stopniu mdła. Przygotowuje się ją dość szybko. Z pewnością będę jeszcze wracała do tego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno(...)osuszamy. W połowie grubości wbijamy nóż i rozcinamy tak, by stworzyć w środku przestrzeń, ale nie poszerzyć wejścia noża. Solimy i posypujemy pieprzem. Siekamy pomidory i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy zawartość miski pieprzem i solą. Dodajemy jajko. Takim nadzieniem wypełniamy piersi i spinamy je wykałaczkami. Podsmażamy na złoto na maśle z olejem (dzięki temu zyska smak masła, ale się
Życie zamknięte w smakuoliwy i ziół. Mięso już się marynuje. Taka zapiekanka to idealny posiłek dla rodziny, na szybki weekendowy obiad. W zasadzie sama się robi. ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa - 1 duża cukinia - 300 gramów pieczarek - 1 puszka groszku lub 400 gramów świeżego, wyłuskanego i lekko ugotowanego - 1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże, sparzone, obrane i pokrojone - kilka plasterków sera - czerwona papryka ostra - czerwona
Życie zamknięte w smakuszczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu ( nie podaję przepisu , bo chyba nie ma na świecie osoby(...)która by nie umiała piec naleśników ) 0,5 kg pieczarek 2 cebulki średniej wielkości 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej pieprz , sól do smaku Pieczarki kroimy dość drobno . Cebulkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy pieczarki , solimy , dodajemy gałkę
Ogrodnik w podróżyCygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi niczym id innych się nie różnią " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Niestety czasami ma się dosyć monotonności i trzeba wymyślić coś , co ją przełamie i wprowadzi powiew świeżości w kuchni(...)można ich określić jako nudne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg piersi z kurczaka bez kości – filet 0,5 kg pieczarek 100 g wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko folia spożywcza 2 łyżki masła Piersi z kurczaka rozkrawamy na połowę
Ogrodnik w podróżySkładniki: papryka czerwona (1/2 szt.) pieczarki (4 szt.) cukinia (1/3 szt.) cebula dumka (1 szt.) kasza żytnia (1/3 szklanki) przecier pomidorowy lub pomidor (1 szt.) woda (2/3 szklanki) oliwa z oliwek sól bazylia Liczba porcji: 2 Czas: ok. 45 min. Przygotowanie: Kaszę gotujemy razem z posoloną wodą, aż woda zostanie przez nią wchłonięta. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy(...)oliwie. Nasz kawałek cukinii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek aby utworzyć coś w kształcie korytka. Pieczarki obieramy, myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. To co wydrążymy ze środka cukinii oraz nóżki pieczarek kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącej się cebuli. Z papryki wycinamy 2 ćwiartki. Pozbywamy się gniazda. Kiedy kasa jest prawie ugotowana dodajemy do niej przecier pomidorowy
Weganka gotujeSkładniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)dorzucamy do pieczarek. Dodajemy trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki
Weganka gotujeSkładniki: naleśniki pieczarki (7 szt.) papryka czerwona (1/4 szt.) papryka pomarańczowa (1/4 szt.) patisony konserwowe (5 szt.) pomidory w puszcze krojone (1/2 puszki) sól pieprz pikantna przyprawa do grilla woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. W trakcie smażenia robimy sos. Najpierw obieramy i kroimy pieczarki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę(...)wody, solimy i dusimy. Myjemy i kroimy paprykę. Dokładamy do pieczarek. Następnie kroimy w kostkę patisony i również dorzucamy do pieczarek. Kiedy woda wyparuje dodajemy 1/2 puszki pomidorów wraz z zalewą. Przyprawiamy i mieszamy. Przy podanych proporcjach czas smażenia naleśników powinien być równy czasowi potrzebnemu na przygotowanie sosu. Na każdego naleśnika dajemy trochę sosu i zawijamy
Weganka gotujeSkładniki: bulgur (1 szklanka) jarmuż (5 dag lub 1 garść) pieczarki (10 dag) czosnek (1 ząbek) papryka żółta (1/2 szt.) zielone oliwki (ok. 15 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (2 szklanki), solimy i gotujemy aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Jeśli trzeba dolewamy trochę wody. Pieczarki(...)myjemy, obieramy i kroimy, a następnie dusimy na patelni z odrobiną wody. Do pieczarek wyciskamy ząbek czosnku. przyprawiamy pieprzem i solą. Liście jarmużu oraz paprykę myjemy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do pieczarek, kiedy te będą miękkie. Na koniec dokładamy oliwki. Wszystko mieszamy i dusimy razem przez ok 5 min. Najlepiej do momentu, w którym cała woda wyparuje. Bulgur
Weganka gotujeSkładniki: bulgur (1 szklanka) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) suszone pomidory w zalewie (2 dag) mleko sojowe (1 szklanka) mąka żytnia pełnoziarnista (1 łyżka) oliwa z oliwek woda sól pieprz bazylia Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Bulgur zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wsiąknie całą wodę. Kroimy zieloną część cebuli i smażymy na rozgrzanej(...)oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe dorzucamy pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę. Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka. Podgrzewamy. 1/4 szklanki mleka mieszamy z mąką, tak żeby nie było grudek i dodajemy do rondelka, kiedy znajdujące się tam mleko będzie parować. Mieszamy intensywnie aż powstanie gęsty sos. Wtedy dosypujemy sól i bazylię
Weganka gotujeSkładniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z puszki (1/2 puszki) woda olej garam masala sól pieprz sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka) cukier (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym(...)olejem. Następnie kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy na drobne kawałki i smażymy z cebulą i pieczarkami aż pieczarki będą rumiane. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody. Dodajemy przyprawy
Weganka gotujeSkładniki: mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą) woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania) pieczarki (15 dag) groszek (1/2 puszki) czosnek (2 ząbki) sól pieprz margaryna (1 łyżka) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną margaryną. Wyciskamy czosnek i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Groszek odcedzamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dolewamy trochę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Do każdego dajemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w posolonej wodzie przez ok 6 - 8 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz
Weganka gotujeSkładniki: ryż (1 szklanka) czerwona soczewica (1/2 szklanki) marchewka (1 szt. duża) cebula (1 szt. mała) cukinia zielona (1/2 szt.) pieczarki (10 dag) sól czosnek niedźwiedzi garam masala oliwa z oliwek woda Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość(...)poziom ryżu. Gotujemy bez mieszania. Jeżeli ryż wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze miękki, dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy. Myjemy warzywa i pieczarki. Kroimy (cebulę w paski, marchewkę i cukinie w połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię. Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem
Weganka gotuje