z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:171/703)

Naleśniki z farszem pieczarkowo-paprykowym 236

szklankę) szczypta soli olej Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą. Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 małe cebule 1/3 dużej papryki czerwonej sól, pieprz zioła prowansalskie smalec Dodatkowo: ser żółty  Pieczarki dobrzy myjemy (lub obieramy). Ścieramy na tartce jarzynowej. Cebulę i paprykę kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu. Dodajemy cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz. Pieczarki puszczą wodę, więc musimy tak długo smażyć, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. Odstawiamy do ostygnięcia. Na połowie naleśnika rozkładamy farsz i zawijamy go w rulon.  Naleśniki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową

tojestpyszne.blogspot.com
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 121

Kolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją.  Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej  bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki

Kuchnia w opałach
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 104

bardziej konkretnego zjeść się w taka pogodę nie uda, organizm zdecydowanie odmawia, domagając się zwiększonej ilości płynów.   SKŁADNIKI:     2 cykorie 1 garść świeżego szpinaku 6 pieczarek 4 pomidorki koktajlowe 80 ml. śmietanki 30% 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka masła sól  pieprz ziołowy pieprz kolorowy świeżo zmielony  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)podczas gotowania. Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić. Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko zmiękły, wyłożyć na cykorię. Szpinak umyć i odparować na tej samej patelni co pieczarki, doprawiając odrobiną soli

Kuchnia w opałach
Pizza wiejska z mozzarellą 115

kiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy(...)gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna

IMPRESJA SMAKU
Frittata czyli remanent w lodówce 121

zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę(...)kroimy w drobną kostkę, zaś pieczarki w talarki. Podsmażamy na patelni tak aby warzywa były al-dente, a z pieczarek wyparowała woda Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

IMPRESJA SMAKU
Rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami 1224

jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę(...)Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
SAŁATKA MIX 173

Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania.  SKŁADNIKI   Około 10 brukselek   5 pieczarek ( według uznania)   Pół główki kapust pekińskiej         Pół woreczka kaszy jaglanej   Pół   puszki czerwonej fasolki   1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny(...)oliwek   Woda   Kostka rosołowa grzybowa      Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.   Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię   wrzucam pieczarki i podlewam   niewielką ilością wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i   duszę na małym ogniu

Zdrowo i kolorowo
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 158

razem postanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych.      Zapraszam serdecznie !!!! SKŁADNIKI Sałatka   Kilkanaście różyczek  brokułu 4 jajka  4 Pieczarki  Kilkanaście pomidorów koktajlowych     Ser mozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie  (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy(...)Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!!     Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo.       Kiedy jajka się gotują, obieram pieczarki i kroję je na ćwiartki, następnie wrzucam grzyby na patelnie podlewam wodą i odrobiną oliwy z oliwek. Do pieczarek dodaje trochę kostki rosołowej grzybowej (trzeba uważać, aby nie przesolić), szczyptę

Zdrowo i kolorowo
DOMOWE ZAPIEKANKI :) 163

taka z budki, ale domowe. Proste i szybke w wykonaniu. Kiedy nie mamy pomysłu co zrobić na obiad lub kolację :) SKŁADNIKI  2 bułki (ja użyłam pełnoziarniste) 6 pieczarek 1/2 papryki Średnia cebula Ser żółty Oliwa z oliwek Przyprawy (sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, pieprz ziołowy) Keczup, dressing tysiąca wysp      Przygotowanie zaczynam od obrania pieczarek. Obrane(...)grzybki kroję w kostkę, wrzucam na patelnie. Pieczarki duszę pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. Cebulę siekam w kostkę i dodaję do pieczarek. Smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaje paprykę, pokrojoną drobną kosteczkę. Dodaję przyprawy, tak aby farsz miał intensywny smak.        Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach

Zdrowo i kolorowo
Kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami. 146

obiad, a może na przekąskę  jak kto woli. Małe kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami- pieczone. Polecam SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej ( może być inne mięso) 30 dag pieczarek 2 jajka  jedna cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej suchej bułki 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Cebulkę kroimy w kostkę obsmażamy(...)maśle dodajemy pokrojone drobno pieczarki -smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy uduszone pieczarki i pozostałe składniki. Sól , pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy masę.  Formujemy małe kule, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 min w 190 stopniach. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Gulasz z wątróbek indyczych według Ewy Wachowicz 133

Składniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić(...)cebulkę. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i chwilę smażyć. Wątróbki obtoczyć w mące i układać na desce. Do dużego rondla przełożyć podsmażone pieczarki, a na patelni podsmażyć wątróbkę na złoty kolor,a następnie wystudzić je i pokroić na paseczki. Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie

O kuchni z uczuciem
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym 161

piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz(...)majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki. Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i  rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą

Passions hobbies life
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 310

musiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej smaku. Wierzcie mi, że po 30. roku życia nagle zaczęła mi smakować rukola, czarne oliwki i kawa. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 duże pieczarki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 duże garście świeżej rukoli 3 szczypty suszonego tymianku(...)balsamicznego oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.  Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku, po kilku minutach gasimy płomień, podajemy

Moja smaczna kuchnia
Kotlety drobiowe siekane 250

Zaległy przepis...te kotleciki były robione w święta..były  schabowe z pieczarkami i serem ...zostało trochę podsmażonych pieczarek i szkoda było ich wyrzucić..więc zrobiłam kotleciki z piersi kurczaka.. 1 podwójna pierś z kurczaka  20 dkg pieczarek  kawałek papryki  kawałek ogórka 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki majonezu 3 jajka  sól ,pieprz, wegeta(...)przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka, paprykę, ogórek pokroić w kostkę.Dodać pieczarki i pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
pieczarki na słodko-kwaśno... 203

Składniki: pieczarki 3 kg, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżki, goździki całe 1 łyżeczki, ziele angielskie całe 1 łyżka, liście laurowe 4 sztuki, ocet 10 % 3/4 szklanki, woda 2 litry malutkie pieczarki oczyścić, zalać wrzątkiem i z 1 minutę gotować mieszając wylać na sito i opłukać bardzo zimną wodą wszystkie składniki zalewy zagotować z pokrojoną cebulą do wyparzonych słoiczków wkładać(...)pieczarki prawie do pełna i wlać gorącą zalewę, mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut wyjąć z garnka, postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne, chłodne miejsce, po 2 tygodniach są dobre do jedzenia pieczarki są dobre np. do tatara, pizzy, sałatek i jako zagrycha.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania