Składniki na 4-6 porcji: około 400 g makaronu ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było to Soba z Biedronki) około 1 kg kalafiora 200-300 g pieczarek 2 kostki tofu naturalnego 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka imbiru ewentualnie sól i pieprz do smaku (sos sojowy zawiera wystarczającą ilość(...)soli według mnie) 2 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody 3 łyżki sezamu podprażonego za suche patelni Przygotowanie: Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki, cebulę w kostkę lub półplasterki jeżeli użyłaś/łeś do przepisu szalotek, tofu kostkę około 1 cm, a kalafior drobno poszatkuj, a jak masz ochotę się pobawić to podziel na maleńkie różyczki. Na 1 patelni rozgrzej 2 łyżki
greenscarfMadziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć na tej samej patelni co smażył się por. Gdyby(...)była za sucha dodać odrobinkę masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpieczarkowy jest odrobinę ostry, więc dla tych co wolą łagodne smaki polecam zmniejszyć ilość papryki. Ziemniaki są raczej sycące, więc przypada tak jeden ziemniak na jedną porcję. 6 pieczarek 4 spore ziemniaki 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pestek dyni Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Z racji, że są całe(...)były miękkie w środku należy je gotować chwilę dłużej niż zazwyczaj. Cebulę drobno poszatkować. W rondelu rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i ją zeszklić. Kapelusze pieczarek oddzielić od nóżek. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli razem z dwoma łyżkami wody. Dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wody. Pod koniec dodać pestki dyni i przyprawy. Można też dodać
Czerwony GupikDawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach
Moje domowe kucharzeniePółmisek: wieprzowina a`la boeuf stroganoff Wieprzowina a`la boeuf strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej 500g pieczarek 2 duże cebule 1 surowa czerwona papryka 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy pomidory w puszcze (całe) natka pietruszki przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, sól(...)olej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Pewnego dnia, kierowany bliżej niesprecyzowanym impulsem, zakupiłem kawałek stosunkowo chudej szynki wieprzowej (około 70 dkg). W domu posiadałem też kilka innych ingrediencji, jakoż pieczarki, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze, cebulę, czerwoną paprykę. Nie do końca wiedząc, do czego może mi się to razem wzięte przydać, zacząłem się zastanawiać, co dalej zrobić z tak obiecująco
Aromatyczne Podróżeryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta(...)suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym. Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej
Słodkie okruszkiKarkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche. Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej od młodej świnki – czytaj wyżej) 0,5kg […] The post Karkówka zapiekana(...)pieczarkami i cebulką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta(...)suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym. Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej
Słodkie okruszkiskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz wykonanie: Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak JedzeniaWariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 sporych ziemniaków cebula 200 g pieczarek jajko 3 łyżki mąki po pół łyżeczki curry i wędzonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą
e-PrzepisyKulinarneSmażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 11-13 naleśników. Farsz pieczarkowy: 2 większe cebule 500 g pieczarek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Cebule kroimy w piórka, pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy ją na małym ogniu(...)miękkości. Następnie dorzucamy pieczarki i lekko je solimy, by puściły wodę. Przykrywamy na chwilę pokrywką i dajemy im zmięknąć. Po chwili zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła, sól i pieprz. Smażymy całość do całkowitego odparowania płynu. Krokiety: 4-5 parówek ok. 200 g mozzarelli w wiórkach marynowane papryczki jalapeño 250 g pasty z suszonych pomidorów (ok. 1 słoiczek) bułka tarta do panierowania
Cooking Monsterlekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego dania jest(...)ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku z limonki 1 chili
karmelowyNaleśniki ze szpinakiem , świeżymi pieczarkami z dodatkiem żółtego sera oraz czosnku to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Przyznam, że uwielbiam to połączenie, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku(...)naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać
NaleśnikiPory myjemy, rozcinamy wzdłuż na pół, nie całkiem do końca i myjemy liście wewnątrz. Lubi chować się między nimi piasek. Pory kroimy w półcentymetrowe półplasterki, odkładamy do miseczki. Pieczarki oczyszczamy z piasku wilgotnym papierowym ręcznikiem, kroimy je w cienkie półplasterki. Czosnek i zioła siekamy. W dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy filety kurczaka(...)rumiano, z obu stron. Zdejmujemy z patelni, przykrywamy żeby za szybko nie stygły. W rondlu rozgrzewamy masło z pozostałym olejem i na sporym ogniu smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka
Karo in the Kitchenskładniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku
Domowy Smak Jedzenia