z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:143/703)

Bułki z pieczarkami. 130

Bułka z pieczarkami .Kto pamięta? Wreszcie ją zrobiłam ,a dawno temu w Polsce sprzedawałam takie bułki w moim mieście i zawsze po szkole ustawiała się za nimi kolejka .Dobre wspomnienia . Składniki : dla dwóch osób 400 g świeżych ,twardych ,jędrnych pieczarek 1 cebula sólo ,pieprz pół szklanki wody z 1 łyżką mąki Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Cebulkę obieramy(...)kroimy drobno . Na patelni przesmażamy cebulkę na złoty kolor . Na oddzielnej pieczarki ,kiedy puszczą wodę czekamy,aż trochę odparuje i zalewamy wodą z mąką , mieszamy . Dodajemy cebulkę ,doprawiamy ,mieszamy aż sos zgęstnieje i odstawiamy. Dwie długie bułki lub kanapka przecięta na pół. Wyjmujemy miękki miąższ ze środka bułek i podpiekamy na grillu elektrycznym .Bułki muszą być chrupiące . Delikatnie napełniamy

Ladylaura.
Krokiety z pieczarkami 344

lubi krokietów? Są pyszne, rozpływają się w ustach i nawet jeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko. Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Składniki - usmażone naleśniki 500 g pieczarek tarty ser żółty ok. 70 g 2 cebule natka pietruszki jajo bułka tarta masło około 1 łyżka olej ryżowy u mnie Olitalia http://www.vog.pl Pieczarki umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych oczkach.Cebul(...)pokrój w kosteczkę, a pietruszkę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej olej ryżowy i wrzuć pieczarki. Posól lekko, aby szybciej puściły wodę.Gdy odparuje woda dodaj łyżkę masła. Cebulę możesz dodać teraz lub jeśli chcesz usmaż ją na osobnej patelni i dodaj potem do pieczarek. Gotowy farsz powienin lekko przestygnąć. Dodaj pietruszkę i starty ser. Całość farszu dosmacz pieprzem i solą

Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem 222

Does this look wrong? Składniki (na 2 kanapki) 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos W szklaneczce łączymy olej lniany(...)sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki. Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie około 2 łyżeczek masła). Wbijamy 2 jajka. Pomiędzy dodajemy pocięte pieczarki, które

Słodkie okruszki
Fit obiad #3 - Kotlety z pieczarek 156

się lekko. Główną pomysłodawczynią różnego rodzaju i kotletów bezmięsnych zawsze była moja Babcia. Najlepsze były jej kotleciki z płatków owsianych, które mam zamiar kiedyś też tu zaprezentować. Dziś jednak pieczarki. Alternatywa mielonych, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: 300g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz 5 łyżek płatków owsianych bułka tarta (ewentualnie, zamiast płatków) odrobina(...)oleju Przygotowanie: Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebule obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Rozgrzać na patelni jedną, dwie łyżeczki oleju, przesmażyć pieczarki z cebulą doprawiając solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Cały płyn ma odparować, a składniki mają się zarumienić. Masę ostudzić. Dodać jajka, tymianek i odrobinę płatków owsianych lub bułki tartej do zagęszczenia. Formować małe kotleciki, obtaczać

Cakes By Kejt
Kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami 172

oczywiście zapiekanka.:) Tym razem zrobiłam z kaszy jęczmiennej. Taką akurat miałam w swoich zapasach. Zapiekankę możecie przygotować z kaszy takiej jaką lubicie. Składniki 2 szklanki kaszy jęczmiennej 250 g pieczarek 200 g boczku 1 cebula 100 g sera żółtego koperek sól pieprz 1 łyżka oleju Kaszę ugotować w posolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek pokrojony(...)kostkę, a następnie dodać cebulę drobno pokrojoną i pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, wyłożyć na nie usmazone pieczarki z boczkiem i przykryć pozostałą kaszą. Na wierzch ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i zapiekanka bokami

O kuchni z uczuciem
Przekąska z bagietki 220

szybka w przygotowaniu i oryginalna przekąska dla Twoich gości. Tak przygotowana przystawka na pewno szybko zniknie z talerza :) Składniki: 1 długa bagietka 2 śmietankowe serki topione (200g) 8 szt. pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 2 kabanosy sól, pieprz, słodka papryka, bazylia masło do smażenia Przygotowanie: Bagietkę nacinamy po obydwu końcach (odcinamy "piętki"). Następnie przekrawamy bagietkę na 2 części(...)będzie łatwiej wydrążać środek (ja robię to nożem) a następnie faszerować. Pieczarki, kabanosy i paprykę kroimy w drobną kostkę - pieczarki lekko przesmażamy na maśle. Szczypiorek drobno siekamy. W misce przygotowujemy nadzienie - wrzucamy serki topione a następnie dodajemy pieczarki, kabanosy, paprykę i szczypiorek - mieszamy (najlepiej widelcem). Doprawiamy przyprawami i faszerujemy bagietkę - należy dobrze zbić/ugnieść farsz w środku (ja używam

Alutka-Gotuje
Pieczeń z mięsa mielonego. 144

Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 500 g mięsa mielonego natka pietruszki, sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie masła szklimy cebulę, dodajemy pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż cała woda odparuje - odstawiamy(...)ostygnięcia. Następnie pieczarki dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, sos chili, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Polędwiczki w sosie gulaszowym 139

Dzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka(...)listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie

Czerwień i błękit
Krokiety pizza 165

Miałam pieczarki i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie  u Ilonki ..polecam..pysznie było.. Naleśniki 500 ml mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju(...)solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek,  wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać.Usmażyć naleśniki. Oczyszczone i umyte pieczarki, cebulę , kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni podsmażyć cebulę z wędliną. Po kilku minutach dodać pieczarki i trzymać na palniku do odparowania wody.Pod koniec

Moje domowe kucharzenie
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym 186

poniedziałkowy obiad proponuję pyszną nadziewaną paprykę. Tym razem przygotowałam coś dla osób, które nie jedzą mięsa. Połączenie ryżu z ogórkiem i pieczarkami było strzałem w dziesiątkę, farsz wyszedł bardzo smaczny. Potrawa jest lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego(...)szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. 2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przekładam do miski. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Z papryk

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki 107

pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1.  Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy(...)wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i nadal dusimy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.  Możecie

Czary - gary w kuchni
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu 189

Polsoji - marynowane w sosie tamari , w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu)  pół żółtej papryki 4 duże różyczki kalafiora 6 pieczarek pół cukinii  1 papryczka chilli  4-6 plastrów suszonych pomidorów natka pietruszki lub kolendry połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g  oliwa i olej połowa pełnoziarnistego(...)makaronu  Przyprawy: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka kurkumy pieprz i sól  Przygotowanie: Wędzone tofu kroimy w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Różyczki kalafiora również kroimy w drobne plastry. Cukinię kroimy  w drobną kosteczkę. Tak pokrojone warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy

Bananowe Pole
Ryż z indykiem i warzywami o nucie indyjskiej 117

poczekać jeszcze 10 min i już smakować.  Dla tych, co kalorie liczą dnia każdego i dla tych, co lubią coś prostego i zdrowego.  Ryż, indyk, brokuły, groszek, pieczarki, szczypiorek, tymianek, olej rzepakowy i przyprawy, to wszystkie składniki tej potrawy.  Składniki na 4 porcje: filet z indyka ok. 600 g, 250 g ryżu basmati Uncle(...)mały brokuł, 200 g pieczarek, 1 szklanka groszu mrożonego, 50 ml oleju rzepakowego, ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, gałązka świeżego rozmarynu, 1/ 4 łyżeczki garam masala, szczypiorek. Przygotowanie: Filet z indyka oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z dodatkiem

Moniki Smakołyki
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 140

polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff(...)zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna firma. Stroganoff z kiełbasą Składniki: 4-6 porcji 800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv 250 pieczarek 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki pomidorowego przecieru 1 mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

codojedzenia
Sałatka pieczarkowo-jajeczna 249

Sałatka jest bardzo łatwa w wykonaniu i smaczna. Drugiego dnia pieczarki mogą podejść trochę wodą, ale nie trzeba się tym przejmować, ponieważ smak sałatki się nie zmienia. Składniki: 60 dag pieczarek 3-4 jajka pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki wrzucić na gotującą się wodę(...)gotować około 5 minut. Dobrze odcedzić i ostudzić. Pieczarki pokroić w kostkę, natkę posiekać i wszystko połączyć z majonezem, Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego

talerz przyjemności