z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:177/703)

Bagietka na bogato 138

jest w stanie przygotować sobie wielka bagietkę kolorową, do zjedzenia gotową. Można ją na części podzielić i wiele osób nią obdzielić.  Składniki na 1 dużą bagietkę: 6 małych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 1 mała cebula, 4 plasterki grillowanego boczku, 2 plasterki sera żółtego, łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, szczypiorek, kilka ziarenek kapary.  Przygotowanie: Pieczarki czyścimy(...)kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę, kapary, pomidorki. Całość przykrywamy drugą częścią

Moniki Smakołyki
Krokiety 193

szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie(...)rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować. Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie. Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi

prawdziwe jedzenie
Moje spaghetti z sosem pomidorowym 192

Składniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania  Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą(...)marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek i cebulę obsmażyć na oleju, startą marchew obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody Do rondelka w którym gotujemy marchew dokładamy paprykę, usmażone pieczarki z czosnkiem i cebulą - mieszamy i chwilę smażymy pod przykryciem ( dolewamy oleju jeśli jest taka konieczność ), wtedy też można lekko posolić Gdy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 169

Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem(...)zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy  Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy

Proste Potrawy
Karkówka z piekarnika 212

Pyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji. Zanim jednak sięgniemy po dodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami. Potrzebujemy:ok. 1,20 kg karkówkikilka łyżek oleju rzepakowegozioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa np. Kucharek lub Vegetamała cebula2 małe ogórki kiszone30(...)mięso było równomiernie przyprawione, ułożyć ciasno, pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym, przykryć i odstawić na kilka godzin (może być na całą noc) do lodówki. Następnie obrać i pokroić pieczarki, wyłożyć na mięso. Pokroić w kostkę ogórki, cebulę i paprykę i rozłożyć równomiernie na pieczarkach. Przyprawić Kucharkiem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni

Praktyczna pl
Krupnik z kaszą bulgur 141

Krupnik z kaszą bulgur, z dodatkiem pieczarek i czerwonej fasoli. Myślę, że to całkiem niezły sposób tę pożywną kaszę, która staje się coraz bardziej popularna. U mnie pojawiła się pierwszy raz. 2 litry wody2 łyżki oliwy z oliwek6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgurPól małej cebuli2 średniej wielkości ziemniakiMarchewkaGałązka selera Kilka gałązek pietruszki2 łyżki śmietany 18%3-4 łyżki czerwonej(...)fasoli z puszki1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie)Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki

Praktyczna pl
Tortilla wegetariańska 179

mnie hiszpańska tortilla to danie idealne na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolacja zawsze smakuje równie dobrze...Dziś wegetariańska wariacja Tortilli... Składniki: 4 porcje 3/4 cukinii 250 gram pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek  szklanka śmietany sól,pieprz 150 gram(...)żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku  przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni  (ja użyłam naczynia żaroodpornego), dodajemy część usmażonej cukinii oraz pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek kukurydzę

NaKońcuJęzyka
Faszerowany filet z indyka 188

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty . Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg.   lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek  1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki, rozbijamy(...)Płaty przyprawiamy. Pieczarki opłukać , pokroić na drobne kawałki. Poddusić aż zmiękną. Do jeszcze ciepłych pieczarek dodać ser feta , rozgnieść i połączyć, tworząc jednolita masę. Farsz nakładać na płaty i zwijać, lekko dociskając.  Filety obsmażać na oleju, następnie włożyć do wywaru w głębokim naczyniu. Gotować na małym ogniu do miękkości. Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 137

proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką(...)sadzonym Przepis własny na 4 porcje Składniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki (lub do smaku) 8 ziemniaków 250 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 jajka masło do smażenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem mielonym 250

ząbki czosnku1 łyżka bazyli suszonejpieprz, sól,150-200 gr serka philadelfia2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni * kostka parmezanuSkładniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie:Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min.W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy sos pomidorowy znajdziecie tutaj(...)cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy sosem. Wkładamy

Smaki Edyty
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 237

Bardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli.  Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masłaposiekana(...)połówkę i pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pokrojone pory i chwile dusić. Wsypać ryż i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości

Czerwień i błękit
Krem pieczarkowy z boczkiem 148

Składniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości(...)Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1)        nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można

Świat Smaku
Omlet śniadaniowy 146

Składniki - 3 łyżki mąki - 3 jajka - 1/3 szklanka mleka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - 10 dag swojskiej kiełbasy - 5 pieczarek - mała czerwona papryka - 10 dag żółtego sera Wykonanie Mąkę, jajka, i mleko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić. Kiełbasę pokroić w talarki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na wytapiającym się(...)tłuszczu, dodać pieczarki i paprykę. Gdy pieczarki i papryka będą już miękkie zmniejszyć płomień do minimum i całość zalać masą jajeczną. Gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę. Wierzch posypać pokrojonym w paski żółtym serem. Przyrumienić spód, złożyć omlet na pół, przełożyć na talerz. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat

Świat Smaku
Prosiaczek w koronie #1 158

natarłam przyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie.  6-8 pieczarek 1 cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę(...)piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam.  Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera.  Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej karkówki. Ja już wspomniałam farsz może stanowić, co tylko

bastalena
Makaronove love! Test makaronu z komosą ryżową. 178

przyznaję naprawdę duży plus! Sposób na zdrowe spaghetti z makaronem z komosą ryżową? Proszę bardzo! Potrzebujemy (dla dwóch osób): 1 opakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej(...)przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy aż do przyrumienienia. W miseczce parzymy pomidory (polewamy wrzątkiem) i chłodzimy. Obieramy ze skórek, wydrążamy środek i resztę

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania