maśle. Tak przyrządzone jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne. Jest to bardzo fajna alternatywa na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 70 g szynki 150 g pieczarek 4 łyżki masła szczypiorek łyżka bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Za pomocą bardzo ostrego noża przeciąć jajka w skorupkach na pół. Za pomocą łyżeczki(...)ostrożnie wyciągnąć żółtka i białka ze skorupek. Jeśli białko nie chce odejść od skorupek, można zostawić jego cienką warstwę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, posolić i usmażyć na łyżce masła. Usmażone pieczarki ostudzić i posiekać. Szczypiorek, szynkę i jajka wyciągnięte ze skorupek posiekać. W misce wymieszać pieczarki i 1 łyżkę masła z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane
Mama Gotujewiększych. Składniki: ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cząbru szczypta pieprzu farsz pieczarkowy: 2 cebule 350 g pieczarek masło do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania babeczek farsz z łososiem i mascarpone: 1 opakowanie sera mascarpone 1 opakowanie wędzonego łososia kilka kaparów pieprz farsz z indykiem (wystarczy(...)foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 o C przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić. Farsz z pieczarek: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje. Do babeczek nałożyć farsz
Mama GotujeMój ulubiony rodzaj makaronu : Bucatini czyli spaghetti z dziurką Takie proste a jakie smaczne:P SKŁADNIKI 300 g makaronu 0,5kg mięsa mielonego 1 mała cebula kilka pieczarek pomidory z puszki oliwki sól, pieprz, ostra papryczka, przyprawa włoska, świeża bazylia, parmezan Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym masełku podsmażamy cebulkę(...)mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki, chwile dusimy. Do gotowych już pieczarek i mięsa dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy -solą, pieprzem, przyprawą włoską, krojone oliwki. W celu wyparowania nadmiaru wody, gotujemy bez przykrywki. Podajemy z tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego
MarciochaKucharzyKiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula(...)szklanki kaszy jęczmiennej średniej 250 g pieczarek 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę
Czerwień i błękitNasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)rozczynu dodajemy pozostałą wodę, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dosypujemy cebulę, wyrabiamy , posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę i pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem i smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy
Maminek kulinarnypóźniej ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano 2 puszki pomidorów bez skórki 1,5 cebuli kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju, po chwili dodajemy pieczarki, marchewkę startą na grubych oczkach i dusimy aż wszystko trochę zmięknie. Jeśli chodzi o pieczarki to ja kupuje takie malutkie i dorzucam je w całości, ale jeśli kupicie większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkawszystkich dodałam do łazanek oba rodzaje makaronu ;) Wy możecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność i smak) 3 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta(...)szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. Gdy będzie miękka, odsączamy ją na sitku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry lub większą kostkę (w zależności od upodobań). Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę również kroimy w kostkę, podsmażmy i dodajemy do cebuli i pieczarek
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie(...)Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie
kgwjanczewozainspirowała, a Wiosna radości dodała i dzięki zielone danie powstało co bardzo wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków), 10 zielonych oliwek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku(...)cytryny. Przygotowanie: Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki
Moniki Smakołykikurczaka 4 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki przyprawy chili Piątnica (kupisz tutaj) 0,5 łyżeczki przyprawy harissa 1 czerwona papryka 1/4 zielonej papryki 200 g dużych pieczarek 5 łyżek sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia 100 g ryżu Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w soku z cytryny(...)chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego. Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem
VioletoweKucharzenieAlternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą, czy pieczarkami. Dobrze smakują zarówno solo, jak i z sosem grzybowym, czy choćby ketchupem. Przepis na 8 krokietów. Naleśniki: 250 ml mleka 350 g mąki 30 ml oleju roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę(...)dalej miksować. Na końcu dodać olej, krótko zmiksować i odstawić na 30 minut. Farsz: 2 laski kaszanki 10 pieczarek 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 ogórki kiszone sól, pieprz, chili w proszku olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki
Trzeci talerzskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni(...)rozgrzewamy masło wkładamy pieczarki i smażymy na złoty kolor, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak JedzeniaJakiś czas temu pokazywałam bardzo podobnego kurczaka. Wtedy danie zrobiło w domu furorę. Tym razem zresztą podobnie (nawet z zastrzeżeniem co do pieczarek w przypadku córki). Danie banalne w przygotowaniu, za to pełne smaku (kalorii też trochę w nim jest, ale mówi się trudno). Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 300 g pieczarek sól, pieprz(...)plastry. Delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron (dość krótko). Zdjąć z patelni Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte
Sto kolorów kuchniKarkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól, domowa wegeta , czosnek(...)melona, pieprz - olej Wykonanie Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam. Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę
Kuchnia z widokiem na ogródpola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje(...)trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Osobno podsmaż wątróbkę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw nałóż połowę masy z mięsa mielonego. Przez środek smażone pieczarki z cebulką oraz na wierzch pas wątróbki.Przykryj druga połową mięsa
Z Kuchni Do Kuchni