prosta i smaczna zupa krem, którą zna każdy- pieczarkowa. Moja wersja jednak różni się od tradycyjnej tym, że zamiast ziemniaków serwuję ją z ryżem, a pieczarki najpierw podsmażam, gdyż wtedy zupa zyskuje na jeszcze głębszym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki zmiksowaniu całości i wtedy mam też pewność, że pietruszka nie będzie odłożona przez męża na bok :) Bardzo smaczna jest(...)śmiało pokuście się o dodanie szczypty estragonu- nada on bardzo przyjemnego smaczku :) * bulion warzywny- 1,5 litra * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- mały kawałek * pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 1 ząbek * ryż- 200 g * listek laurowy, ziele angielskie * pieprz, sól, chili, kurkuma, szczypta estragonu- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * koper- do posypania * jogurt naturalny
Kraina Miodem Płynącajesienną słotę proponuję słonecznego kurczaka w towarzystwie pieczarek. Swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie, a wyjątkowy smak cytrynie. Pamiętajcie, że sok z cytryny nie tylko pomaga w walce z przeziębieniami, ale jeszcze pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt. Z niskokalorycznym drobiem tworzy duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą. Składniki (2 porcje): 250 g filetu z kurczaka/indyka 200 g pieczarek łyżka maki(...)dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę
Powiedz dietom nieProsta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości(...)ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto
Salonik smakówzrobiłam. Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić. Składniki: 6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze) Ok. 300 – 400 g pieczarek 1 niewielka cebula Masło Sól, pieprz Ok. 10 g tartego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami(...)Doprawić do smaku. Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. (Można to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.) Środek bułek posmarować masłem. Włożyć podduszone pieczarki. Wierzch każdej bułki posypać startym żółtym serem. Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut
Sto kolorów kuchniKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu sól(...)pokroić na drobne kawałki. Cebulę dokładnie posiekać w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę podsmażyć. Dodać kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut. W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone
BullioKotlety wieprzowe można przygotowywać na wiele sposobów, dziś zachęcam do SCHABOWYCH Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI: 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju 1 kg schabu jajko, bułka tarta olej do smażenia 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny WYKONANIE: Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone drobno pieczarki i cebulę, smażyć aż lekko(...)pokroić na cienkie kotlety, rozbić tłuczkiem, doprawić przyprawami. jajko rozkłócić dodać przyprawy, 2-3 łyżki mąki, wymieszać, każdy kotlet zanurzyć w jajku, następnie kładziemy farsz z pieczarek, składamy na pół, jeszcze raz obtoczyć w jajku , bułce tartej, a następnie usmażyć
Kuchnia BeatySkładniki: 250 g makaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni(...)rozgrzać masło i dodać cebulę, którą należy lekko zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około
O kuchni z uczuciemŻur to moja ulubiona zupa, uwielbiam kiedy jest gęsty i z dużą ilością pieczarek, ziemniaków i białą kiełbasą. Po takiej zupie nie ma już miejsca na drugie danie J Do przepisu użyłam gotowego zakwasu, jednak wy możecie zrobić swój własny, na pewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci(...)targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy i odstawić na około godzinę aby zmiękły. Grzyby
Mania GotowaniaZupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki(...)woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut(...)czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMiałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)kromki czerstwego chleba (ale nie zupełnie suchego!) + łyżka masła Kalafior przekładamy do garnka Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do kalafiora Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową gotową lub robioną przez nas Gotujemy do miękkości, a następnie przelewamy do malaksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - miksujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commarchewką karmelizowaną (przepis na marchewkę -niebawem). Aaa... Ta porada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie(...)odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko -1 szklanka gorącej wody -2 łyżki oleju -1 łyżeczka soli Wykonanie: W naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć(...)zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut. Umyte pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju aż się ładnie zeszkli, i dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 10 minut, następnie dusimy pod przykryciem aż cebula zmięknie
KasiekGotujecukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu 100 g serka topionego kremowego 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 12 sztuk owocu suszonej żurawiny zielona cebulka(...)oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMacie ochotę na pieczeń rzymską? Czy pieczeń kojarzy się Wam z mięsem faszerowanym jajkiem ? Ostatnio naszło mnie na zrobienie jej z pieczarkami, rodzinka zajadała się, aż miło :) Już wkrótce pojawi się u nas kolejna wariacja pieczeniowa ;) A dziś zapraszamy na wersję pieczarkową :) Pieczeń rzymska z pieczarkami SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko(...)łyżki bułki tartej sól morska młynek do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka pietruszki musztarda rosyjska przyprawa do wieprzowiny PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki