oliwek 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki na wierzch 400 g startego sera mozzarella słoiczek oliwek puszka kukurydzy 400 g pieczarek Wykonanie: 1. ciasto: Drożdże razem z cukrem mieszamy z ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)miejsce na około 1 g. 2. sos: przecier mieszamy z wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy. 3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek
Mój pomysł napozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę lub pieczarki dodajemy je też do cebuli. Wtedy to już naprawdę syty posiłek. :) Przepisy: Jajecznica z cebulką i pieczarkami Naleśniki Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Dominik je uwielbia(...)zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje
Cooking Monsterchrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże jajka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki(...)gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, nastepnie dodać pokrojone cebule . Ze względu na małą ilość tłuszczu, aby grzyby i cebula były miękkie należy dodać 1/2 szklanki
Codziennik Kuchennywysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona(...)pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki
Codziennik KuchennyCoś szybkiego i smacznego. bułeczki, bagietki pieczarki masło wędlina, kiełbasa ser żółty sól, pieprz Pieczarki pokroić, podsmażyć na masełku, dodać pokrojoną kiełbaskę - wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Przyprawić do smaku. Bułki przekroić na pół. Na każdą połówkę ułożyć pieczarki z kiełbaską i posypać całość serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się trochę
Moje domowe kucharzenieskładnikowa sałatka z wyrazistym dressingiem. Na pewno zaskoczy Was smakiem, mam nadzieje że zaskoczy też Wasz głód. Odmienne wartości odżywcze tych 3 składników czyli: batata, koziego sera i pieczarki brunatnej tworzą zbilansowany posiłek, bądź też ciekawą przekąskę. Polecam i zapraszam do przepisu! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 pieczarek brunatnych, przekrojonych na 4 części oraz podsmażonych(...)pokrojony w kostkę Olej rzepakowy 50ml 1 mała cebula drobno poszatkowana Pieprz czerwony rozgnieciony Sól, cukier, sok z cytryny Poszatkowana pietruszka Przygotowanie; 1/ Układamy na talerzu batat, ser i pieczarki polewamy dressingiem który przygotowaliśmy z oleju, cebulki, pieprzu czerwonego, pietruszki, soli, cukru i soku z cytryny. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaZupa krem z pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 litry wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 dkg pieczarek 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 duża biała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek około 5-6 gałązek świeżego tymianku kwaśna śmietana do serwowania gnocchi i ewentualnie grzanki czosnkowe jako dodatek Do garnka
mecookssól Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego 0,5 kg gotujemy(...)Gotujemy osoloną wodę do której będziemy wrzucać cepeliny ja wrzucałam do 5 litrowego garnka po 5 cepelinów, czas gotowania od 15 - 20 min. Sos: 1. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i smaż ymy na masełku na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem. 2. Do garnka wlewamy 250 ml bulionu warzywnego 3. 2 łyżki mąki mieszamy z 3 łyżkami
Mój pomysł naDodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 50 g zółtego sera 3 świeże pomidory przecier pomidorowy lub passata (200ml) Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze(...)kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe! Źródło przepisu
Moja Galeria Smakukiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu. Składniki : 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm) 0,6 kg kiszonej kapusty 200 gr pieczarek 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, chilli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty masło olej rzepakowy Przygotowanie: Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy(...)minut. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia
Mechanik w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)czasie rozgrzewamy na patelni oliwę. Smażymy na niej na złoty kolor mięso. Pieczarki kroimy w plastry a cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Kurczaka zdejmujemy z patelni a na jego miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy
Qchnia po prostuparmeńską(szwarcwaldzką lub boczkiem ). Składniki : 160 g szynki parmeńskiej, ( ja miałam Szwarcwaldzką ), możemy zastąpić boczkiem , ale z szynką ta potrawa jest dużo smaczniejsza. 350 g makaronu rurka, 250 g pieczarek . 100 g sera parmezan ( ja dodałam CHEDDAR ) 200 g kwaśnej śmietany, natka pietruszki, Sposób przygotowania : Szynkę kroimy na paski. Pieczarki obieramy z skórki i kroimy na grube paski -kawałki(...)porcja powinna wystarczyć dla 6 osób ) Połowę podsmażonej szynki odkładamy ,by udekorować gotowe danie. Do reszty szynki na patelni dodajemy 250 g pokrojone w grube paski -kawałki pieczarki, mieszamy , by tłuszcz z szynki pokrył grzyby. Po 6-8 minutach makaron będzie gotowy, odcedzamy i zostawiamy na boku. Do szynki i grzybów dodajemy 200 gramów kwaśnej śmietany, M ieszamy i dusimy
Pysznosci Babci Basiproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : jajka ,( ilość wg. potrzeb) pieczarki, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, masło ( ja użyłam klarowanego ) bułka tarta, Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo . Cebulę i pieczarki drobno kroimy. i podsmażamy na maśle, dodając pieprzu i soli do smaku(...)Studzimy, Ugotowane jajka przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy ze skorupek, żeby ich nie uszkodzić za bardzo . Wydrążone jajka rozgniatamy ( lub blendujemy ) i dodajemy wraz ze szczypiorkiem do pieczarek. Całość doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem . Faszerujemy nimi pozostałe skorupki – połówki jaj, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Smacznego
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 2 duże filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 600 g); 10 średnich pieczarek; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 3 duże cebule; 1 - 3 papryczki chili (u mnie żółta, zielona i czerwona); 100 g pikantnego ketchupu; 4 łyżki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/2 szklanki zimnej wody; 1 jajo; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki oleju; 1 łyżka vegety(...)Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Paprykę i chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion. Słodką paprykę pokroić w paski, a chili w plasterki. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 kotlety (+ ewentualnie 2 polędwiczki) i przełożyć do miski. Obsypać vegetą i mąką ziemniaczaną, dodać jajo
Gospodyni Miejska