Dynię obrać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki. Pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Chilli umyć i pokroić drobno. Jak lubicie bardzo ostro to można zostawić nasionka, ale dla mnie to byłoby za ostre Do garnka wlać olej i na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno
Kuchnia Pokoleńłyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 6 ziaren kardamonu 0,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 4 male suszone papryczki chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów (400g) około 100-150ml bulionu wołowego sok z cytryny (do smaku) sol, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa. W misce wymieszać jogurt
Codzienne Gotowaniecebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech alkohol odparuje
Gaździnka warzyokazję testować: - Cranberry & Vodka 60% - Nutty One 70% - Raucous Rum & Raisin 65% - Cheeky Cherry Brandy 65% - Wild at Heart 65% - Intense 75% - Plain Jane 70% - Chilli Hot - Goji & Coconut 70% - Mint Hint 60% - The Dark Side 85% - Lions Raw 60% - Essential Orange 65% Cranberry & Vodka - obok Raucous Rum & Raisin - jedna z najlepszych
Poranek na słodkokwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako
Poranek na słodkociecierzycy (240g cieciorki) 50g migdałów w płatkach 2 żółte papryki 1/2 pora 2 szalotki 500g wołowiny 2 łyżki masła 2 łyżki garam masala curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach
Gotowanie i blogowaniemożna również zrobić z niego kulki obtoczone w ziołach i zalane oliwą. 600 g jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli oliwa z oliwek do zalania suszone oregano czerwony pieprz suszone chilli kilka listków świeżej bazylii kilka ząbków czosnku Jogurt przelać na sitko wyłożone gazą i dostawić pod przykryciem (np. talerzem) do lodówki na ok. 4 dni. Po tym czasie do jogurtu
Bulliodrugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą , pieprzem, przyprawą
Grunt to przepis!warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie
Cooking Monsterużyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość
Cooking MonsterMarchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :) Składniki: 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z notatnikaliść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez
Mama Gotujewiększych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 4 małe marchewki lub 2 duże serek w kostkach typu śródziemnomorskiego o smaku czerwonej papryki i chilli oregano, sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy tylko al'dente 2. Papryki myjemy wydrążamy środek i kroimy w paseczki tak samo marchewkę
Mój pomysł namała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion
Garnkowe fanaberieczekolada jest najlepsza na takie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj. 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół szklanki kakao opcjonalnie : szczypta chilli w proszku, bita śmietana Do garnka na małym ogniu wlewamy wodę i kakao, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakaa, a następnie dodajemy cukier. Cały czas mieszając, jeszcze chwile gotujemy
Pora na pora