z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:133/703)

Zupa pieczarkowa 134

zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki (ilość wedle uznania) sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki lub słupki. Ja zwykle kroję w plasterki, a niekiedy zostawiam większe części warzyw. Gotować w około 1,5 litra wody przez około 20 minut. Uduszone pieczarki

Karola gotuje
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 175

pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach. Składniki: ryba(...)słodkowodna o wadze około 1 kg 20 dag pieczarek kilka gałązek świeżych ziół - natka pietruszki czosnek granulowany natka pietruszki tłuszcz do podsmażenia grzybów cytryna sól i pieprz Wykonanie: Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na tłuszczu tak, by straciły smak surowizny i były lekko słonawe.  Rybę nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem - po dwie szczypty na każdą stronę (zewnątrz i wewnątrz

Poezja Smaków - blog kulinarny
Polędwiczki w sosie pomidorowym 143

Obiad prosty i szybki do zrobienia. Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki smażenia. Są delikatne, miękkie w sosie się rozpływają. Zamiast pieczarek można dodać inne grzyby.   2 polędwice wieprzowe sól, pieprz kolorowy 500 ml przecieru pomidorowego 20 dkg pieczarek 1 cebula duża masło klarowane papryka do smaku koper, natka pietruszki Polędwiczki kroję na plastry 1,5 cm, Rozbijam je dłonią(...)solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję pokrojone pieczarki i dalej smażę. Na drugiej patelni przesmażam polędwiczki po dwie minuty z każdej strony. Dodaję do nich przecier pomidorowy i chwile duszę, dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuję natką, koperkiem

wesoła kuchnia
Makaron z sosem pieczarkowo kalafiorowym 109

Pieczarki z porem i kalafiorem w połączeniu z sosem tworzą świetne trio. Nie potrzeba dodawać mięsa, bo obiad jest sycący i dobry. 30 dkg pieczarek 1/2 kalafiora 1 por biała część 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki krupczatki sól, pieprz 150 g makaronu tagliatelle masło klarowane natka pietruszki Por kroję w krążki i przesmażam(...)maśle klarowanym. Wykładam na talerz. Pieczarki myję, kroję i przesmażam na patelni, dodaję por, doprawiam sola, pieprzem. Kalafior dzielę na małe różyczki i gotuję aldente w osolonej wodzie. Do pieczarek , dodaję śmietanę. Mleko wlewam do kubka, dodaję mąkę i wlewam do sosu.Zagotowuj, doprawiam, dodaję kalafior i mieszam. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i podaję z sosem. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Sałatka z brukselką i salsiccia 182

Szybki obiad w tygodniu…Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść(...)Podjadam ją już ugotowaną ale w sałatce jest przepyszna. Sałatka z brukselką Składniki: ½ kg ziemniaków 1 gałązka rozmarynu 1 żółta cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 g salsiccia, surowa 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozpuść łyżkę masła i dodaj olej. Wsyp

codojedzenia
30 przepisów do przygotowania w grudniu 148

korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami(...)Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy

Moja smaczna kuchnia
ZAPIEKANKA JAK Z BUDKI 119

średnia)  szynka - 100 gram  ketchup łagodny - 2 łyżki  mozzarella w kulce - 3/4 kulki  ser żółty- 2-3 łyżki ( starty )  ogórek kiszony - 1 szt.  pieczarki - 2 szt.  szczypiorek - 1 łyżka Sposób przygotowania: 1.  Szynkę pokroić w plastry, usunąć skórkę, a potem pokroić w cieniutkie słupki. 2.   Sery i pieczarki zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. 3.  Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę wysmarować ketchupem. Następnie posypać pieczarkami. Lekko ugnieść. Na pieczarkach ułożyć ser żółty oraz szynkę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. 4.  Po 10 minutach wyciągamy i układamy ogórki i ser mozzarella. Lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika na 5 min.180 stopni. Wyciągamy. Posypujemy szczypiorem

Kuchnia Paulettes
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 149

Jest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa.  Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem(...)osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.  Palce lizać !  Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt.  małe pieczarki 5-6 szt.  ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta przecier pomidorowy 3 łyżki listki świeżej bazylii 6-7 listków olej do smażenia

Kuchnia Paulettes
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 167

jednej porcji się nie skończyło. :D  Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm.  pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram  filety z kurczaka 3 szt.  papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml.  przecier pomidorowy 1 łyżka(...)świeży 3-4 listki natka pietruszki 3 łyżki (posiekana) olej z pestek winogron 1.5 łyżeczki ziele angielskie 3 kulki liść laurowy 2 s zt. Metoda: Składniki przygotować. Papryki, czosnek, pieczarki i cukinię obrać. Paprykę i cukinię  pokroić w kostkę ( jeżeli ma pestki to się ich pozbyć ). Pieczarki pokroić w plastry. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić ostrą

Kuchnia Paulettes
Kremowa zapiekanka z pieczarek i ziemniaków 401

plasterki. Ta zapiekanka wygląda prosto, bo i jest prosta, i może stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych ziemniaków do pieczenia 250g pieczarek 200ml gęstego mleka kokosowego 200ml wody 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz  Piekarnik rozgrzej(...)Naczynie do zapiekania natłuść odrobiną oliwy. Zarówno ziemniaki, jak i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki przełóż do rondla, zalej mlekiem kokosowym oraz wodą, dodaj przyprawę lub bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. W międzyczasie zajmij się grzybami. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki oraz przeciśnięty ząbek czosnku i smaż do momentu, aż grzyby zmiękną i odparuje

Roślinna - blog wegański
Kartoflanka z pieczarkami 192

Pożywna i warzywna zupa z ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy. W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się(...)już nie zmieści:) Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy) 1 obrana cebula i pokrojona drobno połowa pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Wołowina na szybko 169

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę(...)końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą

Kulinarne przemyslenia
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 126

używanie metalowych łopatek. Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży(...)farsz: 500 g małych pieczarek ½ szklanki czarnych oliwek wydrylowanych 5 kawałków suszonych pomidorów 1 szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól do smaku ponadto  czarnuszka do posypania 1 jajko do posmarowania pierogów 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: umyte pieczarki, odsączone

Moja smaczna kuchnia
Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie 105

Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko. 3 filety z kurczaka 2 duże pory  400g pieczarek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, chilli, papryka słodka natka(...)pietruszki do posypania olej 1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry. 2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy por, smażymy 2-3 minuty, wlewamy białe wino, dusimy do wyparowania płynów, po czym dodajemy pieczarki, smażymy jeszcze 10-15 minut.  3. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy

Szefowa kuchni
Syty omlet z kaszą gryczaną – prosty i smaczny 160

takie trochę sprzątanie lodówki Zostało mi pół woreczka kaszy gryczanej, i musiałam z nią coś zrobić. A jako, że w lodówce prócz światła były jeszcze 2 jajka i trochę pieczarek plus kawałek pleśniowego sera, postanowiłam, że zrobię sobie takie czteroskładnikowe śniadanie. Tak właśnie powstał mój omlet z kaszą gryczaną i powiem szczerze, że nie spodziewałam się nawet, że będzie(...)smaczny! Omlet z kaszą gryczaną – składniki Właściwie już wszystko wymieniłam pół woreczka kaszy gryczanej – miałam paloną (lubię jej smak) 5 pieczarek 2 jajca 2 grubsze plasterki sera pleśniowego turek np. może być też cebulka albo szczypior Omlet z kaszą gryczaną – przygotowanie Kaszę gotujemy. Pieczarki oczyszczamy i wrzucamy na patelnię, podsmażamy. Możemy dodać cebulkę lub szczypiorek. Doprawiamy. Oddzielamy

Matylda Gotuje