Półmisek: wieprzowina a`la boeuf stroganoff Wieprzowina a`la boeuf strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej 500g pieczarek 2 duże cebule 1 surowa czerwona papryka 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy pomidory w puszcze (całe) natka pietruszki przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, sól(...)olej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Pewnego dnia, kierowany bliżej niesprecyzowanym impulsem, zakupiłem kawałek stosunkowo chudej szynki wieprzowej (około 70 dkg). W domu posiadałem też kilka innych ingrediencji, jakoż pieczarki, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze, cebulę, czerwoną paprykę. Nie do końca wiedząc, do czego może mi się to razem wzięte przydać, zacząłem się zastanawiać, co dalej zrobić z tak obiecująco
Aromatyczne Podróżeryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta(...)suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym. Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej
Słodkie okruszkiKarkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche. Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej od młodej świnki – czytaj wyżej) 0,5kg […] The post Karkówka zapiekana(...)pieczarkami i cebulką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta(...)suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym. Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej
Słodkie okruszkiskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz wykonanie: Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak JedzeniaWariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 sporych ziemniaków cebula 200 g pieczarek jajko 3 łyżki mąki po pół łyżeczki curry i wędzonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą
e-PrzepisyKulinarneSmażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 11-13 naleśników. Farsz pieczarkowy: 2 większe cebule 500 g pieczarek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Cebule kroimy w piórka, pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy ją na małym ogniu(...)miękkości. Następnie dorzucamy pieczarki i lekko je solimy, by puściły wodę. Przykrywamy na chwilę pokrywką i dajemy im zmięknąć. Po chwili zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła, sól i pieprz. Smażymy całość do całkowitego odparowania płynu. Krokiety: 4-5 parówek ok. 200 g mozzarelli w wiórkach marynowane papryczki jalapeño 250 g pasty z suszonych pomidorów (ok. 1 słoiczek) bułka tarta do panierowania
Cooking Monsterlekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego dania jest(...)ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku z limonki 1 chili
karmelowyNaleśniki ze szpinakiem , świeżymi pieczarkami z dodatkiem żółtego sera oraz czosnku to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Przyznam, że uwielbiam to połączenie, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku(...)naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać
NaleśnikiPory myjemy, rozcinamy wzdłuż na pół, nie całkiem do końca i myjemy liście wewnątrz. Lubi chować się między nimi piasek. Pory kroimy w półcentymetrowe półplasterki, odkładamy do miseczki. Pieczarki oczyszczamy z piasku wilgotnym papierowym ręcznikiem, kroimy je w cienkie półplasterki. Czosnek i zioła siekamy. W dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy filety kurczaka(...)rumiano, z obu stron. Zdejmujemy z patelni, przykrywamy żeby za szybko nie stygły. W rondlu rozgrzewamy masło z pozostałym olejem i na sporym ogniu smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka
Karo in the Kitchenskładniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku
Domowy Smak Jedzeniamięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam
Gotowanie jest łatwemąki pszennej (luksusowej typ 550) 250 g tłuszczu (pół na pół, masła i margaryny) 1 jajko 2 żółtka 200 g śmietany 18% sól 40 g świeżych drożdży 1kg pieczarek 1 duża cebula sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia 1 jajko do posmarowania pasztecików 2 łyżeczki czarnuszki do posypania świeże oregano Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, wsypałam szczyptę soli(...)gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wymieszałam i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Zrobiłam farsz do pasztecików: Pieczarki po oczyszczeniu drobniutko pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na patelnię na rozgrzany olej, żeby się zeszkliła. Dodałam pieczarki. Po chwili przyprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam jeszcze
Kuchnia u KrysiPrzepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek. Składniki (na 6 dużych pierogów): Ciasto: 300 g mąki pszennej 60 g oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 60 ml wody żółtko jajka Farsz: 250 g ulubionej kiełbasy 250 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego Dodatkowo: białko jajka sezam Przygotowanie(...)Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce. Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć
e-PrzepisyKulinarne