Chyba większość z nas lubi dania jednogarnkowe. Mają wiele zalet. Są szybkie w wykonaniu, mało naczyń do zmywania i są bardzo smaczne. Dzisiaj zrobiłam kociołek warzywny z pieczarkami. Może i Wy skusicie się na takie pyszne warzywne danie. Inne pomysły na potrawy jednogarnkowe znajdziecie tutaj Składniki 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 4 średnie ziemniaki 1 cukinia(...)pieczarek 1 puszka pomidorów 1 papryka zółta 1 papryka zielona 2 łyżki masła klarowanego 4 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki sól pieprz oregano 1 liść laurowy szczypta chilli W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę i smażyć stale mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość
O kuchni z uczuciemmoim blogu znajdziecie również inne propozycje na dania mięsne. A wszystko znajdziecie tutaj Szczególnie polecam kurczaka w sosie marchewkowym Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 250 g śmietany słodkiej 1 czubata łyżeczka chrzanu 2 łyzki masła klarowanego koperek sól pieprz Piersi z kurczaka pokroić na plastry. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie podsmażyć(...)rumiano na rozgrzanym maśle. Wyjąć mięso na półmisek, a na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pieczarki i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z chrzanem i wlać do pieczarek. Mieszając smażyć około 2-3 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany koperek. kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami
O kuchni z uczuciemciasto naleśnikowe trochę odpoczęło , po upływie tego czasu można smażyć naleśniki . Składniki na farsz 6 jajek 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula sól pieprz do smaku Wykonanie Jajka gotujemy na twardo ,pieczarki ścieram na tarce o grubych(...)oczkach ,cebulę kroję w kostkę i przesmażam razem z pieczarkami. Kiedy jajka się ugotują to po przestygnięciu ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe . Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania farszu ,można przesmażyć krokiety w bułce i jajku ,znakomicie smakują z barszczem czerwonym
Mój Smakobiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400 g ) sól Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę(...)oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły
Posadzone i zjedzonepasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego maggi(...)oliwy, łyżkę masła a następnie wrzucamy na nią dwie drobno posiekane cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i połowę pieczarek pokrojonych w cienkie plastry, smażąc całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy
Miód i pieprzDziś pyszna zupka na warzywach z wkładką i pieczarkami.Myślę, że też robicie czasami taka zupę.Jest smaczna i czuć pieczarki. Składniki: 2 udka z kurczaka 3 marchewki starte 4 ziemniaczki natka pietruszki( same listki dałam) 100 g selera 1 cebula sól i pieprz do smaku ziele angielskie 2 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo(...)pieczarek 200 ml śmietany 30% sól pieprz koperek świeży pęczek Krok 1 Do garnka wlewam wodę tak 3 litry.Marche obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodają ja do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka.Pietruszkę myję i odrywam listki które też dodaje do garnka.Udka z kurczaka myje kroje na połowę
Różowa kuchniapowstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko(...)tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy(...)pieczarki oraz po kawałeczku sra żółtego. Zawijamy, możemy spiąć dodatkowo wykałaczką. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.u Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniakotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do gotujących się
Ania i Marcin gotująsmażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej jajko 1 szkl gorącej wody 3/4 łyżeczki soli łyżka oliwy farsz: 300 g pieczarek cebula 4 jaja na twardo sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy do podania: cebula masło listki szałwii Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić. Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka. Nakładać farsz, formować pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Cebulę obrać, pokroić
6niebotłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego 1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu(...)mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew
Viola cooks with passionmięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru i pozostawiamy do blendowania dodjąć 200g pieczarek wcześniej pokrojonych drobno. Nasza zupa zostanie zagęszczona i będzie miała bardziej intensywny smak Moja rodzina nie lubi rzadkich zup.Dlatego zawsze zagęszczam ale to wedle uznania. Wrzucamy do garnka ziemniaki marchew(...)dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy aż ziemniaki będą pół miękkie . Kroimy bardzo drobno 300 dag pieczarek,i podsmażamy na patelni nie dodając tłuszczów. Blendujemy nasz wywar ,który wcześniej wystudziliśmy,mięso i pieczarki i wlewamy do naszego garnka.Dodajemy pieczarki prosto z patelni i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Pietruszka i śmietana bezpośrednio do talerza. Smacznego
Viola cooks with passionnazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne tak samo w wersji z mięsem, jak i bez mięsa oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie(...)gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.Dopraw solą i pieprzem do smaku
Fit & Healthy LifeLeczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolikońca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :) Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki(...)rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. 2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki. W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Gotowanie...to proste !