boczku1 cebula1-2 marchewki500 gr mielonego wolowego5 łyżek wina czerwonego2 łyżki koncentratu pomidorowego1 jajko100 gr startego parmezanu100 gr startego miękiego sera100 gr sera mozzarella500 gr sera ricotta150 gr pieczarek sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie:Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso(...)przestanie być czerwone.Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy , przykrywamy I dusimy ok 20 min.Do miski ścieramy parmesan na grubych oczkach. Do drugiej miski ścieramy ser żółty I dodajemy mozzarella. mieszamy.Do miski dajemy ser ricotta, 4 łyżki startego parmezanu I jajko. Mieszamy do połączenia składników. W naczyniu
Smaki EdytyRyż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki :* torebka białego ryżu* cukinia* 5-6 pieczarek* 2 plasterki boczku wędzonego * curry, wędzona(...)oleju z pestek dyni Przygotowanie :Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką curry. Na patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym
Magiczne Życie Martysię dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym.sos pieczarkowy:300g świeżych pieczarek1 - 2 cebulełyżka masła2 łyżki mąki1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego)sól, pieprzCebulę zeszkliłam na maśle.Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz.Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem, bypieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam z mąką (i ewentualnieodrobiną wody). Delikatnie wymieszałam(...)pieczarkami. Doprawiłam, dosoliłam.Zagotowałam. Podałam z gryczakami. Smacznego
W kuchni Karmel-itkisłodkościach!Lubię od czasu do czasu coś skubnąć, bez wyrzutów sumienia,z satysfakcją zaspokojenia pragnienia. I głodu? Zależy.Niewiele kalorii i wspaniały smak. Też tak macie?To proponuję... MARYNOWANE PIECZARKI. (źródło: przepis pokoleniowy) zalewa na każdy 1kg malutkich pieczarek: 4 szklanki wody szklanka octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli + do każdego słoika: łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka pieprzu czarnego(...)kawałek cebuli 1 liść laurowy Pieczarki umyłam, ewentualnie obrałam, jeśli zaszła taka potrzeba. Wrzuciłam je na 5 minut do wrzątku, odcedziłam. Wodę, ocet, sól i cukier zagotowałam. W każdym słoiku, wyparzonym, umieściłam podane składniki, wsypałam pieczarki i zalałam zalewą. Zamknięte porządnie słoiki pasteryzowałam przez 10-20 minut (w zależności, czy zalewałam zimną, czy gorącą zalewą). Następnie słoiki wyjęłam z wody
W kuchni Karmel-itkiKoleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych(...)jednak wolałabym kuskus, ale przyznam, że z ziemniakami bardzo smaczne było. Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu (o grubości do 2 cm) 3 średnie cebule ok. 300 g pieczarek olej rzepakowy (użyłam z firmy Zielony Nurt) papryka wędzona słodka SKWORCU papryka chili pieprz sól ziołowa malutka szczypta kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy
Blondynka GotujeJedną z tradycyjnych potraw Świąt Wielkanocnych , są jajka faszerowane. Na Święta szykujemy jajka pod wieloma postaciami. My najbardziej lubimy faszerowac je pieczarkami i szczypiorkiem. W ten sposób przygotowane , kojarzą mi sie z nadejściem wiosny :) Bardzo lubię ten okres , jest taki optymistyczny i radosny(...)pieczarek pęczek szczypiorku pieprz , sól
Słodkości i nie tylkotajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;). Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku(...)łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka.Na patelni poddusić pieczarki wraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku.składniki:.1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)2,5 l wody1 cebula350 g pieczarek1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki2 listki laurowe Kamis3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis2 łyżki majeranku Kamis1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól morska Kamis3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej1 łyżka(...)masłaMięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać
Monia miesza i gotujeczasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie(...)smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 por połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka czosnek granulowany pieprz ziołowy olej do smażenia Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku. Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.Układamy warstwowo: połowa porcji pora- kurczak- sos. połowa
Czerwona PorzeczkaSkładniki 6 grubych plastrów schabu olej vegeta 10 dag mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag pieczarek 5 dag mozzarelli pół pęczka pietruszki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano łyżka masła Farsz z papryką: jedna mała papryka 10 dag mozzarelli bazylia Wykonanie: 1. Farsz pieczarkowy : Pieczarki i cebulę(...)kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Topimy masło i podsmażamy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę 2. Farsz paprykowy : Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę 3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy
Czerwona Porzeczkawiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka cebula 6 pieczarek opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki(...)minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe).Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wycinamy kółka wielkości szklanki. 6 kółek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- to będzie dno naszego
Czerwona Porzeczkaszkl. mąki 1/2 szkl. mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 7 plasterków szynki kilka garści sera gruyere kilka pieczarek, 5-6 sztuk 1/2 cebuli salami – 14 plasterków lub więcej, wg uznania 1 op. mozzarelli light – opcjonalnie koncentrat pomidorowy oregano Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i cukrem. Mleko(...)ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki. Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego (po około 1/2 łyżeczki na porcję). Oprószamy suszonym oregano. Każdy placek
Smaki Na TalerzuMięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad przypada do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Ja swoje frykadelki nadziewam ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą i pieczarkami – nie jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego(...)duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku suszonego, papryki słodkiej (u mnie wędzona) 2 ogórki kiszone 2 pieczarki pół małej cebuli pół czerwonej papryki Sos do frykadelek: ½ szklanki białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie 1 szklanka bulionu (lub wody) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu
Poezja smakukuchni Zapraszam do prostego przepisu! Składniki (4 porcje): 320g makaronu gryczanego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebulka, 100g świeżego szpinaku, 250g pieczarek, 200g śmietanki 18%, 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych, 2 łyżki nasion słonecznika, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron al dente. Następnie rozgrzej na patelni oliwę(...)oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Później dodaj także masło klarowane oraz pokrojone w plasterki pieczarki i całość dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszaj i smaż do czasu, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru. Następnie dodaj śmietankę oraz płatki drożdżowe. Dolej także około 1/3 szklanki wody aby konsystencja sosu stała się bardziej płynna. Wszystko wymieszaj i gotuj
Natka Pietruszki