z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:118/703)

Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 141

Czyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno!  Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 181

Kurczak pieczony w całości z dodatkiem ziemniaków, pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Cytryna oraz czosnek włożone do środka kurczaka nadają mu ciekawego, cytrynowego smaku. Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,3 kg) 4 ziemniaki 1 cebula 250 g pieczarek 2 gałązki pomidorków koktajlowych świeży tymianek lub 1 łyżka suszonego 4-5 łyżek oliwy 1 cytryna 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie

Moja Galeria Smaku
Razowe penne z pomidorami 146

Szybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika.  Składniki na 2 porcje: 100 g razowego makaronu penne 120 g pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować(...)dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni

Moja Galeria Smaku
Filet z kurczaka z pieczarkami z patelni (z maślankowej marynaty) 393

marynaty z maślanki w której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.  Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 300 g pieczarek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki mąki krupczatki masło ghee lub olej do smażenia 1 cebula natka pietruszki marynata: ok.400 ml maślanki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz z młynka(...)spozywczą i odstawić na całą noc do lodówki piersi wyjąć z maślanki, zdjąć czosnek, lekko osuszyć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć na bok pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i pokroić. Nigdy nie myjemy pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objetość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z mięsem mielonym i pieczarkami 290

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cebulą, pieczarkami i mięsem mielonym. Najlepiej smakuje podana z grzankami. Składniki: 200 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 3 duże cebule 200 g serka topionego ziołowego ok litr bulionu sól, pieprz, papryka ostra 150 g sera żółtego Przygotowanie W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy(...)bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Na innej patelni podsmażamy na sucho pokrojone w plasterki pieczarki. Bulion z cebulą miksujemy (niekoniecznie), dodajemy mięso, pieczarki, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i przyprawy. Całość gotujemy aż ser topiony się rozpuści. Zupę przed podaniem posypujemy serem żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Wegańskie ceviche z pieczarek 222

małej modyfikacji dziś u nas na blogu. Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych. Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut(...)stanie w kuchni. Kwaskowa marynata cytrynowo-limonkowa z kolendrą i chilli i słodycz gotowanej kukurydzy. Jestem oczarowana przepisem i smakiem :) Polecam! Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g surowych pieczarek, 2 limonki, 1 cytryna, 1/2 czerwonej cebuli, 1/5 białej cebuli, ząbek czosnku, 1/2 pęczka kolendry, 1-2 chilli, 1 kolba ugotowanej kukurydzy, sól. Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
domowe zapiekanki jak za dawnych lat 647

składniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano ketchup cybuchy lub szczypiorek wykonanie: Bagietki przekrawamy wzdłuż. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 1 łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki(...)Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i smażymy, aż woda odparuje. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim każdą bagietkę a następnie wykładamy pieczarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra dół). Podpiekamy przez 5 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne

Domowy Smak Jedzenia
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 203

Moja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion(...)dodajemy marchew i seler starte na tarce. Papryki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku, aż skórka się przypali. Z lekko ostudzonych papryk zdejmujemy skórkę, kroimy je w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Pieczarki i papryki dodajemy do zupy kiedy mięso będzie prawie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff 180

którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybki strogonow wołowy(...)porcji) Składniki: 4 łyżki masła 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki sól i pieprz 2 łyżki koniaku 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie w 0,5 cm paski

karmelowy
Przepiórcze jajeczka zapiekane w kokilkach. 170

Śniadania wcale nie muszą być nudne, wystarczy szczypta kreatywności, kilka minut w zanadrzu i można stworzyć coś prostego i naprawdę pysznego, np. przepiórcze jajeczka zapiekane z pieczarkami i sosem śmietanowym z dodatkiem parmezanu.  SKŁADNIKI (1 porcja) 3 jajka przepiórcze 1 duża pieczarka 2-3 pomidorki koktajlowe dymka łyżka śmietany parmezan bazylia sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1.  Pieczarki umyć(...)posiekać w niedużą kostkę, dymkę oraz bazylię drobno posiekać i wymieszać z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem sola i pieprzem. Warzywa połączyć ze śmietaną. 2. Warzywa wymieszane z sosem ułożyć w kokilkach, wbić jajka, ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać parmezanem lub solą.  3. Zapiekać ok 10-12 minut w 180  °C, aż jajka się zetną

DefinicjaSmaku
Risotto z brązowymi pieczarkammi 157

Dziś klasyka, czyli risotto. Z racji pory roku i faktu, że zapasy mrożonych borowików skończyły się jeszcze przed świetami zmuszona byłam użyć pieczarek. Użyłam odmiany z brązowymi kapeluszami, ktora wizualnie odrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami(...)naprawdę daje rade! :) Polecam :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 300g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 80 ml białego wina 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku 20 niedużych brązowych pieczarek 50g sera grana padano lub parmezanu 1 łyżka masła natka pietruszki pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę

DefinicjaSmaku
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 211

Szczególnie polecam użycie woka, wtedy jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + krojenie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 400g chudej wołowiny (u mnie dwa steki z udźca) 1 opakowanie makaronu soba 8 pieczarek 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli (z pestkami, jeśli lubimy pikantne dania) 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru sok z 1/2 limonki świeża kolendra dymka/ szczypiorek(...)kroimy w cienkie paseczki, zalewamy dwoma łyżkami słodkiego sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli oraz imbir drobniutko siekamy. Marchew kroimy w talarki. Przed rozgrzaniem woka wszystkie warzywa musza być już przygotowane. W woku rozgrzewamy niedużą ilość

DefinicjaSmaku
Pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami, fetą i szczypiorkiem 245

Uwielbiam zapiekane warzywa, które w środku kryją pyszny farsz. A jeśli są tam suszone pomidory i ser feta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki(...)dokładnie myjemy i usuwamy ogonki.  Suszone pomidory i ogonki pieczarek kroimy w dość drobną kostkę. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczarkowe kapelusze napełniamy farszem i posypujemy parmezanem. Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Świetnie smakują ze świeżą rukolą i grzanką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym 181

Zupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym to pomysł na szybki, pożywny i bardzo smaczny obiad. Do tej zupy obowiązkowo należy dodać serki topione. Dzięki nim zupa będzie lekko kremowa i nabierze charakterystycznego smaku.  Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory (tylko białe części) 300 g pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 3 serki(...)wody i gdy woda zacznie wrzeć to dodać serki topione. Za pomocą trzepaczki - serki topione rozpuścić we wrzącej wodzie. W międzyczasie pory umyć i pokroić w talarki. Pieczarki umyć, pokroić w grube plasterki. Mielone mięso umieścić do garnka z roztopionymi serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować

Ugotować
KURCZAK PO AZJATYCKU Z PĘDAMI BAMBUSA 233

można przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi. Składniki ( 4porcje ): mięso z udek kurczaka - 80dag pieczarki - 20dag imbir - 2cm czosnek - 3ząbki sos sojowy - 5łyżek sos chili słodko-pikantny - 4łyżki papryka czerwona - 1szt żółta papryka - 1szt cebula - 2szt pędy bambusa - 1słoik pieprz olej Sposób przygotowania: Mięso myjemy , osuszamy(...)Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki ( większe w półplasterki ). Rozgrzewamy olej w woku ( można również na patelni ) i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pieczarki

Bazylia kontra Rozmaryn