weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie. Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek . Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi. I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki. Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak(...)Składniki: pieczarki cebula masło śmietana sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki. Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je. Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany. Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym. I pysznie gorące
potrawyregionalnezapiekanki to polecam poniższe przepisy: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ Składniki: (ilość dowolna) makaron pierś z kurczaka pieczarki cebula śmietana czosnek przyprawy: bazylia, tymianek,papryka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa ser mozzarella olej Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym czosnkiem. Zalałam odrobiną oleju i odstawiłam żeby się(...)przegryzło. Cebulę drobno posiekałam. Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki. Podsmażyłam wszystko na oleju. Smażyłam nie za długo, żeby nie były za suche. Posoliłam i dodałam pieprz. Następnie podsmażyłam ale również nie na wiór;-) pierś z kurczaka. Podgotowałam makaron al dente. Rozłożyłam go na blasze. Na niego rozłożyłam usmażonego kurczaka. Następna warstwa to pieczarki z cebulą. Posypałam
potrawyregionalneciągu dnia. Dają siłę i energię na cały dzień. Dzisiejszy omlet paryski nie jest może niskokaloryczny... ale smaczny i kolorowy. Składniki: (na około 4 porcje) 4 jajka 4 pieczarki parę plasterków wędzonego boczku plasterki sera camembert pomidor szklanka mleka masło szczypiorek sól,pieprz gałka muszkatołowa W miseczce wymieszałam jajka z mlekiem. Dodałam przyprawy. Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam w plasterki(...)Pokroiłam wędzony boczek. Podsmażyłam go na patelni. Dodałam pieczarki. Spażyłam i obrałam ze skórki pomidora. Pozbyłam się z niego pestek. Pokroiłam go i dodałam do podsmażonych wcześniej składników. Zalałam masą jajeczną. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Smażyłam omlet około 15 minut. Przed końcem smażenia,ułożyłam na wierzch plasterki sera. Przykryłam wszystko przykrywką, aby ser się rozpuścił a jajka dokładnie
potrawyregionalneszt.marchewki 1 szt.pietruszki kawałek białej części pora 1 mała cukinia kawałek świeżego korzenia imbiru 3 ząbki czosnku dymka 3-5 łyżek sosu sojowego 5-7 łyżek sosu ostrygowego 2 pieczarki 1 szt.cebuli szklanka kukurydzy konserwowej 1 szklanka (można więcej) bulionu 180g kiełek fasoli mung sól i pieprz do smaku olej do smażenia makaron chow mein Tak jak wspomniałam(...)początku zaczynamy od przygotowania warzyw. Pokroiłam w słupki: marchewki i pietruszkę, pieczarki, cukinię i dymkę. Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora. W woku rozgrzałam olej. Kolejno wrzucałam do niego: cebulę, starty imbir i czosnek. Posoliłam i chwilę smażyłam. Kolej na marchewkę i pietruszkę. Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Dodałam pieczarki i pokrojonego pora. Wlałam
potrawyregionalnebiałego wina 1 bakłażan 1 cebula 3-4 łodygi selera naciowego 50 g masła 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine 5 sztuk pieczarek natka pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Posoliłam i odstawiłam na około 15 minut. Gdy puścił sok, opłukałam go i osuszyłam na papierowym(...)ręczniku. Na patelnię wlałam sporą ilość oliwy i smażyłam bakłażana przez około 10 minut. Dodałam do niego pokrojone pieczarki i smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było. W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy
potrawyregionalneCentralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku(...)wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski Wykonanie: przygotować kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szynki lub łopatki pół szkl białego wina 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 cebula 5 pieczarek 2 cykorie Mięso pokroić w kostkę niezbyt małą. Wino wymieszać z oliwą i przyprawami, mięso włożyć do marynaty i odstawić na ok dobę. Cebulę pokroić na kawałki, pieczarki przeciąć na pół lub na 4 części. Cykorię przeciąć(...)części, wyciąć głąbek i przekroić na pół w poprzek. Na patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz. Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami
Gotowanie jest łatweplastry schabu 150 g pieczarek pół cebuli sól pieprz kolorowy oregano do panierowania ; mąka jajko bułka tarta młode ziemniaki sałata Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i usmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą oregano. Schab robić młotkiem na cienki duzy kotlet, posypać solą i pieprzem kolorowym z młynka, panierować w mące, jajku i bułce tartej(...)smażyć najlepiej na smalcu na złoty kolor. Podawać obłozone pieczarkami z ziemniakami młodymi z wody z koperkiem i sałatą
Gotowanie jest łatwemargaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu 250 g boczniaka 3-4 pieczarki 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz staropolski ziołowy 200 ml śmietany 22% 200 ml śmietany 18% 2 jajka żółty ser szczypta oregano Z podanych składników zagnieść ciasto (będzie dość(...)twarde) Wylepić formę do tarty i podciągnąć brzegi. Boczniaka i pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić przez chwilę posiekaną cebulkę dodać boczniaka i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem staropolskim. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać
Gotowanie jest łatweplastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego świeży rozmaryn pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka miodu sól 200 g pieczarek 1 cebula 1 kalafior 2 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy oregano bazylia majeranek Oliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, dodać łyżeczkę pieprzu ziołowego, doprawić pieprzem czarnym, solą , dodać posiekany drobno rozmaryn i zamarynować karkówkę na kilka godzin(...)Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bierzącą wodą i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem. Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron
Gotowanie jest łatwepieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy(...)jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić
Gotowanie jest łatweschab ; 2-3 porcje schabu sól pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny łyżka oliwy szczypta papryki pieczarki w śmietanie ; 150 g pieczarek pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 22% sól pieprz natka pietruszki polenta ; 1 szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody sól 2 łyżki sera typu parmezan Przygotować polentę dzień wcześniej ; Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku(...)kilka godzin do lodówki. Kroić w kwadraty i przysmażyć na tłuszczu lub w panierce. schab ; Schab posolić posypać pieprzem i papryką, skropić oliwą i odstawić na ok godzinę. Pieczarki pokroić na plasterki, przysmażyć z cebulką , na koniec dodać śmietanę i przyprawy do smaku oraz natkę pietruszki. Schab usmażyć krótko z obu stron na złoty kolor, nie dłużej niż
Gotowanie jest łatweplacki tortilla 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 czerwona papryka pół puszki groszku sól pieprz 2-3 łyżki oleju szczypta bazylii szczypta oregano Pieczarki drobno posiekać, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż odparuje większość płynu. Pod koniec dodać groszek, przyprawić do smaku. Nadziewać tortille
Gotowanie jest łatwezupy bez smacznego grzybka, który podrasuje jej smak. A więc, oto jej banalna alternatywa o niebanalnym smaku: pieczarkowa na zakwasie. Porcja dla 3 głodnych osób. - 0,6 kg pieczarek - 0,6 kg ziemniaków - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - liść laurowy - 4 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany - ok. 100 ml zakwasu ( barszczu ) - sól, pieprz do smaku(...)litra ) bulion drobiowy / warzywny / woda * Pieczarki pokroić w grube plastry, ziemniaki w drobną kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować. Będą gotowe gdy poczujemy zapach przypieczonych grzybów, a cała woda odparuje. Dodać do ziemniaków. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Chochlę zupy wlać
kawawszklanceWartość kaloryczna: 350 kcal Składniki: 1 średni bakłażan 200 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki ¼ kulki mozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj: patelnię grillową patelnię z nieprzywierającym dnem naczynie do zapiekania Podaj z: sałatką Najpierw trzeba zająć się bakłażanem. Kroję(...)potrzebny do wykończenia roladek. Cebulę siekam i wrzucam na patelnię by ją dobrze zeszklić na małym ogniu w niewielkiej ilości oliwy. Dodaję czosnek, a po minucie dość drobno posiekane pieczarki. Kiedy dojdą, zdejmuję całość z patelni, pod którą zwiększam płomień, i mocno przyrumieniam osolone i popieprzone mięso. Kiedy jest gotowe, łączę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Składam roladki nakładając nieco
Bazując na smaku