Składniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości(...)Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1) nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można
Świat SmakuSkładniki - 3 łyżki mąki - 3 jajka - 1/3 szklanka mleka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - 10 dag swojskiej kiełbasy - 5 pieczarek - mała czerwona papryka - 10 dag żółtego sera Wykonanie Mąkę, jajka, i mleko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić. Kiełbasę pokroić w talarki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na wytapiającym się(...)tłuszczu, dodać pieczarki i paprykę. Gdy pieczarki i papryka będą już miękkie zmniejszyć płomień do minimum i całość zalać masą jajeczną. Gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę. Wierzch posypać pokrojonym w paski żółtym serem. Przyrumienić spód, złożyć omlet na pół, przełożyć na talerz. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat
Świat Smakunatarłam przyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie. 6-8 pieczarek 1 cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę(...)piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam. Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera. Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej karkówki. Ja już wspomniałam farsz może stanowić, co tylko
bastalenaprzyznaję naprawdę duży plus! Sposób na zdrowe spaghetti z makaronem z komosą ryżową? Proszę bardzo! Potrzebujemy (dla dwóch osób): 1 opakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej(...)przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy aż do przyrumienienia. W miseczce parzymy pomidory (polewamy wrzątkiem) i chłodzimy. Obieramy ze skórek, wydrążamy środek i resztę
Emcia Pichciżółtkiem2 łyżki oleju ryżowego1 kromkę chleba2 pieczarki1 plasterek szynki1 plasterek sera żółtegoNajpierw rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy foremkę do smażenia jajek i wbijamy do niej jajko. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Wrzucamy je na patelnie wokół smażącego się już jajka.W zależności od tego jak kto lubi zrobione jajka, tak długo trzymamy je na patelni. Gdy pieczarki "już(...)dochodzą" kładziemy kromkę chleba na patelni i chwilę ją prażymy z jednej i z drugiej strony. Następnie kładziemy na nią plaster szynki, usmażone pieczarki i plaster sera i trzymamy na patelni aż ser się roztopi. Gotowe! Mega sycące, cudownie pyszne śniadanko
Emcia PichciSkładniki:2 jajka2 plasterki szynki drobiowej1 plasterek sera żółtego1 pieczarka1 pomidorek malinowy1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwekSól, PieprzPrzepis:Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją lekko na rozgrzanej oliwie to zarumienienia. Szynkę oraz ser kroimy w drobną kosteczkę. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich ser oraz szynkę, sól i pieprz. Z patelni zdejmujemy pokrojoną pieczarkę(...)przelewamy na nią jajka z dodatkami. Na wierzchu układamy pieczarki oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Całość smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet ściągamy z patelni i posypujemy pokrojoną natką pietruszki
Emcia PichciSkładniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne 50 g sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki(...)obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi
Mania Gotowaniacebula · 2 ząbki czosnku · około 10 różyczek brokułu (użyłam mrożonych) · 5 pieczarek · papryczka chili · 150 g chudego wędzonego boczku · kulka sera mozzarella(...)papryka słodka Przygotowanie: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu
Mania Gotowaniasalami (w plasterkach) 2 pomidory 100 g szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) 6 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera żółtego (w plasterkach) 80 g sera camembert 200 g pieczarek 2-3 papryczki jalapeńo w zalewie (opcjonalnie) 100 g oliwek keczup folia aluminiowa Przygotowanie: Pomidory i ser camembert kroimy w plasterki. Oliwki, suszone pomidory i papryczki kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki(...)zwilżamy mokrą dłonią. Tortille układamy kolejno na desce, smarujemy niewielką ilością keczupu. Następnie układać nadzienie. Tu panuje zupełna dowolność. Ja łączyłam składniki tak: Wersje 1 rukola salamipomidory ser żółty pieczarki Wersja 2 rukola salami suszone pomidory ser żółty papryczki jalapeńo oliwki Wersja 3szynki dojrzewająca suszone pomidory ser camembert oliwki Wersja 3 szynki dojrzewająca suszone pomidory ser camembert pieczarki Zwijamy
Mania Gotowaniapaprikapęczek szparagów200 gr pieczarek2 ząbki czosnku3 łyzki masła1 łyżeczka suchej bazyli0,5 łyżeczki pieprzu0,5 łyżeczki soli500 ml śmietanyszczypior Wykonanie:Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki i szparagi.W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane
Smaki Edytylodówce zostało mi trochę pieczarek i kilka łodyg selera naciowego i coś trzeba było z tego zrobić, bo lekko traciły już świeżość. Dziś proponuję więc danie z cyklu „porządki w lodówce”. Takie potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego(...)pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku 2 garście namoczonych we wrzątku rodzynek 1 szklankę surowego, grubego makaronu (ja użyłam trójkolorowego) przyprawy: sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki cukru
Ratunku obiadduszonymi warzywami à la ratatouille porcja dla 5-6 osób Należy przygotować: 1 niewielkiego bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny(...)cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami
Ratunku obiadlazanię pomidorową też lubię, ale ta... Tą po prostu uwielbiam. Przepis na nią powstał jakiś czas temu i szczerze mówiąc było to danie pod tytułem: mam w lodówce szpinak, pieczarki i suszone pomidory i coś bym z nich zrobiła. Ale co? Szybki przegląd szafek i analiza ich zawartości. Chwila namysłu i plan gotowy. Później okazało się, że plan był całkiem(...)niezły, a ta nowa potrawa na stałe weszła do mojego repertuaru. Polecam serdecznie :) Drobiowa lazania z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami (porcja dla 6 osób) Do farszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu
Ratunku obiadSzybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia- odrobina mąki - przyprawy: sól, pieprz- opcjonalnie: suszona natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Oprószamy filety delikatnie mąką i podsmażamy krótko z obu stron na dość dużym ogniu. Przekładamy na chwilę na talerz. 2. Pieczarki kroimy w plasterki (lub w cokolwiek innego;)). Wrzucamy na patelnię. Jeśli zostało zbyt mało oleju dodajemy go jeszcze trochę. Pieczarki solimy i smażymy dopóki nie puszczą wody.3. Kiedy woda z pieczarek
Kraina Tysiąca Smakówtrzy najedzą się spokojnie.. Składniki (3-4 porcje): - 500 g polędwiczek wieprzowych - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 nieduże cebule - 2 - 3 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - "trochę brandy" - u mnie ok. 50 ml białego półwytrawnego wina - 150 ml gęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie(...)Cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w plasterki. 2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy najpierw w plasterki, a następnie w cienkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a następnie pieczarki. Smażymy aż będą miękkie, przekładamy na talerz i odstawiamy
Kraina Tysiąca Smaków