posiekanej drobno cebuli 1/2 pęczka posiekanej natki piertuszki 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatkowo do wersji po arabsku : i łyżeczka ugniecionych w moździerzu ziaren kolendry, mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy. uformować kotleciki i obtoczyć
Jemy Pijemykurkumą, i pieprzem cytrynowym i cukrem. Ok 5 minut przed końcem gotowania dodać szmaciaki. Posypać posiekaną kolendrą ( tu natka pietruszki). Dodałabym tutaj jeszcze świeżą papryczkę chilli ale nie miałam ;) Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa
Jemy Pijemywędzonego boczku 2 małe śmietanki 30% 2 duże garści suszonych pomidorów 1 mały ser lazur błękitny garść tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka łyżek oleju sól pieprz ( bądź chilli ) dowolny makaron Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na dużej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Pomidory suszone pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem , aby zrobiły się miękkie.Do smażącego
Jemy Pijemypomidorami. Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika. Już po wyjęciu można polać sosem z pomidorów i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Dobrze smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym. Samo zdrowie na talerzu :) Czekam na wszelkie komentarze i sugestie
Jemy Pijemybazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją. Polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodatkowo spryskuję swoje caprese oliwą chilli :) lub zamiast bazylii dodaję pesto. SMACZNEGO
Jemy Pijemypodsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :) SMACZNEGO
Jemy PijemyJeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :) Wyszło pysznie ! ! ! Piękna porcelana od http://e-kwk.pl/ Serdecznie polecam
Jemy Pijemysmaku nie wspomnę. Fanom mięsa polecam z czystym sumieniem. Składniki na około 10 porcji: 2,5 kg chudej karkówki ( o ile tak można powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków
Jemy Pijemypraskę czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zjeść ze smakiem :) Można jeszcze dodać pokrojoną papryczkę chilli czerwoną cebulę :) Mniam
Jemy Pijemyłyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru sól świeżo mielony pieprz szczypta chilli Z żeberek, udek i pokrojonej drobno włoszczyzny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować wywar. W międzyczasie przypalić na ogniu jedną cebulę i dodać do wywaru. Na patelni rozgrzać olej, dodać
Jemy Pijemyjuż niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy
Jemy Pijemyziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM
Jemy Pijemycherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w sezamie i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach
Jemy Pijemychwilę podsmaży i uwolni armat dodać botwinę. Podsmażać ok 5 min. Doprawić i ewentualnie podlać wodą. Szybkie i smaczne danie :) Aby dodać ostrości pod koniec można dodać świeża papryczkę chilli. Doskonały dodatek do dań obiadowych. Jak wam się podoba taki pomysł
Jemy Pijemyszklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę do zeszklenia, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać ryż
Plate of Joy