bardzo proste , nie przekombinowane , a naprawdę smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą kto nie lubi pieczarek i kruchutkiej wieprzowinki , myślę że niewiele jest takich osób " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)szynki wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety schabowe – bardzo cienko . Pieczarki siekamy drobno , tak samo cebulkę i wszystko smażymy
Ogrodnik w podróżywzględu na dużą ilość kości, a małą ilość mięsa? Ja uwielbiam skrzydełka. Zwłaszcza te grillowane. A dzisiaj przygotowałam skrzydełka zupełnie inaczej niż zwykle. Podałam faszerowane skrzydełka mięsem mielonym. pieczarkami i papryką w panierce z płatków kukurydzianych. Skórka wyszła chrupiąca, środek miękki i aromatyczny. Tanim kosztem wyszło bardzo ciekawe i smaczne danie, które z powodzeniem może stanąć na świątecznym stole. Jedyny(...)łatwych czynności nie należy. Ale uwierzcie mi, naprawdę warto, efekt końcowy jest fenomenalny. Zaskoczycie swoich domowników i gości. Gwarantuje! Składniki: 12 skrzydełek 1 papryka 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 jajka około 3 szklanek płatków kukurydzianych mąka do panierowania sól pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Jeśli zamierzacie
na moim stole...spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody zagniatamy elastyczne ciasto,zawijamy(...)folię spożywczą i do lodówki na min 30 min. pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki porę i jeszcze chwilę przesmażamy ,odkładamy do miski,następnie kroimy w kosteczkę boczek i przesmażamy i dajemy do pieczarek,szyneczkę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i boczku,ser tarkujemy na tarce,ciasto rozwałkowujemy i wykładamy
Swojskie jedzonkoPropozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra(...)www.youtube.com/watch?v=mWlmQrCtKTw Przygotowanie : Najpierw przygotuję składniki na gulasz : Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę . Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę . Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki . Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i dodaję do pieczarek . Kukurydzę odsączam na durszlaku z zalewy . Koperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu . Przygotowanie
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 500 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula olej pieprz, sól makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, w razie potrzeby przepłukać wodą jeśli kapusta jest bardzo kwaśna. Kapustę pokroić. Zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości. 2. Pieczarki obrać, pokroić w koteczkę. 3. Cebulę posiekać. Lekko zrumienić na patelni na oleju(...)czym dodać pieczarki i dusić, aż woda odparuje. 4. Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej cebulę z pieczarkami, wymieszać i doprawić do smaku. 5. Gotową kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa AniTaka zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna ,dodatek serka topionego sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kilograma pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 cebula 200 gram serka topionego kremowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól,pieprz vegeta(...)łyżki masła Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udka z kurczaka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu,zalewamy 3 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy razem z pieczarkami na maśle. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości
Bajeczna Kuchniajeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark . Składniki: (na 14 sztuk) około 450 g pieczarek* 1 średnia cebula 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia(...)posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy
Słodkie okruszkiDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka(...)Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie miękka) na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze
Bullioorzechy. Uszka marzenie! Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków. Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Na nadzienie: 500g pieczarek Duża cebula Masło klarowane do podsmażenia Garść łuskanych orzechów włoskich Sól, pieprz Sposób przygotowania: Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku(...)łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga
Pyry na GazSkładniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię(...)posypujemy solą i pieprzem - smażymy razem aż cała woda z pieczarek wyparuje. Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą roladę związujemy nitką aby nam się nie rozpadło i posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego
Moje-pitraszenieSkładniki: 400 g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1/2 marchewki 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy(...)Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki same kapelusze, później talarki jeszcze na pół. Marchewkę tak samo jak pieczarki - talarki i na pół. Cebulkę kroimy w kostkę. Po godzinie wyciągamy nasze piersi z lodówki, obtaczamy w mące i smażymy
Moje-pitraszenieznakomity, z podanych składników powstał całkiem spory garnek... myślałam, że będzie na dwa dni...ale było tak smacznie, że już wszystko znikło :) Polecam :) Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie(...)Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę lub słupki. Na głębokiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę
Kuchnia z widokiem na ogródpotrawy użyłam mintaja.Lekka potrawa pełna smaku pieczarek , wilgotna w środku.Ryba wysmienita.Świetny , prosty przepis na jakąkolwiek rybę np.zamiast Podawać ciągle na odświętny stół smażonego karpia ,wyfiletujmy go i usmażmy , podając go z pieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby(...)cebulą i przyprawą uniwersalną lub vegetą.Odstawić do lodówki na 2 godziny.Jajko roztrzepać .Filety z ryby panierujemy najpierw w mące , a następnie w jajku.Olej Rozgrzać na patelni , usmażyć rybę.Pieczarki oczyścić , pokroić w kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli(...)zdarzyłam jej zjeść. zaraz po otwarciu opakowania listki okazały się lekko maziste... i ten zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść
Dzieje kuchennej WiewióryRumcajsowa wariacja na temat. (*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz(...)czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną. W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory
Gotuj z Rumcajsem