Składniki (6 -8 porcji): 500 g makaronu łazanki, ok. 450 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchewką waga netto), 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 i 1/2 łyżki wegety domowej, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczka majeranku, ziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo(...)Można ją odcedzić i przelać wodą, żeby nie była za kwaśna. Uzupełniamy wodę w garnku tak, żeby cała kapusta była w wodzie. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki (oczyszczone i dokładnie wypłukane) kroimy według uznania na plasterki lub w kostkę. Cebule należy pokroić na małą kostkę i zeszklić na roztopionym maśle i oleju, następnie dodać pieczarki i delikatnie
rozgotowanaczosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Makaron z suszonymi pomidorami – 200 g 175 g pokrojonych suszonych pomidorów w oleju 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego(...)jajko 5 ząbków czosnku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę, wyciskamy czosnek i smażymy razem na patelni. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu
Podróż w kulinariabułeczki z dodatkami. To doskonała propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale smakują. SKŁADNIKI: 3 bułki kajzerki, 150g pieczarek, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 3 plastry szynki gotowanej, 2 ogórki kiszone, 100g sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę(...)kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ogórki kroję w plasterki, szynkę w kostkę, a paprykę w paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 2. Z bułek odkrawam wierzchołki. Wydrążam wnętrze bułek. Wgłębienia w bułkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, papryką, ogórkami i szynką. Oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi
Tradycyjna kuchnia KasiSycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać(...)mannę oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki zarumienić ze wszystkich stron na oleju, przełożyć na talerz. Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę
Monia miesza i gotujeDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula(...)pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Sos- przepis TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy. Doprawiamy wszystko solą
W kuchennym oknie EwyZapraszam Was na bułeczki, dziś z nadzieniem mięsnym z dodatkiem pieczarek. Świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę. Kiedy dopadnie nas głód one będą idealne! Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 50 ml. oleju 1 łyżeczka majeranku ok pół szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pół szkl ciepłego mleka Drożdże(...)rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski mak 1 jajko Mięso ugotować do miękkości a następnie zmielić w maszynce
Radość kipiąca uśmiechem.podniebienie :) Można je przygotować w rozmaity sposób, a dodatki skomponować według własnych preferencji. Ja dzisiaj proponuję Wam pulpety w wersji lekkostrawnej, czyli gotowanej, z marchewką i pieczarkami, no i obowiązkowo ze świeżym koperkiem, a gdyby tak zamienić śmietanę na jogurt naturalny śmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :) Polecam zarówno dla małych jak i dużych (by wspomnieli sobie(...)smak dzieciństwa) ;) 3-4 porcje: * woda- 1 litr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku * śmietana- 2 łyżki * mąka- 1 łyżka + 1/3 szklanki wody * koper- do posypania Wodę zagotować wraz z zielem oraz listkiem, wrzucić umyte
Kraina Miodem PłynącaDawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych(...)przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej
Kuchnia w czekoladzieowsianą kupicie w każdym większym sklepie, a już i w tych mniejszych, osiedlowych można ją zobaczyć. Składniki na 10-12 krokietów: 1 szklanka kaszy owsianej 200-250 g pieczarek 150-200 g twardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo: naleśniki jajko bułka(...)takiej, aby nieznacznie przewyższała poziom kaszy. Na niewielkim ogniu, ugotować kaszę do miękkości. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody dodatkowo. (Szerzej o kaszach pisałam już na blogu.) Pieczarki oczyścić, pokroić w niewielkie cząstki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Wszystko razem przysmażyć. Uwaga: powinno się usmażyć, a nie udusić. Do kaszy dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałyśmy z córką ochotę ta jakąś sałatkę, tradycyjne nam się przejadły a że dostałam ostatnio pyszne pieczarki z marchewką od firmy Orzech to postanowiłam je jakoś wykorzystać :) Sałatkę zrobiłam warstwową lubię takie bo ładnie się prezentują. Do sałatki użyłam także wyśmienitego groszku od firmy Bonduelle . Wyszła pyszna i wszystkim smakowała :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 słoik marynowanych pieczarek(...)malutki majonez Wykonanie : Por pokroić w cieniutkie piórka. Polędwicę pokroić w kostkę. Groszek przelać wodą na sicie. Do rękawa cukierniczego przełożyć majonez. Warstwy: 1. Na spód szklanego naczynia ułożyć pieczarki 2. Na pieczarki marchewka z zalewy 3. Na marchewkę wycisnąć paseczki majonezu 4. Na majonez wyłożyć groszek 5. Na groszek wyłożyć połowę szynki 6. Na szynkę paseczki
Sama słodycz i szczypta chilizrobienia :) Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje): 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 40 dag pieczarek 2 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie i szybko ścierało się pieczarki, najlepiej jest kupić(...)największe. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dodajemy majeranek, wlewamy oliwę i podsmażamy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i całość podsmażamy do całkowitego odparowania wody. Farsz studzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków
Smak mojego domuSzaszłyki, to dobra przekąska, danie na obiad czy kolację! Tym razem z dodatkiem pieczarek! SKŁADNIKI: podwójny filet z kurczaka 10 średnich pieczarek papryka żółta lub czerwona cebula czerwona lub biała 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz roztarty w moździerzu przyprawa włoska papryka sól, vegeta WYKONANIE: filet kroimy w paski około 1-1,5 cm, delikatnie rozbijamy, wszystkie składniki marynaty dokładnie(...)mieszamy, do marynaty wkładamy mięso i na 2-3 godz. do lodówki, następnie przygotowujemy szaszłyki na patyczkach:pieczarka lub jej połowa(można je chwile przesmażyć)-mięso-papryka(kawałek)-cebula(krążek)-mięso-pieczarka..., smażymy na maśle na patelni lub w piekarniku około10 min. na 180 stopni.(naczynie żaroodporne smarujemy masłem, każdy szaszłyk roztopionym masłem
Kuchnia BeatyDzisiaj zapraszam na pizzę z salami, pieczarkami, pysznym sosem pomidorowym i mozzarellą. Domowa pizza - wiadomo - najlepsza :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego(...)sera mozzarella 10 plasterków salami 100 g pieczarek 1 cebula czerwona łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na blogu. Trwa to godzinę. W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji
Smak mojego domuBardzo smaczna i efektowna przekąska z pieczarek, papryki i kabanosów , ma cudowny smak i wspaniały aromat, najlepiej smakuje na gorąco po wyjęciu z pieca, prosty pomysł na imprezową przekąskę czy szybką kolację. Składniki: ½ kg świeżych pieczarek 2 długie podsuszane kabanosy Tradycyjne Jadło ½ czerwonej papryki 10 dag sera żółtego 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju użyłam(...)smaku bazylii i suszonych pomidorów Sól morska do smaku Pieprz do smaku Zioła włoskie do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki myję pod bieżącą wodą, ostrym nożem wycinam ze środka nóżki i siekam drobniutko nożem-kapelusze odkładam na deseczkę, tak samo kroję umytą cebulę dymkę i paprykę. Kabanosy kroję w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam olej wrzucam posiekane składniki, podsmażam chwilę
Wanilia i KardamonPieczarki faszerowane mięsem mielonym... Potrzebne będą: średnie pieczarki mięso mielone ser cebula bułka tarta lub zwykła namoczona w mleku majeranek jajko sól, pieprz Mięso mielone przygotowujemy jak na zwykłe mielone smażone, ja dodaję jajko, cebulę, majeranek, bułkę tartą, sól, pieprz, można dodać czosnek, paprykę, zieloną pietruszkę, co się lubi. Z pieczarek urywamy nóżki i delikatnie wydrążamy, nie za mocno(...)pieczarek wkładamy mięso mielone, przykrywamy serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Pelusiowa Kuchnia