z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:141/703)

POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 108

Polędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam(...)DODATKOWO :   250 g małych, twardych pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki gęstej śmietany 18 % sól, pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich koperek  odrobina żurawiny do sosu

Kulinarne Fantazje Marioli
PIERSI KURCZAKA ZAPIEKANE Z OLIWKAMI , POMIDORAMI SUSZONYMI I SEREM 120

Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj podam fajny przepis na panierowane kotlety, zapieczone z pieczarkami, oliwkami, pomidorami i serem. Danie idealnie nadaje się do frytek, ziemniaków oraz pieczywa(...)pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka  bułka tarta do panierowania  olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej

Kulinarne Fantazje Marioli
PIZZA SZYNKOWA Z SOSEM BARBECULE 109

Pizzę można przygotować na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dzisiaj pomysł na pizzę szynkową z sosem barbecue. Bardzo smaczna, słodko - pikantna, pachnąca pieczarkami, szynka i serem. Często wracam do tego przepisu za jego prostotę i pyszny smak(...)Dodatki : 150 g chudej szynki, pokrojonej w plastry ( wędzonej lub polędwicy ) 200 g pieczarek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 szklanka sosu barbecue ( użyłam gotowego ) 4 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera startego na tarce ( np. gouda

Kulinarne Fantazje Marioli
Szaszłyki z piekarnika 830

smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki na połówki(...)patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia i mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut. Artykuł Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Pieczarki faszerowane ... jajkiem! 239

Kolejny dzień na diecie ... więc dziś na obiad wymyśliłam pieczarki faszerowane jajkiem, szynką i pomidorami. Doskonale nadadzą się również jako przekąska na imprezę, zarówno na ciepło jak i na zimno - z dipem lub ketchupem. Składniki na 1 porcję: 4 duże pieczarki 1 duże jajko 3 suszone pomidory 2 plastry wędliny drobiowej 1 mały ząbek czosnku szczypta ostrej papryki szczypta tymianku(...)łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Pieczarki umyj lub obierz i odetnij nóżki - delikatnie wydrąż łyżeczką, aby było więcej miejsca na farsz. Kapelusze (w środku) oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajka - wymieszaj widelcem, następnie wrzuć posiekane pomidory, drobno pokrojoną wędlinę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę i tymianek - wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki - posyp szczypiorkiem. Zapiekaj w nagrzanym

Alutka-Gotuje
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami 187

Gołąbki, tak jedne z moich ulubionych dań. Tym razem zrobione z kapusty pekińskiej z kaszą jęczmienną i pieczarkami, były pyszne, delikatne, polecam. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 500 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem(...)Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości. Do miski przełożyć kaszę, pieczarki z cebulę, koncentrat pomidorowy ( można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy

magiczna kuchnia Kasi
grillowane wieprzowe polędwiczki 124

grillowane polędwiczki z pieczarką i cukinią Sezon grillowy w pełni pora więc na danie z rusztu. Ja jednak zamiast kaszanki czy boczku zaproponuję dziś na grilla delikatną polędwiczkę w towarzystwie warzyw. Pragnąc zapewnić wszystkich iż danie to jest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka. składniki dla czterech osób(...)ładnych pieczarek 1-2 niewielkie cukinie 2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze ok 500 g) 3-4 łyżki oliwy sól, czarny pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu ziołowego sól (ewentualnie gałązka rozmarynu i ząbek czosnku) sposób przygotowania Przygotowujemy składniki marynaty, mieszamy ocet jabłkowy

Miód i pieprz
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 236

polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano(...)bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą

Bullio
Risotto z pieczarkami 111

Dawno nie robiłam risotto. A że miałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam(...)duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g. ryżu arborio 6 dużych pieczarek ok. 1,5 litra bulionu (np. rosołu) sól pieprz 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dla NIEalergików 2 łyżki masła) 1 łyżka posiekanego koperku parmezan do posypania (dla NIEalergików) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni uważając

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Schabowy pod pierzynką 171

Schabowy pod pierzynką z pieczarek i sera. Pyszna wersja dla podania zwykłego schabowego, nawet dla gości :) Składniki: 3 plastry schabu 400 g pieczarek 150 g żółtego sera oregano papryka słodka sól jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki po czym wrzucamy do garnka i dusimy do odparowania wody. Na sam koniec lekko(...)Kotlety obtaczamy w jajku z przyprawami i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej strony na rumiano po czym przewracamy na drugą, a na usmażoną stronę wykładamy porcję pieczarek i posypujemy serem starty na dużych oczkach. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż ser się roztopi a kotlet od spodu będzie rumiany. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami 169

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne paszteciki z młodą kapustą i pieczarkami. Paszteciki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest miękkie i rozpływa się w ustach. Ze szklanką domowego barszczyku paszteciki smakują wybornie.  SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 50g margaryny, 1 łyżeczka soli, Farsz: 1/2 główki młodej kapusty, 150g pieczarek, 1 cebula(...)Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Farsz: Kapustę drobno kroję. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Smażę przez około 5 minut na maśle. Dodaję kapustę i mieszam. Wsypuję kminek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Empanadas z pieczarkami i oliwkami 145

Moja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie! Dziękuję marce OLE!  za nadesłane produkty z których mogłam to danie(...)mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Nadzienie: 30 dag pieczarek 15 dag szynki gotowanej 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!) 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem  (marki Ole!) Sól

Wanilia i Kardamon
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym (panierowane) 206

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowane pieczarki są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska, np. z ulubionym sosem.     500g pieczarek (czym większe - tym lepsze) Farsz:     250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała)   1-2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Panierka: mąka(...)Opcjonalnie: ulubiony sos (u mnie sos  madziarów )    Mięso mielone wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i resztą składników. Z umytych i osuszonych (ja jeszcze je obieram) pieczarek usunąć nóżki. Każdy kapelusz nadziać farszem i zapanierować - dokładnie obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Pieczarki smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony

Di gotuje
Gulasz cielęcy z pieczarkami 163

delikatne mięso, które jest niskokaloryczne i chude, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Gulasz z cielęciny, który proponuję, duszony jest w pomidorach i czerwonym winie, a dodatkowo jego smak podkreślają pieczarki. Polecam do ziemniaków, ryżu, albo kaszy. Składniki na gulasz dla 4 głodnych osób: 700 g cielęciny 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 130 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule(...)mąki 1 liść laurowy 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki mąki olej do smażenia sól i pieprz do smaku Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju

Trzeci talerz
Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami. 213

też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem. KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka 3 - 4 dymki(...)szczypiorkiem 20 g świeżego imbiru 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 200 g pieczarek 1 czerwona papryczka chili 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki pikantnego sosu sojowego 100 ml bulionu sól pieprz czarny 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Czosnek

Zakątek rozkoszy kulinarnych