jest w stanie przygotować sobie wielka bagietkę kolorową, do zjedzenia gotową. Można ją na części podzielić i wiele osób nią obdzielić. Składniki na 1 dużą bagietkę: 6 małych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 1 mała cebula, 4 plasterki grillowanego boczku, 2 plasterki sera żółtego, łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, szczypiorek, kilka ziarenek kapary. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy(...)kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę, kapary, pomidorki. Całość przykrywamy drugą częścią
Moniki Smakołykiszklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie(...)rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować. Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie. Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi
prawdziwe jedzenieSkładniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą(...)marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek i cebulę obsmażyć na oleju, startą marchew obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody Do rondelka w którym gotujemy marchew dokładamy paprykę, usmażone pieczarki z czosnkiem i cebulą - mieszamy i chwilę smażymy pod przykryciem ( dolewamy oleju jeśli jest taka konieczność ), wtedy też można lekko posolić Gdy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy
Proste PotrawySkładniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem(...)zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy
Proste PotrawyPyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji. Zanim jednak sięgniemy po dodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami. Potrzebujemy:ok. 1,20 kg karkówkikilka łyżek oleju rzepakowegozioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa np. Kucharek lub Vegetamała cebula2 małe ogórki kiszone30(...)mięso było równomiernie przyprawione, ułożyć ciasno, pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym, przykryć i odstawić na kilka godzin (może być na całą noc) do lodówki. Następnie obrać i pokroić pieczarki, wyłożyć na mięso. Pokroić w kostkę ogórki, cebulę i paprykę i rozłożyć równomiernie na pieczarkach. Przyprawić Kucharkiem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni
Praktyczna plKrupnik z kaszą bulgur, z dodatkiem pieczarek i czerwonej fasoli. Myślę, że to całkiem niezły sposób tę pożywną kaszę, która staje się coraz bardziej popularna. U mnie pojawiła się pierwszy raz. 2 litry wody2 łyżki oliwy z oliwek6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgurPól małej cebuli2 średniej wielkości ziemniakiMarchewkaGałązka selera Kilka gałązek pietruszki2 łyżki śmietany 18%3-4 łyżki czerwonej(...)fasoli z puszki1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie)Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki
Praktyczna plmnie hiszpańska tortilla to danie idealne na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolacja zawsze smakuje równie dobrze...Dziś wegetariańska wariacja Tortilli... Składniki: 4 porcje 3/4 cukinii 250 gram pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek szklanka śmietany sól,pieprz 150 gram(...)żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni (ja użyłam naczynia żaroodpornego), dodajemy część usmażonej cukinii oraz pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek kukurydzę
NaKońcuJęzykaWspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty . Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg. lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek 1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki, rozbijamy(...)Płaty przyprawiamy. Pieczarki opłukać , pokroić na drobne kawałki. Poddusić aż zmiękną. Do jeszcze ciepłych pieczarek dodać ser feta , rozgnieść i połączyć, tworząc jednolita masę. Farsz nakładać na płaty i zwijać, lekko dociskając. Filety obsmażać na oleju, następnie włożyć do wywaru w głębokim naczyniu. Gotować na małym ogniu do miękkości. Smacznego
W kuchennym oknie Ewyproste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką(...)sadzonym Przepis własny na 4 porcje Składniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki (lub do smaku) 8 ziemniaków 250 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 jajka masło do smażenia
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku1 łyżka bazyli suszonejpieprz, sól,150-200 gr serka philadelfia2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni * kostka parmezanuSkładniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie:Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę. Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min.W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy sos pomidorowy znajdziecie tutaj(...)cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy sosem. Wkładamy
Smaki EdytyBardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli. Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masłaposiekana(...)połówkę i pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pokrojone pory i chwile dusić. Wsypać ryż i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości
Czerwień i błękitSkładniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości(...)Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1) nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można
Świat SmakuSkładniki - 3 łyżki mąki - 3 jajka - 1/3 szklanka mleka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - 10 dag swojskiej kiełbasy - 5 pieczarek - mała czerwona papryka - 10 dag żółtego sera Wykonanie Mąkę, jajka, i mleko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić. Kiełbasę pokroić w talarki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na wytapiającym się(...)tłuszczu, dodać pieczarki i paprykę. Gdy pieczarki i papryka będą już miękkie zmniejszyć płomień do minimum i całość zalać masą jajeczną. Gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę. Wierzch posypać pokrojonym w paski żółtym serem. Przyrumienić spód, złożyć omlet na pół, przełożyć na talerz. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat
Świat Smakunatarłam przyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie. 6-8 pieczarek 1 cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę(...)piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam. Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera. Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej karkówki. Ja już wspomniałam farsz może stanowić, co tylko
bastalenaprzyznaję naprawdę duży plus! Sposób na zdrowe spaghetti z makaronem z komosą ryżową? Proszę bardzo! Potrzebujemy (dla dwóch osób): 1 opakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej(...)przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy aż do przyrumienienia. W miseczce parzymy pomidory (polewamy wrzątkiem) i chłodzimy. Obieramy ze skórek, wydrążamy środek i resztę
Emcia Pichci