z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:145/703)

Warzywa i owoce, duet doskonały 97

Warzywa i owoce dobrze razem smakują nie tylko w cieście. Połączyłam paprykę, pieczarki i pomarańczę. Uzyskałam świetny dodatek do makaronu, ryżu, kaszy i mięs. Kapelusze pieczarek w całości podsmażamy na odrobinie oleju i dusimy w garnku przez 5 minut. W tym czasie kolorową paprykę kroimy w dużą kostkę i dorzucamy, by dusiła się z pieczarkami. Pół pomarańczy obieramy dokładnie, pozbawiamy(...)błonek. Kroimy drobno i dodajemy do warzyw. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kapelusze z 500 g pieczarek oraz 3 małe lub średniej wielkości papryki wystarczą na przygotowanie ok. 2-3 porcji. Drugą połowę pomarańczy zostawiamy na ozdobienie talerza. Smacznego

Kucharzyca
Żurek z pieczarkami i jajkiem + film 184

Żurek z pieczarkami i jajkiem to idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, bardzo aromatyczna i smaczna zupa, które świetnie smakuje podana z pieczywem lub ziemniakami . Przygotowuję ją na święta i cieszy się dużym powodzeniem wśród  domowników . składniki na około 2 litry żurku 200 g wędzonego boczku 0,5 litra zakwasu na żurek  przepis tutaj 250 g pieczarek(...)śmietany 18 % 6 jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Wędzony boczek kroimy w kostkę a następie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, obraną marchew i pietruszkę w plastry. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz podsmażony boczek i całość doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego

Smakowite Dania
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 249

Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z morszczuka świeże lub rozmrożone ok 200 g mrożonych różyczek brokułów ok 200 g mrożonych różyczek kalafiora 5-6 większych pieczarek (ok 150 g) ok 50 g sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek śmietany 18% 2 kopiaste łyżeczki musztardy stołowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka koperku suszonego lub posiekanego świeżego(...)Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu

Anioszek w kuchni
Potrawka z kurczaka w pomarańczowym sosie 197

Składniki na 3-4 porcje: ok 500 g filetów z kurczaka ok 150-200 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 2 średnie cebule 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek śmietany 18% pół szklanki wody 1 łyżka mąki masło i olej do smażenia sól ziołowa, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i zwykły mielony, opcjonalnie papryka czerwona mielona Przygotowanie: Mięso umyj(...)osusz. Pokrój w grubą kostkę. Przypraw porządnie solą ziołową, ziołami prowansalskimi i pieprzami. Wymieszaj. Odstaw do czasu przygotowania reszty składników. Obierz cebulę i pieczarki, a paprykę wydrąż i umyj. Cebulę pokrój dość drobno. Pieczarki pokrój na cztery części lub więcej, jeśli są duże. Paprykę przekrój też na cztery części. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła

Anioszek w kuchni
Tarta z pieczarkami, brukselką i jajkami 118

Ciasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą(...)wody, masa: 150 g serka topionego gouda, ½ pęczku świeżego koperku, 2 jajka, słodka śmietanka 30%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 250 g jak najmniejszych pieczarek, 200 g jak najmniejszej brukselki, łyżka posikanego świeżego tymianku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 jajka. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, szczyptę soli i 1 jajko. Miksujemy

Moniki Smakołyki
Zasmażane pieczarki z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 147

Widząc różne rodzaje pieczarek w sklepie zawsze chętniej wybiorę te brązowe zamiast zwykłych, jeżeli oczywiście mam taką możliwość. Po pierwsze brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne, po drugie zawierają mniej wody, dzięki czemu nie trzeba ich tak długo odparowywać podczas smażenia, a po trzecie prezentują się zdecydowanie bardziej atrakcyjnie. Poniższa potrawa to kolejna ciepła śniadaniowa propozycja – jedna z tych wytrawnych, pikantnych(...)orzechy włoskie i spora dawka witaminy C w postaci zielonych listków natki pietruszki – myślę, że każdy może sobie wyobrazić to połączenie smaków. Składniki dla 2 osób: 200 g brązowych pieczarek 4 suszone pomidory (w oliwie) 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, drobno posiekany szczypta słodkiej papryki (jeżeli masz pod ręką wędzoną użyj ją koniecznie) spora garść orzechów włoskich

Roślinna - blog wegański
Kruche babeczki z pieczarkami i serem 175

wręcz piaskowe. Zachowują formę, nie kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli pieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g żółtego sera sól, pieprz(...)olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Sałatka z białej kiełbasy z jajkami 82

jajek przepiórczych* ugotowanych na twardo, 250 g cienkiej białej kiełbasy**, 250 g małych pieczarek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 – 3 szalotki, świeżo stary chrzan masło do smażenia. Jajka obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w całości. Pomidorki umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w całości. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki. Pieczarki(...)oczyścić. Kiełbasę usmażyć na maśle. Pieczarki w całości usmażyć na maśle. Na maśle ze smażenia kiełbasy podsmażyć pomidory (całe i pokrojone). Kiełbasę pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej grubości kiełbasę pokroić w plasterki). Na półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki, krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem. Posypałam kiełkami pora. *zamiast przepiórczych mogą być jajka

królestwo garów
Marchew zapiekana z pieczarkami 133

Rating: Marchew zapiekana z pieczarkami na słodko świetnie pasowało w dniu wczorajszym do kotletów schabowych. Mimo iż trochę się namęczyłam by pokroić surową marchew – ale wiem, że warto było i taka wersja marchewki zagości na naszym stole. Jestem przekonana, że każdy kto choć raz przygotuje marchew zapiekaną z pieczarkami to ją polubi. Taka wersja marchewki będzie […] The post(...)Marchew zapiekana z pieczarkami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Jajka faszerowane pieczarkami 119

wiem jak Wy ale dla mnie święta Wielkanocne nie istnieją bez jajek w przeróżnej postaci. Najczęściej są to właśnie jajka faszerowane pieczarkami i one smakują każdemu. Nie mniej jednak znam wiele innych wariacji, równie pysznych, które oczarują niejedną osobę. Jednak te jejka są przepyszne! Warto wypróbować ten właśnie przepis w Święta. Składniki: 6 jaj 250 gram pieczarek 1/2 cebuli(...)około 6 minut od zagotowania wody z jajkami. W tym czasie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno cebulkę i czosnek. Dodaję starte na tarce pieczarki i całość duszę 4-5 minut. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka obieram ze skorupek, kroję na pół i wyciągam żółtka, które umieszczam w misce. Do tej samej miski dodaję

Mango Papaja
Zapiekanka ziemniaczana 168

Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha.   Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała(...)ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe   ( po 100g każdy), 200 g boczku wędzonego, 150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego), 2 cebule, 200 g pieczarek, sól, pieprz   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy w całości. Ziemniaki muszą być twardawe i nie mogą się rozgotować. Jak przestygną kroimy je w grubsze plastry. Boczek podsmażamy, dodajemy

Passion of Cooking
Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha) 140

TAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI   Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4  pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru sezam do posypania Przygotowanie: Cebule i pieczarki obieramy i siekamy.  Cebulę szklimy(...)liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy.  Następnie dolewamy mleko kokosowe , wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie.  Na koniec doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym. Podajemy posypane sezamem lub kolendrą i odrobina mleka kokosowego

Bon appetit mon amie
Pierogi z soczewicą 121

Jako, że jesteśmy w okresie postu dzisiaj na obiad polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu(...)coś tak dobrego. PIEROGI Z SOCZEWICĄ Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: ciasto: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć

Bon appetit mon amie
Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem 437

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem... Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego żółtego sera sól, pieprz ew. przyprawa do kurczaka Z podanej porcji wychodzi 6 roladek + ew. dwie polędwiczki. Pierś myjemy, oczyszczamy. Dzielimy na połowę. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, najlepiej z płaską końcówką przez folię spożywczą(...)porozrywać mięsa. Powstały płat mięsa, posypujemy przyprawami, posypujemy startym serem i pieczarkami. Nie za dużo co by się nie rozwalało. Zwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie

Pelusiowa Kuchnia
Kasza zapiekana z mięsem 138

Dzisiaj szybki obiad, a jak szybki to zapiekanka. Tym razem kasza gryczana zapiekana z mięsem i pieczarkami. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na taki obiadek i też przygotujecie danie z kaszą. Powiem Wam, że ja za kaszami nie przepadam, ale od czasu do czasu mogę zjeść, a szczególnie w zapiekance, albo np. kaszę z gulaszem. Jeśli macie(...)ochotę na inną zapiekankę z kaszą to zapraszam tutaj Składniki 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć

O kuchni z uczuciem