żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć. Do miski wsypać ugotowany bób, rozgnieść go. Dodać do niego jajko, boczek i oba sery, wymieszać. Na wierzch można wysypać kilka całych ziaren
MarciochaKucharzynałożyć kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Był też 3 smak pizzy: boczek, cebula, papryczka chilli i oliwki ... na specjalne zamówienie:) Smacznego
MarciochaKucharzyboczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez
MarciochaKucharzydodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki
MarciochaKucharzymorskiego :) Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach SKŁADNIKI: 2 okrągłe cukinie 250g krewetek mrożonych 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
MarciochaKucharzycieciorka ugotowana soczewica ugotowany groch drobno pokrojona cebula pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki świeża pietruszka olej do smażenia sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu
MarciochaKucharzyjesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek
MarciochaKucharzyżeberka. Mięso przyrządzane przy jego użyciu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne. SKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek pół litra piwa miodowe 2 łyżeczki musztardy chilli, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki mąki olej Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzeć przyprawami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego . Piwo połączyć
MarciochaKucharzycebulkę a następnie mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać. Podawać
MarciochaKucharzyTydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego sól pieprz chilli Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy
Salonik smakówmała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni
Bulliosałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzczęśliwa kuchnia Zupa paprykowa autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Zupa jarzynowa autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Krem z batatów z masłem migdałowym, chilli i kolendrą autorka: perza | blog: Definicja smaku Barszcz czerwony na sposób azjatycki autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa fasolowa z burakiem autorka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia (z boczku wytworzy się tłuszcz na którym podsmaży się wędlina). Możemy go wcześniej pokroić w grubą kostkę
Słodka Stronakaczki Liść laurowy 30g suszonej włoszczyzny Szczypta imbiru Szczypta cynamonu Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego anyżu Szczypta mielonej kolendry Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Wlewamy 3 litry wody do garnka, wrzucamy umytą porcję rosołową z liściem laurowym, zagotowujemy. 2/ Gotujemy na małym gazie ok 1,5 godziny 3/ Wyjmujemy porcję rosołową
Kuchnia PROzdrowotna