delikatna w smaku i krucha. Nie trzeba wcale wielu dodatków, żeby stworzyć z niej danie wyjątkowe. Ze względu na swój kształt świetnie nadaje się do zrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się w ustach. Przygotowaną w ten sposób przekąskę podaję na różnego(...)kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam polędwiczki z szałwią. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie po 40 dag każda) 30 dag pieczarek 20 dag sera gorgonzola pęczek natki pietruszki 6 ząbków czosnku sól, pieprz olej + masło Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy
Pobite gary BarbaryDziś propozycja na smaczny obiad. Soczyste kotlety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Pierwszy raz takie kotlety jadłam wiele lat temu w restauracji i od tego czasu przyrządzam je dość często na obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * około 1/2 kg pieczarek * starty(...)drugiej wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety układać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczarki pokroić w drobniejsze kawałki, podsmażyć na odrobinie oleju. Usmażone pieczarki układać na kotlety, posypać wszystko startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150'C, aż ser się rozpuści
Zrób to smaczniePomysł na szybki obiad, a jaki smaczny. U mnie cukinia i pieczarki pokrojone są drobno ze względy na dzieci, ale można pokroić np. w półplasterki. Szybko, smacznie i bez mięsa, prawda, że można. Ja użyłam mozzarelli, ale również można użyć parmezanu. Składniki: makaron np. świderki 1 cukinia 250 g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli zioła(...)oliwa sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać
talerz przyjemnościZdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z dowolnym kawałkiem mięsa sprawi również radość osobom lubiącym mięso. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Spaghetti z buraka od Fit&Easy , które bardzo ułatwiły i skróciły mi czas jego przygotowania. Gotowe makarony z buraka(...)zawierają konserwantów i sztucznych barwników, polecam je wszystkim zabieganym i dbającym o zdrowe odżywianie. Składniki: (na 2 porcje) 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy 500 g małych pieczarek 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki
Kuchcik gotujesposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej 0,5 kg pieczarek 6-8 ogórków kiszonych 2 garście moreli 2 garście suszonych ślwek garść rodzynek 2 cebule 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin(...)kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić w całości). Do garnka (najlepiej
Pobite gary BarbaryStrogo now ( Boeuf Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na 8 porcji(...)kilogram wołowiny na gulasz 2 cebule 500g pomidorów z puszki 2 papryki czerwone 200g pieczarek 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej łyżka papryki wędzonej pół łyżeczki chilli sól, pieprz łyżka miodu łyżka musztardy dijon Sposób przygotowania: W dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę. Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś
wysmienitynogi z kaczki, tymianek lub rozmaryn*, sól, cukier, 700 g pieczarek, 1 cebula, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, Nogi kaczki oczyścić, oprószyć solą i ziołami. Odstawić na jakiś czas, chociaż można ten krok pominąć. Ułożyć na blasze, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć go na 160 stopni. Piec około 70 minut. Podczas(...)pieczenia wytopi się tłuszcz, który należy zlać, ale nie wylewać. Nogi, w trakcie pieczenia posmarować tłuszczem. Pieczarki oczyścić, odciąć końce korzonków. Jeżeli pieczarki są małe zostawić w całości, jeżeli większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić ze szczyptą soli i cukru, na tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko
królestwo garówWitajcie :) od dawna wiadomo że kasze są pyszne a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dzisiaj propozycja pysznej kaszy jęczmiennej pęczak Młynów Stoisław z pieczarkami i cebulką. Powiem Wam że wyśmienicie smakuje już bez żadnych dodatków, ja podałam ją z nuggetsami. Wszystkich zainteresowanych produktami, zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-peczak-kg-p-3688 . Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki pęczku jęczmiennego kujawskiego Młynów Stoisław(...)dużych pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku lub domowa vegeta 3 łyżki masła 5 szklanek wody Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę z łyżką soli i zagotowujemy, następnie wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż będzie miękka taka all dente. Pieczarki myjemy i drobno kroimy, cebulę obieramy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliPieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka(...)opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy. 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg
Szefowa kuchniulubione dodatki. Wybrałam kurczaka (jak zawsze marynowanego całą noc, dzięki czemu jest soczysty i mocno pachnący przyprawami, w których sobie leżakował), pomidorki (stały się takie słodziutkie pod wpływem temperatury), pieczarki. Innym razem dodam ananasa - świetnie pasuje do kurczaka, marynowaną cebulkę i/lub paprykę - także marynowaną, dla przełamania smaków. Szaszłyki mogą być wegetariańskie, z dodatkiem ulubionych warzyw, dodatkowo maczane(...)dipach. Smacznie sprawdzi się cukinia z pieczarkami i pomidorkami, papryką, dipy pomidorowy lub lekki jogurtowy z koperkiem. Niedługo zawita do nas sezon grillowy, więc podobne szaszłyki nie raz zagoszczą na naszym letnim domowym stole:) Składniki: pierś z kurczaka pomidorki koktajlowe kilka pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze kawałki olej vegeta natur, papryka ostra i słodka, lubczyk, przyprawa do kurczaka Przygotowanie
Zasmakuj Kuchniwymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę(...)czosnku granulowanego do smaku 1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne. 3. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy ogonki, a następnie kroimy w plasterki. 4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i przez kilka sekund podsmażamy ząbki czosnku. 5. Następnie dodajemy pieczarki
Bez Cebulimnie jedno z ulubionych połączeń schabu karkowego z pieczarkami. Składniki: Schab karkowy (ok. 1,5 kg), czosnek, mleko, mąka, masło, śmietana, starty żółty ser, pieczarki, cebula. Przygotowanie: Schab naszpikować czosnkiem, posolić, odstawić na noc do lodówki. Włozyc do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać go do ¾ wysokości wrzącym osolonym mlekiem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć mięso(...)mleko przecedzić i zrobić na jego bazie sos. Sos: Zrobić zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić to mlekiem z mięsa, śmietaną i dodać żółtego startego sera. Osobno przesmażyć pieczarki (ewentualnie z cebulą). Schab kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przekładamy mięso z pieczarkami, polewamy sosem, wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do zrumienienia w temperaturze
Państwo Wojtczuk gotująZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i pieczarkami to bardzo proste oraz szybkie danie a zarazem bardzo efektowne i pyszne. Składniki: 8 ziemniaków, 30 dag kiełbasy, cebula, papryka zielona, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 300 ml śmietany 18 %, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, 150 g sera żółtego. Sposób przygotowania. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej(...)wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki. Ja wszystkie warstwy ułożyłam
Pani domowaOmlet z pieczarkami i odrobiną parmezanu. Według mnie jest najsmaczniejszy z dodatkiem rukoli i pomidorów koktajlowych. Składniki na jeden duży omlet (o średnicy ok. 23 cm): 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 średnie pieczarki 1/2 małej cebuli 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego parmezanu Dodatkowo: garść rukoli, kilka pomidorów koktajlowych Białka oddzielić od żółtek(...)Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać sól i pieprz. Do białek dodać żółtka i mąkę i ubijać jeszcze chwilę do czasu połączenia składników. Pieczarki pokroić na cienkie plastry. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i pieczarki wrzucić na patelnię. Przesmażyć do zrumienienia. Następnie zalać masą jajeczną i przykryć pokrywką. Smażyć kilka minut, aż omlet się zetnie
BullioMakaron z pieczarkami, pomidorami i bakłażanem. Całość posypana parmezanem i świeżą bazylią. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. 400 g pieczarek 120 g pomidorów 100 g bakłażana 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku pieprz do smaku garść liści świeżej bazylii olej do smażenia Dodatkowo(...)porcje makaronu tagliatelle drobno straty parmezan do posypania liście świeżej bazylii do posypania Pieczarki, cebulę i bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Pokrojone pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż niemal cała woda odparuje. Następnie dodać bakłażana i wyciśnięty czosnek. Zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem
Bullio