z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:122/703)

Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami 168

Jakiś czas temu robiłam klopsa z jajkiem ( tutaj ) i wszystkim moi domownikom smakował. Tym razem zrobiłam roladę z mięsa mielonego z pieczarkami. Składniki:      80dag mięsa mielonego      2  cebule      2 ząbki czosnku      1 łyżeczka musztardy      1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)łyżki bułki tartej      1 jajko      sól      pieprz     0,5 kg pieczarek     1 łyżka masła Przygotowanie:     Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć i wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła.  Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty

Amatorka kuchenna
Kotleciki pieczarkowo-serowe 219

Kotleciki drobiowe z pieczarkami i serem żółtym. Ciekawa odmiana dla zwykłych kotletów. Są szybkie, wydajne, a co najważniejsze - pyszne! Ledwo zdążyłam złapać 3 ostatnie żeby im (w biegu) zrobić zdjęcie:) SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka (ok 40 dag) 5 dag sera żółtego 10 pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ulubione przyprawy do kurczaka ( u mnie Przyprawa do mięs(...)Knorr) 1. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, posolić, poddusić chwilkę do miękkości. 2. Mięso i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pieczarki, jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. 3. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoto (ok 7 min z każdej strony

Kto ugości moich gości?
sos pieczarkowy na szybko 217

pieczarkowy na szybko Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek , a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko. Składniki: 10 szt pieczarek 1 mała cebulka 1 łyżka masła ok 6 łyżek śmietany sol pieprz woda (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki dokładnie czyścimy(...)kroimy na mniejsze części np polówki półtalarów. 2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy ja w kostkę. 3. Na patelni rozpuszczamy masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy 4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli.   5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 295

wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków)  składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz 250 ml białego wina (np chardonnay) 500 ml wody 100 g małych cebulek - użyłam szalotek 250g pieczarek - u mnie brązowe 60  g masła 10 g cukru - nie użyłam 500 ml creme fraiche  - zastąpiłam śmietaną 18% ( Użyłam ok 250 ml) przygotowanie Umytego i osuszonego kurczaka podzielić(...)jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 169

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje):  - 1 polędwica(...)wieprzowa (ok. 0,5 kg) - 2 łyżki oleju  - łyżka masła - 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub gęstej śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej  - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku  - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki

Kuchnia Ellie
Bułeczki z pieczarkami 606

Bułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam :) Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę(...)pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami.  Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku, 3 łyżki masła . Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 210

potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka  do obtoczenia mięsa masło do podsmażania 125 ml śmietany 18% 500 ml bulionu  siekana natka pietruszki Cebulę i dynię kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Piersi kurczaka(...)pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy pierś do innego naczynia, a w tym samym garnku na maśle podsmażamy  cebulę i pieczarki. Przekładamy do innego naczynia. Jeśli na dnie garnka pojawiły się przyrumienienia-wlewamy 3-4 łyżki bulionu i zeskrobujemy je drewnianą łyżka tak, aby rozpuściły się w bulionie-dzięki temu zapobiegamy przypaleniom

Zawsze głodna!
Śmietanowy sos pieczarkowy 166

pieczarkowy na bazie śmietany jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. By nie zabić smaku pieczarek, sos należy przyprawić tylko niewielką ilością pieprzu i soli. Składniki: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać(...)zeszklić w rondlu na 1 łyżce klarowanego masła. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić razem pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie odkryć i mieszając od czasu do czasu gotować ok. 15 minut, tak by odparować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia

W SMAK
Risotto z pieczarkami 138

Risotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i  sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki(...)300g pieczarek     1,5 szklanki ryżu Arborio     1 duża cebula     1 ząbek czosnku     1litr gorącego wywaru grzybowego     3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar)     3 łyżki masła     pieprz świeżo mielony     sól morska     2 łyżki

Amatorka kuchenna
Naleśniki z soczewicą zieloną 193

potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam  :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki(...)samym  początku  płuczę soczewicę i gotuję ją w dwóch szklankach wody. Po 30 minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody.   Na patelni duszę pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę, jeśli pieczarki nie mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem

Życie na widelcu
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 209

Składniki: na 4 porcje 4 kotlety schabowe sól pieprz 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle(...)żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C najlepiej przy włączonej

Luźna Kuchnia
Schabowe z serem i pieczerkami 165

czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam.  Składniki:     4 schabowe     250g pieczarek     2 łyżki natki pietruszki     7 łyżek bułki tartej(...)serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor. Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem

Amatorka kuchenna
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 261

Dziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki  Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".  Myślę, że propozycja Angielki, która rekonstruuje francuską kuchnie,  zasługuje także na Państwa uwagę. 2 łyżeczki masła  50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła(...)Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.  Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki

Humanistka w kuchni
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 355

Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli  sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił(...)Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki.  Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas na śmietanę! Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku

Kolejny blog o gotowaniu
Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli 350

się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze ratują mnie potrawy z makaronem, nie ma chyba nic prostszego i szybszego:) Dziś proponuję pappardelle w stylu trochę azjatyckim, z mięsem mielonym, pieczarkami, warzywami i zielonymi papryczkami chilli. Niezwykle przyjemne i łatwe danie dla rodziny w tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli (4-5 porcji(...)Składniki: 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno

karmelowy