chilli - 4013 przepisów (strona:165/268)

pasta z fasoli z jabłkiem i smażoną kaszą gryczaną 131

równie smaczna. Zachęcam Was do spróbowania.  Składniki: 2 puszki białej fasoli 1 jabłko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju 4 łyżki kaszy gryczanej prażonej słodka papryka szczypta chilli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz Jabłka i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć i wypłukać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 187

gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sos sweet chilli 162

się komponuje..  Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu twist-of o pojemności ok. 250 ml ( np. po sokach owocowych ). - 6 sztuk papryczek chilli - 4 duże ząbki czosnku - 2 i 3/4 szklanki wody - 1 i 1/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki octu - 2 łyżki soli - 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Czosnek i papryczki

kawawszklance
Syta zupa z dyni i soczewicy 146

Powiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta.  Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny. No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby

kawawszklance
Bakłażan rolowany // Aubergine rolls 135

minced meat (pork and beef) 1 onion 2 cloves of garlic 3-4 champignons ¼ of a mozzarella ball (25g) 2 x ½ tsp olive oil ½ tsp of harissa/sambal or a chilli of different sort salt and pepper Prepare: grill pan non-stick pan baking dish Serve with: a salad of your choice Start with the aubergine. We need long slices, about

Bazując na smaku
Szybka zupa z soczewicą 180

garnka wlej olej dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek dodaj kumin i podsmaż je. Dodaj sos pomidorowy i wodę, imbir zagotuj.  Odcedź soczewicę, dodaj do zupy, dodaj chilli i zamieszaj –  Gotowe !  Pyszna rozgrzewająca, nie potrzebne tu wywary i inne przyprawy.    Szybka zupa z soczewicą

Kuchnia na wzgórzu
Miseczka rozgrzewających kasz z różnymi zdrowymi dodatkami. Idealna na jesienne, zimowe śniadanie. Rozgrzewające i energetyczne. 171

białym serem i pomidorami kasza z grillowaną cukinią i prażonymi pestkami dyni kasza z kiełkami z patelni z curry, z avocado i rukolą kasza z białym serem, bazylią i chilli Jeśli chcecie, chętnie podam Wam przepisy na różne moje ulubione kasze. A jakie są Wasze zestawy kasz? Z czym najchętniej je przygotowujecie

Naturalna Kuchnia
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 177

suszonego w płatkach  2 łyżki oliwy sól sposób przyrządzenia  Do  miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę  i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy

Miód i pieprz
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu? 204

from a Polish blogger Jadłonomia. Looking for more inspiration, click here . Ingredients: a few tablespoons oli 1 red or white onion 2 cloves garlic 1 ts sweet paprika ½ ts chilli or cayenne pepper ½ ts cumin 1 tin black beans or ½ glass dry black beans, soaked overnight and cooked the next day lemon or lime juice salt Finely chop onion

Qlinarnie i Qlinarnie
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 312

być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z żołądków, przepyszny 182

świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę w proszku, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ostrą paprykę w proszku, słodką paprykę w proszku, kurkumę w proszku, majeranek. Zamknąć naczynie i bardzo wolno gotować do miękkości. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
Roladki drobiowe ze szparagami 149

około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 141

znalazłam na stronie eCurry . Składniki :  1 średnia cebula 1 marchewka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta płatków chilli (do smaku) szklanka czerwonej soczewicy (150g) 1 łyżeczka soli 750-1000ml wody 1,5 łyżki suszonej mięty pieprz szczypta sumaku (do smaku) kilka listków świeżej mięty do przybrania Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 157

świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać.  Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię

Jemy Pijemy
Zupa z ciecierzycy 2 198

ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny  2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi lub sól wg smaku grzanki czosnkowe (poleca z KLIK ) natka pietruszki Ciecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia. Na drugi dzień gotuję

Takie tam pichcenie