pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi(...)udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: • Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę. • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i przepuścić przez
To co kochamStary przepis ale smak całkiem nowy bo bardzo dawno nie robiłam tych kotlecików. Siekane mięso i starte pieczarki połączone z jajkami i mąką ziemniaczaną to z pewnością nowość również dla wielu z Was. Ale polecam, bo są bardzo zaskakujące smakiem. Ja zrobiłam z dwóch porcji i poszły nawet(...)kanapek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 300 g pieczarek • 3 jajka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • 150 g sera żółtego • natka pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Filety z kurczaka pokroić w kostkę. • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Wymieszać mięso, pieczarki, jajka
To co kochamPropozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: • 4 plastry schabu • olej do smażenia Farsz • kilka dużych pieczarek • 100 g sera żółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony(...)śmietankowy 100 g • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso rozbić, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. • Rozgrzać masło i obsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, poddusić i odparować wodę. • Przestudzić i dosypać ser żółty starty na tarce. • Na plastry schabu rozłożyć farsz
To co kochamProponuję suflet grzybowy jako danie na dzisiejsze święto pieczarek. Jest to mój pierwszy suflet, robiłam go na warsztatch z Kurtem Schellerem. Polecam, bo wyszedł bardzo smaczny. Składniki na 4 suflety: • 5 łyżek masła • 60 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 5 białek • 3 żółtka • 3 łyżeczki startego parmezanu • 200 g świeżych pieczarek • sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Do smarowania foremek: • masło • świeżo starty parmezan Przygotowanie: • Pieczarki pokroić w paski. • 2 łyżki masła rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut. • Pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem. • W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu masło
To co kochamduszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz w jej programie telewizyjnym. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso(...)plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz do smaku • 150 ml soku jabłkowego • 1 mały kubek śmietany • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić
To co kochamfarszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. • Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)podsmażyć na oleju. • Dodać pieczarki starte na tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić. • Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie. • Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć
To co kochamTakie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody(...)mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego Panierka • 2 jajka • 1 szklanka bułki tartej • olej
To co kochamobiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek • 3 bułeczki np kajzerki • 1 duża cebula • 250 g żółtego sera • sól, pieprz do smaku • pęczek natki pietruszki • 1 /2 łyżeczki ziół prowansalskich • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę(...)pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. • Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. • Poddusić do odparowania wody i wyłożyć na durszlak aby ściekły resztki sosu, po czym zemleć w maszynce. • Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę
To co kochammoim rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać, bo to nie ten smak, jakiego oczekuję(...)gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem z borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie
To co kochamznowu jemy kaszę! Tym razem jest to kasza gryczana zapiekana z duszonymi pieczarkami i mozzarellą. My jedliśmy z pieczonym udkiem kurczaka, ale jest to również wyśmienite samodzielne danie. Składniki: • 2 szklanki kaszy gryczanej białej • 700 g pieczarek • 1 cebula • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 2 kulki mozzarelli • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół(...)gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. • Po wystudzeniu wymieszać ze śmietaną. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plastry. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić ok. 8 minut. • Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wyłożyć kaszę gryczaną, następnie pieczarki i wstawić
To co kochamkolorowe szaszłyczki to alternatywa dla zwykłej kiełbasy pieczonej na grillu, kiedy to po zjedzeniu jednego kawałka nie mamy ochoty na nic więcej. Dwa rodzaje kiełbasy, pieczarka i cukinia z szalotką łatwo zaspokoją głód i znajdzie się miejsce jeszcze na inne przysmaki. Kiełbasę można pokroić w plastry różnej grubości, w zalezności(...)apetytu biesiadników grilla. Składniki: • 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię
To co kochamCzas na pożywną, zimową zupę kremową z pieczarkową wkładką. Jest to zmiksowana zupa brokułowa z dodatkiem plasterków pieczarek, które sprawiają, że jej struktura jest gęsta i sycąca. W sam raz na styczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety(...)pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: • 1 mały brokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowana kasza gryczana Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą
To co kochamZdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka(...)albo użyć cieciorki z puszki. • Cebulę obrać i pokroić razem z porem w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i razem poddusić. • Cieciorkę i pieczarki przepuścić przez maszynkę. • Do zmielonej masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane i przyprawy. • Masę przełożyć
To co kochamSałatka stara jak mój najstarszy zeszyt z przepisami. Nie robiłam jej od bardzo dawna, a kiedyś była dość popularna. W lodówce znalazłam pieczarki, na które nie miałam pomysłu, i jako pierwsza przyszła mi do głowy właśnie ta sałatka. Pomijając gotowanie pieczarek i jajek robi się ją szybko i jest(...)razu gotowa do jedzenia. Smakuje również następnego dnia, gdy składniki się przegryzą. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek • 2 jabłka • 4 ogórki konserwowe • 1 puszka groszku konserwowego • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Pieczarki ugotować w posolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę. • Jajka ugotować, obrać
To co kochamSchab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka(...)pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie
To co kocham