ucieka. Kombinujemy z sałatkowymi pysznościami, które powstaną w moment i w moment nasycą, a przy tym będą bardzo smakować. W tym temacie nie mogło więc zabraknąć naszych ukochanych pieczarek, które w kuchni zawsze są i być muszą bez dwóch zdań. Powstała więc ekspresowa sałatka, która skradła serca, podniebienia i wszystko co możliwe prócz czasu i pieniędzy, bo tu akurat okazała(...)się oszczędna. Nasze podejście do pieczarek w takim wydaniu uważamy za zakończone zwycięstwem. Przewidujemy powroty do tej propozycji. SKŁADNIKI: - pieczarki, 0,5 kg, - kapusta pekińska, połowa główki, - kukurydza, puszka, - ser żółty, 400 gram, - Cebulka z dudami (Dymka), 6 sztuk (łącznie z dudami) - majonez domowy, łyżka-dwie, - pieprz czarny, - przyprawa domowa typu vegeta, WYKONANIE: Blanszujemy pieczarki w nieosolonej wodzie
Wypisz WymalujDziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki pieczarek, spieczone pierścienie z pora, świeży szpinak, wędzony kurczak i świeżo starty ser gouda. To dzisiejszy skład którym zakręci sos na bazie jogurtu greckiego z drobniutko posiekaną cebulką i ogórkiem. Polecam na prywatki(...)Zachęcam też do bieżącego zaglądania na blog :) Dla 1 osoby (sos na 2) Czas przygotowania: ok 25 minut Składniki: Garść świeżego szpinaku 80g wędzonej piersi z kurczaka 5 małych pieczarek 6 (1-2 cm) kawałków pora 30g sera gouda 2 łyżki drobno posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 7 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki śmietanki 30% tł. Pieprz
Kuchnia PROzdrowotnaPasztet z soczewicy z pieczarkami Pasztet z soczewicy Składniki na pasztet z soczewicy na 2 blaszki o wymiarach 10cm x 40 cm: 1 opakowanie soczewicy czerwonej lub zielonej (50 dkg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 20 dkg pieczarek 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Soczewicę gotujemy w takiej ilości wody, aby się(...)niej tylko zanurzyła. Jak będzie miękka i zostanie trochę wody to odcedzamy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i zmiksować blenderem. Cebulę, czosnek i pieczarki drobno posiekać i zeszklić na maśle ze szczyptą soli. Następnie dodać to wszystko do soczewicy, dodać pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Wyłożyć na blaszki, wyłożone wcześniej papierem pergaminowym. Pieczemy ok. 40 min w temp
Anielskie SmakiWspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :) Przepis wzięłam od Doroty Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju(...)jajko 1 łyżeczka soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Nadzienie: 700 g pieczarek 3 średnie cebule olej, do smażenia sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Gdy mamy świeże drożdże to robimy rozczyn z drożdży, mąki i mleka. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże ruszą
Na słodko lub wytrawniemięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam! Scroll down for recipe in English(...)Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami (6 krokietów) Składniki na naleśniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka
karmelowyrazem sok z cytryny zamiast z limonki i natkę pietruszki dodałem do marynaty, a nie po parowaniu. Składniki : ok. 50g łososia świeżego atlantyckiego 5 dużych pieczarek 5 pomidorków cherry sok z 1/2 cytryny natka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz cytrynowy Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy(...)łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz cytrynowy, mieszamy i zanurzamy w niej kawałki łososia, zostawiamy je w marynacie na pół godziny. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Pomidorki myjemy. Jak już minie czas marynowania kawałki łososia wkładamy do pieczarki. Nakłuwamy na wykałaczki pomidorki, następnie pieczarki z łososiem. Gotowe koreczki układamy
Parowar FacetaDziś mam dla Was przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie.Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego.Obiad idealny nie tylko na piątek!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* dorsz lub inna biała ryba – 2 filety* pieczarki – ok. 100 g* cebula – 1 sztSOS(...)skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.SOS:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut.Oprószamy mąką, podlewamy ciepłym bulionem i gotujemy kilka minut.Dodajemy chrzan
Ostra na SłodkoCzas na kolejny przepis! Placuszki te robiłam chwilę temu, ale musiały nabrać mocy urzędowej, żeby zostały opublikowane. Zobaczcie co tym razem dla Was przygotowałam. Kotleciki z kurczaka i pieczarek 0,5 kg piersi kurczaka 30 dag sera żółtego 25 dag pieczarek świeżo skrojony koper 2 jajka 2 - 3 łyżki mąki bułka tarta 2 ząbki czosnku olej pieprz, sól(...)przyprawa do kurczaka Myjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz. Dokładnie
Kuchnia moimi oczamijadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety!Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew(...)smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką
Ostra na Słodkoskładniki* 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki(...)cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć.Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy).Pieczarki podsmażyć na dwóch
Mix smakuCiasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty.Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano.Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut.2. farsz:Pieczarki myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki.Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia.Salami (u mnie były(...)małe kółka) kroimy na pół.Na ciasto kładziemy: salami, pieczarki z cebulą, wszystko posypujemy tartym serem.Brzegi smarujemy jajkiem.Pieczemy przez 10 minut
Kitchens Alphabetniżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki(...)pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki
mojewypiekiinietylkoszklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy(...)wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę dodaję do reszty składników, dokładam łyżkę majonezu, sól, pieprz i mieszam dokładnie. Żółtkami dekoruję.Sałatka mojego pomysłu a po degustacjach jest już zamówienie na imprezkę sylwestrową bo jest light
Mechanik w kuchniSkładniki:6 dużych pieczarek3 jajka ugotowane na twardo1 cebulkazielona cebulka1 łyżka majonezusól, pieprzSposób przygotowania:1. Obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy.2. Na patelni dusimy pieczarki i cebulę, aż woda odparuje. Studzimy.3. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną cebulkę.Smacznego
Kuchnia domowa Aniliść laurowy, gotujemy.2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.4. Na koniec doprawiamy
Kuchnia domowa Ani