoną drobniej cebulę i czosnek piekarnik nagrzać do 180C, blaszkę ustawić
W Mojej Kuchni Lubięnatarcia kaczki z wierzchu sos 0,5kg śliwek 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki miodu 1 gwiazdka anyżu 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1,5 łyżeczki brązowego cukru naleśniki (10 małych) 150g mąki pszennej 120 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sezamowego dodatkowo 1 mała marchewka 1 mały
W kuchni wieczoremłyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów. farsz: kilka małych różyczek brokuła cebula- zeszklona na małej ilości oliwy z oliwek świeży koperek do smaku odrobina chilli szczypta pieprzu cytrynowego szczypta ziela angielskiego Przygotowanie: Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą
KreatywnePiny