chilli - 4013 przepisów (strona:173/268)

Czosnek niedźwiedzi a'la pasta 175

wędzonego boczku 2 małe śmietanki 30% 2 duże garści suszonych pomidorów 1 mały ser lazur błękitny garść tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka łyżek oleju sól pieprz ( bądź chilli ) dowolny makaron Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na dużej patelni, aż będzie lekko chrupiący.  Pomidory suszone pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem , aby zrobiły się miękkie.Do smażącego

Jemy Pijemy
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 158

pomidorami. Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika. Już po wyjęciu można polać sosem z pomidorów i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Dobrze smakują  z sosem czosnkowo-jogurtowym. Samo zdrowie na talerzu :) Czekam na wszelkie komentarze i sugestie

Jemy Pijemy
Caprese na bogato :) 153

bazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją. Polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.  Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodatkowo spryskuję swoje caprese oliwą chilli :) lub zamiast bazylii dodaję pesto. SMACZNEGO

Jemy Pijemy
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 154

podsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu.  Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :) SMACZNEGO

Jemy Pijemy
Curry z kurczakiem i warzywami na czarnym ryżu podane 198

Jeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu.  Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :) Wyszło pysznie ! ! ! Piękna porcelana od  http://e-kwk.pl/ Serdecznie polecam

Jemy Pijemy
Aromatyczna pieczeń z karkówki 149

smaku nie wspomnę. Fanom mięsa polecam z czystym sumieniem. Składniki na około 10 porcji: 2,5 kg chudej karkówki ( o ile tak można powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków

Jemy Pijemy
Guacamole a'la Kuba :) 143

praskę czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zjeść ze smakiem :) Można jeszcze dodać pokrojoną papryczkę chilli  czerwoną cebulę :)  Mniam

Jemy Pijemy
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 245

łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru sól  świeżo mielony pieprz  szczypta chilli Z żeberek, udek i pokrojonej drobno włoszczyzny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować wywar. W międzyczasie przypalić na ogniu jedną cebulę i dodać do wywaru. Na patelni rozgrzać olej, dodać

Jemy Pijemy
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 222

już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy

Jemy Pijemy
Polecam orientalne zupki :) 212

ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM

Jemy Pijemy
Łosoś w sezamie na roszponce 161

cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól  pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w sezamie i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach

Jemy Pijemy
Botwinka krótko smażona stir fry 189

chwilę podsmaży i uwolni armat dodać botwinę. Podsmażać ok 5 min. Doprawić i ewentualnie podlać wodą. Szybkie i smaczne danie :) Aby dodać ostrości pod koniec można dodać świeża papryczkę chilli. Doskonały dodatek do dań obiadowych. Jak wam się podoba taki pomysł

Jemy Pijemy
Risotto ze szparagami, cukrowym groszkiem i żółtą cukinią 151

szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę do zeszklenia, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać ryż

Plate of Joy
Sałatka z Kurczakiem i Ananasem 399

słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia;  W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami i podlewamy winem do smaku, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Obieramy

pichciszto
Sajgonki (Cha Gio) 180

jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku - nie dałam Słodki sos chili do maczania: 2-3 malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sos zrobiłam

Kuchnia Prezydentowej