z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:180/703)

Jajka faszerowane 213

Jedną z tradycyjnych potraw Świąt Wielkanocnych , są jajka faszerowane. Na Święta szykujemy jajka pod wieloma postaciami. My najbardziej lubimy  faszerowac je pieczarkami i szczypiorkiem. W ten sposób przygotowane , kojarzą mi sie z nadejściem wiosny :) Bardzo lubię ten okres , jest taki optymistyczny i radosny(...)pieczarek                                                     pęczek szczypiorku                                                     pieprz , sól

Słodkości i nie tylko
C - Tajska zupa 148

tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;).  Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku(...)łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka.Na patelni poddusić pieczarki wraz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa pieczarkowa z gwiazdkami 177

Pyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku.składniki:.1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)2,5 l wody1 cebula350 g pieczarek1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki2 listki laurowe Kamis3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis2 łyżki majeranku Kamis1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól morska Kamis3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej1 łyżka(...)masłaMięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka chłopska 262

czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie(...)smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać

Fabryka pomysłów
Sałatka na ostro- czyli por i kurczak w sosie czosnkowym ;) 53775

Składniki: 1 por  połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka czosnek granulowany pieprz ziołowy olej do smażenia Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor.  Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku. Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.Układamy warstwowo: połowa porcji pora- kurczak- sos.    połowa

Czerwona Porzeczka
Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym 212

Składniki 6 grubych plastrów schabu olej vegeta 10 dag mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag pieczarek 5 dag mozzarelli pół pęczka pietruszki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano łyżka masła Farsz z papryką: jedna mała papryka 10 dag mozzarelli bazylia Wykonanie:   1. Farsz pieczarkowy : Pieczarki i cebulę(...)kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Topimy masło i podsmażamy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę 2. Farsz paprykowy : Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę 3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy

Czerwona Porzeczka
Kominki francuskie ;) 171

wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka cebula 6 pieczarek opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki(...)minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe).Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wycinamy kółka wielkości szklanki. 6 kółek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- to będzie dno naszego

Czerwona Porzeczka
Szybkie pizzerinki – bez wyrastania 52

szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 7 plasterków szynki kilka garści sera gruyere kilka pieczarek, 5-6 sztuk 1/2 cebuli salami – 14 plasterków lub więcej, wg uznania 1 op. mozzarelli light – opcjonalnie koncentrat pomidorowy oregano Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i cukrem. Mleko(...)ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki. Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego (po około 1/2 łyżeczki na porcję). Oprószamy suszonym oregano. Każdy placek

Smaki Na Talerzu
Frykadelki z mięsa mielonego – jak zrazy! 76

Mięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad przypada do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Ja swoje frykadelki nadziewam ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą i pieczarkami – nie jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego(...)duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku suszonego, papryki słodkiej (u mnie wędzona) 2 ogórki kiszone 2 pieczarki pół małej cebuli pół czerwonej papryki Sos do frykadelek: ½ szklanki białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie 1 szklanka bulionu (lub wody) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu

Poezja smaku
Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym 39

kuchni Zapraszam do prostego przepisu! Składniki (4 porcje): 320g makaronu gryczanego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebulka, 100g świeżego szpinaku, 250g pieczarek, 200g śmietanki 18%, 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych, 2 łyżki nasion słonecznika, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron al dente. Następnie rozgrzej na patelni oliwę(...)oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Później dodaj także masło klarowane oraz pokrojone w plasterki pieczarki i całość dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszaj i smaż do czasu, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru. Następnie dodaj śmietankę oraz płatki drożdżowe. Dolej także około 1/3 szklanki wody aby konsystencja sosu stała się bardziej płynna. Wszystko wymieszaj i gotuj

Natka Pietruszki
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis 274

sałatka jest tak wyjątkowa i niepowtarzalna. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości. Sałatka meksykańska Składniki: 0,5  sałaty lodowej 2-3 pomidory Kukurydza konserwowa Fasola konserwowa czerwona 300g pieczarek 500g mielonego mięsa 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200g sera żółtego 400g jogurtu naturalnego gęstego 6 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku 1 paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz(...)wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki). Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować w plastry. Usmażyć na łyżce masła . Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju , dodać mięso mielone przyprawione solą, pieprzem, oregano i kminem rzymskim (kmin

Księga-Smaku
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 87

Kulebiak z kapustą z pieczarkami na cieście półkruchym, podawany z pysznym, rozgrzewającym “Barszczem czerwonym“. Pomysł na ten przepis zrodził się tak na prawdę z małego lenistwa 🙂 Przygotowując bowiem “Pieczone uszka z kapustą i z pieczarkami“, nie chciało mi się lepić drugiej porcji ciasta, dlatego rozwałkowałam je tylko, wyłożyłam resztę farszu, zawinęłam w roladę, nacięłam i upiekłam(...)jednocześnie różnicą w stosunku do wspomnianych wyżej uszek pieczonych jest mniejsza ilość ciasta a większa ilość farszu, jaka przypada na jedną porcję. Czytaj dalej "Kulebiak z kapustą i pieczarkami" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Sznycel schabowy po myśliwsku 99

kotleta. Oprócz mięsa wieprzowego, do przygotowania sznycla po myśliwsku używane jest mięso z piersi kurczaka oraz cielęcina (Wiener Schnitzel). Do sosu Jäger najczęściej stosuje się ze względu na dostępność pieczarki. Cały zestaw uzupełniają zazwyczaj: szpecle, sałatka ziemniaczana, sałatka z ogórków lub frytki. Kotlet schabowy po myśliwsku to godny uwagi przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Dość łatwy w wykonaniu(...)schabowy po myśliwsku Składniki: Kotlety: schab bez kości: 5 kotletów jajko: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól

Kuchnia Na Wypasie
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym / Pork Loin in Gravy 94

smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso.  Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują z pieczarkami, ale jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast nich możecie dodać drobno pokrojoną paprykę.  Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy(...)łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki,  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu, kilka ziarenenk ziela angielskiego, listek laurowy, 1/2 szklanki śmietanki 30% plus 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie natka

Lekcje w kuchni
Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym 80

jajko rozmiar M 50 g świeżych drożdży szklanka mleka (250 ml) 2-3 łyżki masła płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek cebula szklanka bulionu (250 ml) 200 ml śmietany 30% sól, pieprz natka pietruszki   Przygotowanie Przygotowujemy pampuchy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego(...)nieco podrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim sito do gotowania na parze i układamy luźno pampuchy. Gotujemy je pod przykryciem około 10-15 minut. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania