mamy również do czynienia z wielką różnorodnością narodowych posiłków. Jednym z najbardziej znanych bez wątpienia są gołąbki, a jednym z najlepszych gołąbki Mojej Mamy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Składniki: Gołąbki: · 1 dość spora główka włoskiej kapusty · 60 dag pieczarek(...)smaż 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodaj bulion i przyprawy. Gotuj aż kasza będzie miękka (około 13 minut). · Oczyszczone i pokrojone pieczarki smaż na patelni bez tłuszczu do momentu aż woda całkowicie wyparuje. Dodaj resztę oliwy, pokrojoną w koskę cebulę i smaż 3 minuty. · Wymieszaj
Moja Mama GotujeDziś zapraszam na bardzo smaczną białą kiełbaskę z pieczarkami i cebulką doskonale nadaje się do podania na obiad bądź kolację , koniecznie wypróbujcie taką formę podania kiełbasy białej . Składniki 5 sztuk białej kiełbasy 2 duże cebule 200 dag pieczarek 1 pęczek kopru świeżego ( bądź suszony ) sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)pomidorów bez skóry Wykonanie Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju przekładam białą kiełbasą , przesmażam po obu stronach za złoty kolor , następnie dodaję cebulę pokrojoną w talarki oraz pieczarki w ćwiartki , i przesmażam koło 5 minut razem z kiełbasą . Kiedy pieczarki z cebulką i kiełbasą przesmażyły się , zalewam pomidorami z puszki , dodaję warzywko , oraz szklankę wody , gotuję wszystko
Mój SmakPolskie Chrum Chrum przy chińskim to pikuś... jesteście ciekawi jak brzmiało ? ;-) W związku z tym, że świnki rozbawiły nas wyjątkowo postanowiłyśmy je ... upiec. Zachęcam i Was! Bułeczki świnki z pieczarkami i mięsem. Składniki na ciasto; 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła ok 100 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka cukru Składniki(...)farsz; mięso z 1 gotowanego udka kurzego 20 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 jajko do posmarowania bułeczek kulki pieprzu na oczy świnek Przygotowanie; Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy
Radość kipiąca uśmiechem.delikatna w smaku i krucha. Nie trzeba wcale wielu dodatków, żeby stworzyć z niej danie wyjątkowe. Ze względu na swój kształt świetnie nadaje się do zrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się w ustach. Przygotowaną w ten sposób przekąskę podaję na różnego(...)kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam polędwiczki z szałwią. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie po 40 dag każda) 30 dag pieczarek 20 dag sera gorgonzola pęczek natki pietruszki 6 ząbków czosnku sól, pieprz olej + masło Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy
Pobite gary BarbaryDziś propozycja na smaczny obiad. Soczyste kotlety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Pierwszy raz takie kotlety jadłam wiele lat temu w restauracji i od tego czasu przyrządzam je dość często na obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * około 1/2 kg pieczarek * starty(...)drugiej wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety układać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczarki pokroić w drobniejsze kawałki, podsmażyć na odrobinie oleju. Usmażone pieczarki układać na kotlety, posypać wszystko startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150'C, aż ser się rozpuści
Zrób to smaczniePomysł na szybki obiad, a jaki smaczny. U mnie cukinia i pieczarki pokrojone są drobno ze względy na dzieci, ale można pokroić np. w półplasterki. Szybko, smacznie i bez mięsa, prawda, że można. Ja użyłam mozzarelli, ale również można użyć parmezanu. Składniki: makaron np. świderki 1 cukinia 250 g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli zioła(...)oliwa sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać
talerz przyjemnościZdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z dowolnym kawałkiem mięsa sprawi również radość osobom lubiącym mięso. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Spaghetti z buraka od Fit&Easy , które bardzo ułatwiły i skróciły mi czas jego przygotowania. Gotowe makarony z buraka(...)zawierają konserwantów i sztucznych barwników, polecam je wszystkim zabieganym i dbającym o zdrowe odżywianie. Składniki: (na 2 porcje) 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy 500 g małych pieczarek 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki
Kuchcik gotujesposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej 0,5 kg pieczarek 6-8 ogórków kiszonych 2 garście moreli 2 garście suszonych ślwek garść rodzynek 2 cebule 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin(...)kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić w całości). Do garnka (najlepiej
Pobite gary BarbaryStrogo now ( Boeuf Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na 8 porcji(...)kilogram wołowiny na gulasz 2 cebule 500g pomidorów z puszki 2 papryki czerwone 200g pieczarek 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej łyżka papryki wędzonej pół łyżeczki chilli sól, pieprz łyżka miodu łyżka musztardy dijon Sposób przygotowania: W dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę. Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś
wysmienitynogi z kaczki, tymianek lub rozmaryn*, sól, cukier, 700 g pieczarek, 1 cebula, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, Nogi kaczki oczyścić, oprószyć solą i ziołami. Odstawić na jakiś czas, chociaż można ten krok pominąć. Ułożyć na blasze, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć go na 160 stopni. Piec około 70 minut. Podczas(...)pieczenia wytopi się tłuszcz, który należy zlać, ale nie wylewać. Nogi, w trakcie pieczenia posmarować tłuszczem. Pieczarki oczyścić, odciąć końce korzonków. Jeżeli pieczarki są małe zostawić w całości, jeżeli większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić ze szczyptą soli i cukru, na tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko
królestwo garówWitajcie :) od dawna wiadomo że kasze są pyszne a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dzisiaj propozycja pysznej kaszy jęczmiennej pęczak Młynów Stoisław z pieczarkami i cebulką. Powiem Wam że wyśmienicie smakuje już bez żadnych dodatków, ja podałam ją z nuggetsami. Wszystkich zainteresowanych produktami, zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-peczak-kg-p-3688 . Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki pęczku jęczmiennego kujawskiego Młynów Stoisław(...)dużych pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku lub domowa vegeta 3 łyżki masła 5 szklanek wody Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę z łyżką soli i zagotowujemy, następnie wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż będzie miękka taka all dente. Pieczarki myjemy i drobno kroimy, cebulę obieramy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliPieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka(...)opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy. 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg
Szefowa kuchniulubione dodatki. Wybrałam kurczaka (jak zawsze marynowanego całą noc, dzięki czemu jest soczysty i mocno pachnący przyprawami, w których sobie leżakował), pomidorki (stały się takie słodziutkie pod wpływem temperatury), pieczarki. Innym razem dodam ananasa - świetnie pasuje do kurczaka, marynowaną cebulkę i/lub paprykę - także marynowaną, dla przełamania smaków. Szaszłyki mogą być wegetariańskie, z dodatkiem ulubionych warzyw, dodatkowo maczane(...)dipach. Smacznie sprawdzi się cukinia z pieczarkami i pomidorkami, papryką, dipy pomidorowy lub lekki jogurtowy z koperkiem. Niedługo zawita do nas sezon grillowy, więc podobne szaszłyki nie raz zagoszczą na naszym letnim domowym stole:) Składniki: pierś z kurczaka pomidorki koktajlowe kilka pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze kawałki olej vegeta natur, papryka ostra i słodka, lubczyk, przyprawa do kurczaka Przygotowanie
Zasmakuj Kuchniwymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę(...)czosnku granulowanego do smaku 1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne. 3. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy ogonki, a następnie kroimy w plasterki. 4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i przez kilka sekund podsmażamy ząbki czosnku. 5. Następnie dodajemy pieczarki
Bez Cebulimnie jedno z ulubionych połączeń schabu karkowego z pieczarkami. Składniki: Schab karkowy (ok. 1,5 kg), czosnek, mleko, mąka, masło, śmietana, starty żółty ser, pieczarki, cebula. Przygotowanie: Schab naszpikować czosnkiem, posolić, odstawić na noc do lodówki. Włozyc do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać go do ¾ wysokości wrzącym osolonym mlekiem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć mięso(...)mleko przecedzić i zrobić na jego bazie sos. Sos: Zrobić zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić to mlekiem z mięsa, śmietaną i dodać żółtego startego sera. Osobno przesmażyć pieczarki (ewentualnie z cebulą). Schab kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przekładamy mięso z pieczarkami, polewamy sosem, wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do zrumienienia w temperaturze
Państwo Wojtczuk gotują