Coś szybkiego i smacznego. bułeczki, bagietki pieczarki masło wędlina, kiełbasa ser żółty sól, pieprz Pieczarki pokroić, podsmażyć na masełku, dodać pokrojoną kiełbaskę - wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Przyprawić do smaku. Bułki przekroić na pół. Na każdą połówkę ułożyć pieczarki z kiełbaską i posypać całość serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się trochę
Moje domowe kucharzenieskładnikowa sałatka z wyrazistym dressingiem. Na pewno zaskoczy Was smakiem, mam nadzieje że zaskoczy też Wasz głód. Odmienne wartości odżywcze tych 3 składników czyli: batata, koziego sera i pieczarki brunatnej tworzą zbilansowany posiłek, bądź też ciekawą przekąskę. Polecam i zapraszam do przepisu! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 pieczarek brunatnych, przekrojonych na 4 części oraz podsmażonych(...)pokrojony w kostkę Olej rzepakowy 50ml 1 mała cebula drobno poszatkowana Pieprz czerwony rozgnieciony Sól, cukier, sok z cytryny Poszatkowana pietruszka Przygotowanie; 1/ Układamy na talerzu batat, ser i pieczarki polewamy dressingiem który przygotowaliśmy z oleju, cebulki, pieprzu czerwonego, pietruszki, soli, cukru i soku z cytryny. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaZupa krem z pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 litry wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 dkg pieczarek 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 duża biała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek około 5-6 gałązek świeżego tymianku kwaśna śmietana do serwowania gnocchi i ewentualnie grzanki czosnkowe jako dodatek Do garnka
mecookssól Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego 0,5 kg gotujemy(...)Gotujemy osoloną wodę do której będziemy wrzucać cepeliny ja wrzucałam do 5 litrowego garnka po 5 cepelinów, czas gotowania od 15 - 20 min. Sos: 1. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i smaż ymy na masełku na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem. 2. Do garnka wlewamy 250 ml bulionu warzywnego 3. 2 łyżki mąki mieszamy z 3 łyżkami
Mój pomysł naDodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 50 g zółtego sera 3 świeże pomidory przecier pomidorowy lub passata (200ml) Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze(...)kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe! Źródło przepisu
Moja Galeria Smakukiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu. Składniki : 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm) 0,6 kg kiszonej kapusty 200 gr pieczarek 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, chilli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty masło olej rzepakowy Przygotowanie: Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy(...)minut. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia
Mechanik w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)czasie rozgrzewamy na patelni oliwę. Smażymy na niej na złoty kolor mięso. Pieczarki kroimy w plastry a cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Kurczaka zdejmujemy z patelni a na jego miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy
Qchnia po prostuparmeńską(szwarcwaldzką lub boczkiem ). Składniki : 160 g szynki parmeńskiej, ( ja miałam Szwarcwaldzką ), możemy zastąpić boczkiem , ale z szynką ta potrawa jest dużo smaczniejsza. 350 g makaronu rurka, 250 g pieczarek . 100 g sera parmezan ( ja dodałam CHEDDAR ) 200 g kwaśnej śmietany, natka pietruszki, Sposób przygotowania : Szynkę kroimy na paski. Pieczarki obieramy z skórki i kroimy na grube paski -kawałki(...)porcja powinna wystarczyć dla 6 osób ) Połowę podsmażonej szynki odkładamy ,by udekorować gotowe danie. Do reszty szynki na patelni dodajemy 250 g pokrojone w grube paski -kawałki pieczarki, mieszamy , by tłuszcz z szynki pokrył grzyby. Po 6-8 minutach makaron będzie gotowy, odcedzamy i zostawiamy na boku. Do szynki i grzybów dodajemy 200 gramów kwaśnej śmietany, M ieszamy i dusimy
Pysznosci Babci Basiproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : jajka ,( ilość wg. potrzeb) pieczarki, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, masło ( ja użyłam klarowanego ) bułka tarta, Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo . Cebulę i pieczarki drobno kroimy. i podsmażamy na maśle, dodając pieprzu i soli do smaku(...)Studzimy, Ugotowane jajka przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy ze skorupek, żeby ich nie uszkodzić za bardzo . Wydrążone jajka rozgniatamy ( lub blendujemy ) i dodajemy wraz ze szczypiorkiem do pieczarek. Całość doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem . Faszerujemy nimi pozostałe skorupki – połówki jaj, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Smacznego
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 2 duże filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 600 g); 10 średnich pieczarek; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 3 duże cebule; 1 - 3 papryczki chili (u mnie żółta, zielona i czerwona); 100 g pikantnego ketchupu; 4 łyżki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/2 szklanki zimnej wody; 1 jajo; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki oleju; 1 łyżka vegety(...)Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Paprykę i chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion. Słodką paprykę pokroić w paski, a chili w plasterki. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 kotlety (+ ewentualnie 2 polędwiczki) i przełożyć do miski. Obsypać vegetą i mąką ziemniaczaną, dodać jajo
Gospodyni MiejskaSkładniki na 4-6 porcji: około 400 g makaronu ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było to Soba z Biedronki) około 1 kg kalafiora 200-300 g pieczarek 2 kostki tofu naturalnego 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka imbiru ewentualnie sól i pieprz do smaku (sos sojowy zawiera wystarczającą ilość(...)soli według mnie) 2 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody 3 łyżki sezamu podprażonego za suche patelni Przygotowanie: Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki, cebulę w kostkę lub półplasterki jeżeli użyłaś/łeś do przepisu szalotek, tofu kostkę około 1 cm, a kalafior drobno poszatkuj, a jak masz ochotę się pobawić to podziel na maleńkie różyczki. Na 1 patelni rozgrzej 2 łyżki
greenscarfMadziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć na tej samej patelni co smażył się por. Gdyby(...)była za sucha dodać odrobinkę masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpieczarkowy jest odrobinę ostry, więc dla tych co wolą łagodne smaki polecam zmniejszyć ilość papryki. Ziemniaki są raczej sycące, więc przypada tak jeden ziemniak na jedną porcję. 6 pieczarek 4 spore ziemniaki 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pestek dyni Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Z racji, że są całe(...)były miękkie w środku należy je gotować chwilę dłużej niż zazwyczaj. Cebulę drobno poszatkować. W rondelu rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i ją zeszklić. Kapelusze pieczarek oddzielić od nóżek. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli razem z dwoma łyżkami wody. Dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wody. Pod koniec dodać pestki dyni i przyprawy. Można też dodać
Czerwony GupikDawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach
Moje domowe kucharzenie