Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek(...)śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy
Walijskie Pichceniedostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów(...)drobno. Kiszoną kapustę przed ugotowaniem spróbować, i jeśli jest mocno kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie. Wypłukaną kiszoną kapustę zalać wodą - gotować 1 godzinę. Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać
kolorowotorcikowomacie pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie) sól dwie łyżki oleju rzepakowego łyżkę masła łyżeczka octu balsamicznego kawałek sera pleśniowego lazur niebieski kilka płatków parmezanu kilka pomidorków koktajlowych kilka pieczarek portobello – takie duże i brązowe garść rukoli i garść listków botwiny (w Tesco można kupić gotową mieszankę) olej rydzowy Z oleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę. Polędwiczkę dzielimy(...)cztery równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Smażymy na mocnym ogniu z każdej strony
ladykitchenszklankę) szczypta soli olej Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą. Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 małe cebule 1/3 dużej papryki czerwonej sól, pieprz zioła prowansalskie smalec Dodatkowo: ser żółty Pieczarki dobrzy myjemy (lub obieramy). Ścieramy na tartce jarzynowej. Cebulę i paprykę kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu. Dodajemy cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz. Pieczarki puszczą wodę, więc musimy tak długo smażyć, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. Odstawiamy do ostygnięcia. Na połowie naleśnika rozkładamy farsz i zawijamy go w rulon. Naleśniki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową
tojestpyszne.blogspot.comKolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją. Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki
Kuchnia w opałachbardziej konkretnego zjeść się w taka pogodę nie uda, organizm zdecydowanie odmawia, domagając się zwiększonej ilości płynów. SKŁADNIKI: 2 cykorie 1 garść świeżego szpinaku 6 pieczarek 4 pomidorki koktajlowe 80 ml. śmietanki 30% 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka masła sól pieprz ziołowy pieprz kolorowy świeżo zmielony 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)podczas gotowania. Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić. Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko zmiękły, wyłożyć na cykorię. Szpinak umyć i odparować na tej samej patelni co pieczarki, doprawiając odrobiną soli
Kuchnia w opałachkiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy(...)gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna
IMPRESJA SMAKUzimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę(...)kroimy w drobną kostkę, zaś pieczarki w talarki. Podsmażamy na patelni tak aby warzywa były al-dente, a z pieczarek wyparowała woda Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
IMPRESJA SMAKUjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę(...)Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPostanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny(...)oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pieczarki i podlewam niewielką ilością wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu
Zdrowo i koloroworazem postanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych. Zapraszam serdecznie !!!! SKŁADNIKI Sałatka Kilkanaście różyczek brokułu 4 jajka 4 Pieczarki Kilkanaście pomidorów koktajlowych Ser mozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy(...)Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!! Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Kiedy jajka się gotują, obieram pieczarki i kroję je na ćwiartki, następnie wrzucam grzyby na patelnie podlewam wodą i odrobiną oliwy z oliwek. Do pieczarek dodaje trochę kostki rosołowej grzybowej (trzeba uważać, aby nie przesolić), szczyptę
Zdrowo i kolorowotaka z budki, ale domowe. Proste i szybke w wykonaniu. Kiedy nie mamy pomysłu co zrobić na obiad lub kolację :) SKŁADNIKI 2 bułki (ja użyłam pełnoziarniste) 6 pieczarek 1/2 papryki Średnia cebula Ser żółty Oliwa z oliwek Przyprawy (sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, pieprz ziołowy) Keczup, dressing tysiąca wysp Przygotowanie zaczynam od obrania pieczarek. Obrane(...)grzybki kroję w kostkę, wrzucam na patelnie. Pieczarki duszę pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. Cebulę siekam w kostkę i dodaję do pieczarek. Smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaje paprykę, pokrojoną drobną kosteczkę. Dodaję przyprawy, tak aby farsz miał intensywny smak. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach
Zdrowo i kolorowoobiad, a może na przekąskę jak kto woli. Małe kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami- pieczone. Polecam SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej ( może być inne mięso) 30 dag pieczarek 2 jajka jedna cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej suchej bułki 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Cebulkę kroimy w kostkę obsmażamy(...)maśle dodajemy pokrojone drobno pieczarki -smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy uduszone pieczarki i pozostałe składniki. Sól , pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy małe kule, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 min w 190 stopniach. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić(...)cebulkę. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i chwilę smażyć. Wątróbki obtoczyć w mące i układać na desce. Do dużego rondla przełożyć podsmażone pieczarki, a na patelni podsmażyć wątróbkę na złoty kolor,a następnie wystudzić je i pokroić na paseczki. Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie
O kuchni z uczuciemwarzyw znalezionych w lodówce. W tej zapiekance bakłażana można zastąpić cukinią, a zamiast pora można dać więcej cebuli lub odwrotnie. Niezbędne jest ciasto francuskie. Zapiekanka ze szpinakiem, pieczarkami, porem i bakłażanem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g mrożonego szpinaku, 150 g pieczarek, 1 mały por (lub pół dużego), 1-2 szalotki lub jedna mała cebula, 1 mały bakłażan(...)pieprz do smaku. Przygotowanie: Szalotki (lub cebulę), por i czosnek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażać, aż zmiękną. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić (nie myć! - zbyt duża ilość wody psuje smak pieczarek i innych grzybów) i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię i podsmażać razem z cebulą, porem i czosnkiem. W małym
Pełna Lodówka