chilli - 4013 przepisów (strona:165/268)

Rozgrzewająca imbirowa sałatka z piersi kaczki Nigelli L. 205

świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam za nim) papryczka chilli pokrojona w kawałeczki kilka kropel ciemnego oleju z sezamu. Kaczę umyłam i posoliłam. Od strony skóry nacięłam krateczkę aby tłuszcz się wytopił.  Włączyłam patelnię grillową i grillowałam

AZgotuj!
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 257

rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej  kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące

AZgotuj!
Smażone krewetki 210

smakuje wyśmienicie z kruchą bagietką. Krewetki smażone w ten sposób,  przekonają osoby które nie przepadają za owocami morza. Serdecznie polecamy! Składniki:   - 500 g krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku -  pęczek natki pietruszki - oliwa z oliwek - 1 - 2 łyżki masła - sól Sposób przygotowania: Papryczkę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekana paprykę

Pan i Pani Smith w kuchni
Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym 125

porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Seler naciowy, cebulę

Moja Galeria Smaku
Sałatka z cieciorki z grzankami 179

kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam masala szczypta chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.   Dressing: 2 łyżki białego octu winnego

Moja Galeria Smaku
Sałatka z rukolą, mango i truskawkami 209

truskawki, mango i posiekaną cebulę. Przygotować winegret. Winegret: 3 łyżki oliwy sok z połowy limonki garść listków kolendry 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu szczypta chilli sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na winegret wymieszać lub zmiksować.  Polać nim sałatkę. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 148

kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki szczypta papryki chilli 3 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Frittata cukiniata 202

oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry.  Świetny obiad na gorące dni. Daje moc, ale nie jest ciężki. Do tego te ziołowe aromaty i delikatna cukinia

les mirabelles
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 228

/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek

Kuchenna Kontrrewolucya
Ognista sałatka z bobu do słoików 218

łyżeczką soli wymieszać  Marchew zetrzeć na grubej tarce przełożyć do garnka zalać  1 szklanką wody gotować aż woda odparuje  Dodać marchew do bobu 3. - Z papryczek chilli wyjąć pestki pokroić w paski Ugotować  zalewę z podanych składników  jak się zalewa zacznie gotować wrzucić cebulę i papryczki  do zalewy gotować ok 10 minut  Wlać

W królestwie smaków Beaty
Soczeburger z brokułami 160

ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie:  1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej soczewicy

Bananowe Pole
30 pomysłów na cukinie 207

cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą

Moja smaczna kuchnia
40 pomysłów na letnie obiady 184

passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne

Moja smaczna kuchnia
szybkowar-golonki indyka z kapustą i marchwią... 196

marchew młodą kapustę pokroić nie za drobno i zalać gorącą wodą, zamieszać i wodę odlać z kapusty kapustę włożyć na golonki z marchwią, dodać pokruszoną suszoną lub świeżą papryczkę chilli, wlać przyprawę w płynie, wodę i zamknąć szybkowar - od chwili zasyczenia pary gotować na małym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie samo opadnie golonki są miękkie i smakują

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone skrzydełka. 566

skrzydełek z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oliwy 3 łyżki pikantnego sosu barbecue (BBQ) ewentualnie keczupu 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki chilli lub papryki słodkiej w zależności od upragnionego stopnia pikantności :-)      Zmiażdżony czosnek, sos sojowy, oliwę, sos BBQ, miód i paprykę przekładamy do sporej miski, dobrze mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy

Rozpustne gotowanie