mianowicie babkę z kaszy jęczmiennej i z kaszy owsianej. Bardzo smaczne i zdrowe jedzenie. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 100 g kaszy owsianej 500 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz 50 g serka śmietankowego topionego Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać i posiekać. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę, potem dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Do przestudzonej kaszy dodać roztrzepane jajka i pieczarki z cebulą. Przyprawić pieprzem, solą i na koniec dodać serek. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. Zapiec w nagrzanym piekarniku
pieprzny smaczekmanganu oraz krzemu) . Wielkie bogactwo! Jak widzicie warto czasem porzucić swoje mięsne przyzwyczajenia i spróbować czegoś innego - na pewno wyjdzie na zdrowie:) Składniki (na około 10 gołąbków): 600 g pieczarek 300 g cebuli 100 g kaszy gryczanej 100 g kaszy owsianej szczypta suszonej szałwi kopiasta łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka tymianku suszonego pieprz, sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam(...)łyżki oleju kokosowego) średniej wielkości kapusta włoska Przygotowanie: Farsz: Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić Pieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę. Dusić aż nieco zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą Dołożyć pieczarki, gdy nieco zmiękną dodać przyprawy i dusić o miękkości Zdjąć z ognia
pyszne zdrowościPyszna rybka - niby zwykłe filety usmażone w panierce ale dzięki nucie cytryny i dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku. SKŁADNIKI (na 3-4 porcje) ok 50 dag filetów rybnych (u mnie tilapia) sól pieprz cytrynowy Rafex Panierka: mąka jajko bułka tarta (ok 3/4 szkl) 1 łyżka drobniutko startej skórki z cytryny Dodatkowo: 12-15 pieczarek kilka plastrów sera(...)trzecim wymieszać bułkę tartą ze skórką z cytryny. Każdy kawałek ryby obtaczać kolejno w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej ze skórką cytrynową. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć/udusić. Posolić do smaku. 4. Ryby usmażyć na rumiano z obu stron (po ok 7 minut), następnie ułożyć na każdym kawałku plasterki pieczarek
Kto ugości moich gości?teraz przygotowuje ją na kanapki. Takie roladki z kurczaka są pyszne, łatwe i zdrowe. Przepis zaczerpnięty stąd. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże roladki, w podanym linku jest sposób przygotowania czterech mniejszych. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą. Masy dzielimy na pół (czyli otrzymamy dwie masy pieczarkowe i dwie z natką pietruszki). Na przygotowaną folię cienko nakładamy jedną część masy pietruszkowej i cieniutko rozkładamy
NA MOIM TALERZUbardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze i musiałam je odpowiednio spożytkować. Grill wydał mi się najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że w sklepie upatrzyłam sobie nowe ciekawe produkty (ketchup z moimi(...)ukochanymi suszonymi pomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów (ja uzyłam tych cudownych, zielonych) czerwona papryka cebulka Ketchup (u mnie Tesco z suszonymi pomidorami) Musztarda sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso dopraw
Wielki apetytpostanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd. Potrzebne nam: - 500 g małych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić(...)plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać razem jakieś 5 minut. Następnie posolić i gdy pieczarki puszczą sok, dusić całość kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut
W poszukiwaniu inspiracjiGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki: 1 kg pieczarek 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 marchewka 2 łyżki cukru Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć(...)gotować przez 15 minut w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie przełożyć pieczarki do słoiczków, dopełnić gorącą zalewą z przyprawami, zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchniaracji trwającego na durszlaku i mikserze kulinarnym tygodnia pieczarkowego i ja postanowiłam coś upichcić z pieczarką w roli głównej. Składniki: 1 kg pieczarek, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag sera żółtego, 2 żółtka, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia, zielenina do ozdoby. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obrumienić na oliwie(...)zimnym mlekiem (4-5 łyżek mleka). Następnie resztę mleka zagotować, wlać do zasmażki, połączyć z startym serem, żółtkami i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać pieczarki, wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem pieczywa
Tradycyjna Kuchniaolśnienia i jest pyszny omlecik ;) Składniki: na omlet: 2 jajka 2 łyżki zielonych otrębów szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta oregano dodatki: 1/4 papryki 2-4 pieczarki 4 plastry szynki z indyka/kurczaka 1 mała cebulka trochę sera chudego żółtego / smażonego Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w kostkę pieczarki myjemy i trzemy na tarce cebulę kroimy(...)talarki paprykę, cebulę, pieczarki podsmażamy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmiękną szynkę kroimy w kostkę (też możemy podsmażyć) białka z jajek ubijamy na sztywną pianę z solą do żółtek dodajemy otręby, proszek do p., oregano i mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do ubitych białek mieszankę z żółtkami tak przygotowany omlet wylewamy do blachy pokrytej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstosujących dietę białkową ta potrawa będzie dozwolona jeśli pominą końcowe podsmażenie jajek na maśle. Sposób przygotowania (cztery połówki jajek/ dla mnie jedna porcja): 2 jajka około 6 pieczarek 1 łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz otręby owsiane firmy Kupiec do posypania 0,5 łyżeczki masła Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy, a następnie przykrawamy na pół(...)wyciągamy żółtka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach pieczarki wrzucamy na teflonową patelnie i dusimy z niewielką ilością wody, aż zmiękną i nam się ładnie podsmażą żółtka rozduszamy widelcem, dodajemy usmażone pieczarki, pietruszkę przyprawiamy farsz solą i pieprzem wg. smaku nakładamy farsz do białek od jajek dość mocno do ugniatając wierzch posypujemy otrębami, przyciskając
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkaszy czy też ryżu. Ja zjadłam go z jajkiem ponieważ, od rana miałam na nie ochotę, a na wieczór nie chciałam się opychać węglowodanami. Składniki (porcja): około 250g pieczarek 3-4 łyżki śmietanki z serka wiejskiego 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 3 łyżki mleka sól, pieprz wg. smaku 1 mała cebula kilka kropel oliwy(...)oliwek Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię lekko skropioną oliwą z oliwek smażymy, aż się zeszkli pieczarki myjemy, (ja dodatkowo jeszcze je obrałam), kroimy w plastry i dodajemy do cebuli dolewamy 0,5-1 szklankę wody i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając, doprawiamy do smaku w szklance mieszamy śmietankę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie! 300 g tagliatelle 2 cebule 200 g pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti z Firmy Rafex 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka(...)pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje. Zapraszam do sklepu RAFEX! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przypraw! SKLEP RAFEX
VioletoweKucharzenieoraz pojemnik na wodę i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na 2 poziom na folii aluminiowej układamy kiełbaski. W czasie jak część dania się paruje, myjemy pieczarki i paprykę białą. Paprykę oczyszczamy i kroimy na ma małe kawałki, a pieczarki brunatne w plastry. Cebule różową siekamy w kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidora myjemy i kroimy na ćwiartki(...)tymianek płuczemy i suszymy. Na 8 minut przed końcem parowania, na 3 poziom dokładamy również na folii pieczarki i paprykę. Gdy urządzenie skończy swoją prace, nakładamy wszystko na talerz, zarówno produkty z parowaru jak i cebule różową, pomidorka kumato, Tat Soi i tymianek. Z chęcią dowiem jak Wam się danie podoba i jeśli zrobicie, pochwalcie się czy to komentarzem
Parowar Facetamąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto(...)powinno kleić się do rąk. Dzielimy je na 2 części. Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy
Kolorowy Przepisowniknapisać. Praca z tą wyciskarką, to była prawdziwa przyjemność, nawet rozbieranie jej co chwila i mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym(...)wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić do smaku, dodać pokrojony drobno szczypior i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, wyjąć pastę z patelni, pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób w kilka minut mamy naszykowaną
Co na wege obiad?