z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:167/703)

Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 165

śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30%  -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz   Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane(...)pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy

BaRepas
Pizza z serem i pieczarkami 80

koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 10 pieczarek 8 plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 150 g sera pleśniowego rokpol 1 cebula 3 łyżki oliwy świeży tymianek Przygotowanie:  Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier(...)ponownie do momentu wyrośnięcia (około 30 minut) . Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować i gotować przez około 10 minut. Pieczarki i cebule pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli.  Usunąć nadmiar sosu, który puszczaą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło

Gosia gotuje
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 152

Kolejne po  tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki(...)czosnku kilka gałązek szczypiorku 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Pieczarki obrałam ze skórki ( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski.  Do pokrojonych korzonków dodałam  surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez

Gosia gotuje
Grzanki z oscypkiem, pieczarkami i masłem czosnkowym 119

masełkiem , a pozostała część trafiła do piekarnika w formie grzanek, ale było dobre. Nie ma to jak domowy chlebek :) Składniki : 8 kromek domowego chleba żytniego 350 g brązowych pieczarek 125 g wędzonego oscypka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu i tymianku sól morska Sposób wykonania: Chleb pokroić w dość grube kromki. 2 łyżki miękkiego masła połączyć(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim grzanki z obu z stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obpiec z jednej strony, tej na której ułożymy pieczarki. W międzyczasie pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na pozostałym maśle razem z tymiankiem i rozmarynem. Grzanki obrócić podpieczoną stroną do góry, posypać delikatnie drobno startym oscypkiem i obłożyć podduszonymi

Gosia gotuje
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 197

też smakują wybornie, ja jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować(...)około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki

Gosia gotuje
PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA 300

Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki.  Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę oraz pieczarki.  Jakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli(...)sosie własnym 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku sól u mnie dodatkowo : 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy 400g  pieczarek Wykonanie:  Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy.  Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek.  Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia

Walijskie Pichcenie
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 213

bądź bulionu przez 20 minut. Komosa ma w sobie tyle dobroci, że śmiało może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Również dobra dla alergików, gdyż nie zawiera ani krzty glutenu. PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA /własny;/ 15 sporych pieczarek 2/3 szklanki kaszy quinoa (u mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw(...)gęstym sitku, wrzucam do rondla, zalewam wywarem i gotuję ok. 20-25 minut do miękkości. Trzeba pamiętać,  że kasza ta ma bardzo specyficzną strukturę. Po ugotowaniu odcedzam. Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą, odcinam nóżki, wydrążam środek tak, aby pozostały niezniszczone, puste kapelusiki. Połowę miąższu siekam, drugą połowę zostawiam - można je podsmażyć lub jak ja, zrobić pastę (niedługo pojawi się

W kuchni Karmel-itki
Młode ziemniaki z dodatkami :) 126

surówkami i kotletem. U nas oczywiście wersja wegetariańska i równie smaczna :) Zróbcie u siebie to danie i pochwalcie się jak Wam smakowało. Młode ziemniaki z kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby) Składniki: 6 jajek tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania 5 dużych pieczarek łyżka pokrojonego szczypioru duża cebula łyżka tartego żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, zioła(...)rozgrzanej oliwie, dodać passate, dusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać kukurydzę oraz przyprawy. Posolić do smaku. Ja nie dodaję soli, ponieważ passata z reguły jest już solona. Kotleciki: Pieczarki umyć i wraz z cebulą pokroić i usmażyć na tłuszczu. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę

vegetanie
Rigatoni z romanesco, czyli rurki z dziwnym kalafiorem :) 114

mniej gorzkie niż zwykły brokuł czy kalafior. Polecamy wypróbować to warzywko, jeśli jeszcze nie mieliście okazji, bo naprawdę warto. Zobaczcie co my z nim wymyśliliśmy. Rigatoni z romanesco, pieczarkami i zieloną fasolką.  (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu rigatoni 1 romanesco 5 średnich pieczarek 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula 1 papryczka chili jogurt naturalny oregano(...)oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki, do tego pieczarki w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej cebulę, pieczarki i romanesco. Wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, sporą

vegetanie
Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 195

nich mówić swoim dzieciom: o to są łazanki jak u babci hehehe. Zobaczcie co stworzyliśmy. Przygotowujemy je od dawna i polecamy ten przepis gorąco.   Wegetariańskie łazanki z pieczarkami, kapustą kiszoną i pestkami dyni (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa(...)ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy na nią cebulę i pestki dyni. Smażymy do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Teraz

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 114

kuchni i uwaga na ostre noże hihi    Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki(...)torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem.  Ten sposób sprawdza się najlepiej. Ryż musi być klejący, aby móc dobrze uformować kotleciki. Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak

vegetanie
Zapiekanka z pieczarkami 185

SKŁADNIKI: 1 bagietka 6 dużych pieczarek 1 czerwona cebula ok. 15 dkg żółtego sera (np. królewski, salami, gouda) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju KROK 1: Pieczarki pokroić w plastry a cebulę w drobną kostkę Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pieczarki, dopóki woda z grzybów nie odparuje Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty(...)KROK 2: Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować bardzo cienko masłem Czosnek przecisnąć przez praskę, rozsmarować na bagietce Podsmażone pieczarki oraz celę ułożyć równomiernie na bagietce, posypać żółtym serem Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (dopóki ser się nie roztopi) SMACZNEGO!!! Ilość: 1 osoba Koszt

smacznieinatemat
Zapiekanki 145

/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :)  Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i smażymy razem, aż woda z pieczarek(...)wyparuje (10-15 minut). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Kładziemy pokrojoną w kostkę/paseczki szynkę, na to wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Okoń z pieczarkami duszony w śmietanie 205

delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw.  Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem je w w Zajeździe(...)Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram. Składniki (dla 2 osób): 3-4 tuszki okonia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku brązowe pieczarki (250 g) mleko śmietana 18% (200 ml) mąka sól pieprz Przygotowanie: Tuszki okonia natrzeć solą, pokroić na dzwonka i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) wraz

W SMAK
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 229

razem proponuję naleśniki  na słono z  farszem pieczarkowym wzmocnionym smakiem sera żółtego. SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe przepis podaję tutaj  CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny  sól pieprz do smaku  1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne(...)musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy.  Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy, dodajemy pieczarki, nakrywamy i dusimy żeby puściły wodę. Odkrywamy i smażymy ,aż woda odparuje. Na każdego naleśnika kładziemy trochę pieczarek, posypujemy startym serem , zwijamy w rulon. Jeśli ktoś preferuje inny sposób zwijania , to nie ma problemu. Naleśniki obsmażamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania