z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:146/703)

Pierogi z soczewicą 118

Jako, że jesteśmy w okresie postu dzisiaj na obiad polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu(...)coś tak dobrego. PIEROGI Z SOCZEWICĄ Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: ciasto: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć

Bon appetit mon amie
Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem 434

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem... Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego żółtego sera sól, pieprz ew. przyprawa do kurczaka Z podanej porcji wychodzi 6 roladek + ew. dwie polędwiczki. Pierś myjemy, oczyszczamy. Dzielimy na połowę. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, najlepiej z płaską końcówką przez folię spożywczą(...)porozrywać mięsa. Powstały płat mięsa, posypujemy przyprawami, posypujemy startym serem i pieczarkami. Nie za dużo co by się nie rozwalało. Zwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie

Pelusiowa Kuchnia
Kasza zapiekana z mięsem 134

Dzisiaj szybki obiad, a jak szybki to zapiekanka. Tym razem kasza gryczana zapiekana z mięsem i pieczarkami. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na taki obiadek i też przygotujecie danie z kaszą. Powiem Wam, że ja za kaszami nie przepadam, ale od czasu do czasu mogę zjeść, a szczególnie w zapiekance, albo np. kaszę z gulaszem. Jeśli macie(...)ochotę na inną zapiekankę z kaszą to zapraszam tutaj Składniki 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć

O kuchni z uczuciem
Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :) 120

farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki:   -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -smalec -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć. Pieczarki kroimy w plasterki(...)roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje pod przykryciem. Jeśli pieczarki i kapusta będą gotowe to mieszamy je ze sobą (z kapusty wyciągamy wszystkie liście i kuleczki ziela). Naleśniki.     Składniki:   -150g mąki (niepełna szklanka) -2 jajka

Magia jedzenia.
Devolay z pieczarkami. 364

Składniki na 6 sztuk: -2 pojedyncze filety z kurczaka  -8 większych pieczarek -kucharek -30 g. margaryny -olej  -mąka -jajko -bułka tarta Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Doprawiamy kucharkiem i smażymy na margarynie aż będą miękkie. W między czasie przygotowujemy piersi. Myjemy je, oczyszczamy z błon a następnie kroimy na płaty. Mi z jednej piersi wychodzą(...)Żeby wyrównać grubość płatów używamy tłuczka. Mięso oprószamy kucharkiem. Kiedy pieczarki będą już gotowe przygotowujemy miejsce do panierowania. Na 3/4 płatu układamy pieczarki i zwijamy od strony zapełnionej. Następnie obtaczamy w mące i formujemy w rękach ładnego devolaya. Potem w jajku i bułce tartej. Devolaye smażymy na głebokim tłuszczu, na małym ogniu aż się zarumienią. Smacznego

Magia jedzenia.
Pieczarki faszerowane 182

Pieczarki faszerowane są fajną i smaczną alternatywą dla tradycyjnego mielonego. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu czy pyszną przekąską. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek(...)wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.   Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego.   Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony

Passion of Cooking
Kurczak z warzywami w piwie 474

delikatnym smaku karmelowego piwa. Smacznego! Polecamy też inne smaczne przepisy z kurczakiem w roli głównej: Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki(...)małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w grube plastry, a ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pieczarki płuczemy na durszlaku. Ćwiartki kurczaka dzielimy na 2 części. Do garnka z wrzącym bulionem warzywnym (lub zagotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana mięsem 136

Propozycja na łatwy obiad - papryka nadziewana mięsem, ryżem i pieczarkami, a całość zapieczona w piekarniku. Składniki: 2 czerwone papryki 100 g ryżu 150 g mielonego mięsa  4 pieczarki 4 plastry żółtego sera  mielona papryka sól, pieprz Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć  na patelni.  Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów(...)odparuje woda. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk. Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego. Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera i piec

wyzwania kuchenne
EKSPRESOWY WEGAŃSKI BURGER 204

żeby wreszcie wsadzić je do bułki - albo wykorzystuję do tego kotleciki z tofu, które można zrobić błyskawicznie, albo w ogóle pomijam punkt "kotlet" i zamiast tego podsmażam szybko kilka pieczarek z cebulką. Po co ten wpis w takim razie? Ano po to, żeby ludziom, którzy robią swoje burgery po raz pierwszy, podać instrukcję ułatwiającą życie i umilającą jedzenie gotowych burgerów(...)ewentualnie jeśli nie macie, zwyczajne pieczenie, - rozpakowujemy bułki, kroimy na pół, układamy na blaszce, - obieramy i kroimy szybko cebulę w piórka, rzucamy na patelnię z odrobiną oleju, kroimy kilka pieczarek, dorzucamy do cebuli (lub zamiast tego smażymy szybko kilka kotletów z tofu), - piekarnik już nagrzany, więc teraz wkładamy bułki do piekarnika, - kroimy pomidory w grube plastry i ogórki kiszone

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak w pieczarkach i grzybach mun 158

Składniki : około 30 dag fileta z piersi kurczaka strąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól                    Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego  3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego(...)keczupu łyżka sosu chili słodko-kwaśnego Tao Tao łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Umyte mięso kurczaka pokroić w kostkę ( ok.3 cm) Umytą paprykę, cebulę oraz wcześniej namoczone grzyby i umyte pieczarki pokroić w małą kostkę Ze składników na ciasto przygotować masę w której będziemy maczać pokrojone mięso, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor W garnuszku zrobić sos mieszając wodę

Proste Potrawy
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 206

zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie(...)pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego sera dodać jajka oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Makaron z pieczarkami i kiełbasą 235

Makaron z pieczarkami i kiełbasą... Taki makaron to dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki, resztki wędlin czy sera, pieczarek czy pozostałego makaronu po zupie. Możemy zrobić w formie jednogarnkowej, ja jednak używam jeszcze patelni. Składniki: makaron kiełbasa lub wędliny cebula pieczarki jajka ser śmietanka (niekoniecznie) natka pietruszki sól pieprz Gotujemy dowolny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)patelnię wlewamy trochę oliwy, 2 cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki (ok. 70 dkg) oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, smażymy na dość dużym ogniu, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy kiełbasę lub wędliny. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy do garnka w którym się gotował. Do makaronu

Pelusiowa Kuchnia
Forszmak lubelski 231

dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z pajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki(...)pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek do posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy

psgotujemy
KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 157

Pyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu(...)podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek - 3 większe ziemniaki - bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego) - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub dowolnego) - szczypiorek (opcjonalnie) - grzanki

Smaczne Zdrowe
Placek po węgiersku 149

pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę. Bardzo przypadł nam do gustu i od tej pory za każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy(...)czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania