ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę 100g sera żółtego - startego(...)ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki
Grunt to przepis!kiedy pierwszy raz zostałam tymi plackami z kurczaka poczęstowana (dzięki Renata :)) to często je robię. Robię je w różnych wersjach i każda smakuje świetnie. Raz dodaję więcej pieczarek a innym razem robię je z dodatkiem cukinii albo z większą ilością ziół. Wszystko zależy od tego co jest w lodówce, jest to doskonała okazja aby pozbyć się resztek niektórych warzyw(...)Zapraszam na pyszne placki z kurczaka. Placki z kurczaka Składniki: (9-10 sztuk) 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula (u mnie czerwona) około 6 pieczarek 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i bardzo drobno posiekać. Paprykę i pieczarki
UgotujmyTo.plczosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 250 g plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 2 p omidory świeże listki bazylii Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą, dodać cukier, sól(...)ponownie do wyrośnięcia. Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić w patelni na oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt
Gosia gotujeSkładniki: mięso wieprzowe 90 dag, usmażone pieczarki 10 dag, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę(...)łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody mielone wieprzowe kawałki gulaszowe rozdrobnić w pojemniku blendera nie za drobno, parę chudszych kawałko pokroić w kawałeczki, wsypać sól peklową, majeranek, przyprawę, żelatynę, cukier, wlać wodę i wszystko dobrze ręką wymieszać na kleistą masę - na koniec wsypać pieczarki z paryką i wszystko jeszcze raz wymieszać masę przełożyć
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj zapraszamy na schab w wersji rolady z pieczarkami. To prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje. Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula(...)sól i pieprz 2 łyżki przyprawy węgierskiej 1 łyżka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę, po czym podduszamy do zarumienienia na maśle. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podduszamy do miękkości. Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki Pierś z indyka 30 dkg pieczarek 1 duża cebula korniszony smalec 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku Pierś z indyka kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i trzemy na tartce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę obsmażamy na złoty kolor i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą(...)pieprzem. Smażymy tak długo, aż wyparuje woda z pieczarek. Na każdą pierś kładziemy po łyżce farszu i korniszona. Ściśle zwijamy i przekłuwamy wykałaczką. Mięso smażymy na oliwie. W osobnym garnku rozpuszczamy masło z drobno posiekanym czosnkiem, dodajemy roladki i dusimy ok. 10 minut. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comNarodzenie (ale nie tylko). Nie wiem w zasadzie skąd wzięła się u nas taka tradycja, w każdym razie, jak dla mnie pieczarkowa jest the best! Polecam więc :) Składniki: ½ kg pieczarek 1 litr wody (lub wywaru mięsnego) 1 średnia cebula 1 bulion w kostce 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany (30% lub 12%) 1 łyżka mąki (+ ½ szklanki(...)wody) Natka pietruszki Maggi Ok. 30g masła Dodatkowo: 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego) margaryna Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut od zawrzenia. Najlepiej pod koniec czasu gotowania, sprawdzić czy pieczarki są już miękkie. Obraną cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy w rondelku
Smakowy RajKrokiety z kapustą i pieczarkami to uniwersalna wersja, która sprawdza się na co dzień i od święta. Do tego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu(...)powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy
Smakowy Rajzrobienia drobiowych kotlecików – klopsików z pieczarkami, zainspirował mnie przepis siostry Anastazji, który znalazłam w jej książce. Mój przepis trochę się różni, gdyż u siostry nie ma pieczarek i Curry. W każdym razie oba przepisy są bardzo dobre, więc jeśli lubicie kurczaka, to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Na pewno będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnego kotleta w panierce :) Składniki: 700g fileta(...)kurczaka Ok. 300g pieczarek 2 średnie cebule 30g margaryny 4 łyżki oleju 2 łyżeczki vegety 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka Curry 2 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy w cienkie, podłużne paseczki. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną cebulę, olej oraz vegetę, curry i przyprawę do kurczaka. Pieczarki obieramy i kroimy
Smakowy RajUwielbiam połączenie jajek z pieczarkami, dlatego postanowiłam zrobić sałatkę, na którą przepis zdradziła mi babcia. Potrzeba tylko 4 składników, by nasza sałatka była gotowa. Żadnych wielkich kosztów, a w efekcie mamy pyszne i syte danie kolacyjne. Potrzebne nam: - 4 jajka - 45 dag pieczarek - 3 łyżki majonezu - pół pęczka szczypiorku - pieprz - przyprawa uniwersalna - sól - łyżka oleju - 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)Pieczarki oczyścić, umyć i wysuszyć. Pokroić w pół-plasterki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem. Podsmażyć z odrobiną przyprawy uniwersalnej i pieprzu. Jajka ugotować na twardo, po czym ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z pieczarkami, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku i wstawić na 2-3 godziny do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjibogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów czosnek (świeży lub granulowany) przyprawa do wieprzowiny 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber sól pieprz słodka mielona papryka ostra(...)łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę. 3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody. 4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie
Kuchnia domowa Anikurczakiem. W lodówce ukryła mi się kalarepa, która posłużyła mi do surówki, a żeby było coś do niej konkretnego do zjedzenia, ugotowałam makaron. I tak w towarzystwie kurczaka i pieczarek podaję do stołu szybki i póki co, jak dla mnie pyszny obiad. Mój drugi tester jeszcze z pracy nie wrócił ;) Składniki 300 makaronu penne 2 filety z kurczaka(...)pieczarek duża śmietana 18% sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Surówka 1 kalarepa 2 małe ogórki 3 rzodkiewki pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć je. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, smażyć na patelni ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać
pink envelopeDziś niedziela, a więc w większości domów na obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję(...)porcje, rozbijam cienko tłuczkiem i oprószam solą. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym
Tradycyjna kuchnia Kasiświąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz(...)sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc), pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą i pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni
Kuchnia Beatyprażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej(...)panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej
Qlinarnie i Qlinarnie