kontrastuje z chrupiącymi kiełkami i chipsami z jarmużu. Składniki: 2 porcje 3 garście jarmużu, 100 g kaszy gryczanej palonej, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 100 g brązowych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 100 g polędwicy z łososia, szczypta słodkiej papryki w proszku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi(...)wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby idealne chrupiące wyszły chipsy. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy kiełki i pieczarki, całość podsmażamy. Dodajemy kaszę gryczaną i pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą
Moniki Smakołykidzisiejszy obiad polecam pyszne u dka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 5 łyżek oleju, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną(...)Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasiplanu ani pomysłu na obiad nie miałam wcale, a jeść trzeba i rodzinkę nakarmić :) Po otworzeniu lodówki okazało się,że jest w niej i kiełbasa i boczek a nawet pieczarki i papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka(...)świetna i na obiad i na kolację. Polecam :) Składniki ( dla 3-4 osób ) - 30 dkg makaronu ja miałam świderki - 30 dkg pieczarek - 20 dkg cienkiej kiełbasy - 10 dkg boczku ( wędzony lub parzony ) - 1 papryka czerwona - 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka - 2 jajka - 15-20 dkg sera żółtego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona Wykonanie Makaron gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródmianowicie kurczak po papiesku ..był tak smaczny, że musiałam zrobić powtórkę...ale zrobiłam ciut inaczej..tym razem miałam udka i je podsmażyłam , a potem piekłam razem z sosem i pieczarkami...do sosu dodałam ocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów pyszne danie... 1,20 kg udek przyprawa(...)kurczaka Rafex 60 dkg pieczarek 2 cebule 1 papryka 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem" 1 słoiczek sosu cygańskiego WSP"Społem " listek , ziele marchewka cebula Udka umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć. Wodę
Moje domowe kucharzenieszynka prosciutto, boczek, cebulka, szpinak, mozzarella... Co nam będzie potrzebne to forma na muffinki lub silikonowe foremki do babeczek. Na 2 osoby: Potrzebujemy: 4 jajka 4 plastry pomidora 3 pieczarki 1/2 cebuli starty ser żółty 3 plasterki szynki wędzonej S&P Foremkę na muffinki smarujemy masłem (w tym przypadku potrzebne będą 4 wgłębienia). Pieczarki drobno siekamy, tak samo cebulę(...)Nastawiamy piekarnik na 180C. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni, solimy i pieprzymy do smaku. Do wgłębień w foremce wkładamy po plasterku pomidora i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i podsmażone pieczarki. Na koniec na samą górę kładziemy ser. Wkładamy do piekarnika na około 8min. Sprawdzamy wykałaczką stan ścięcia jajek ( jak kto lubi ). Delikatnie wyjmujemy i podajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zapraszam na pyszną kaszankę z grilla. Jest to jedna z moich ulubionych potraw z grilla, prosta, a zarazem bardzo smaczna. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 kaszanki, 1 papryka czerwona, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam pieczarki razem z cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem(...)Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Na kawałku folii aluminiowej układam porcję pieczarek, papryki oraz kaszankę. Oprószam solą i pieprzem. Folię zawijam i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 20 minut
Tradycyjna kuchnia KasiKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu sól(...)pokroić na drobne kawałki. Cebulę dokładnie posiekać w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę podsmażyć. Dodać kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut. W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone
Bulliosposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką -lubczyk, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia -400 gram makaronu pełnoziarnistego -200 gram startego żółtego(...)sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę z kroplą oliwy na 5 minut. Cedzimy. Na łyżce masła szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy i doprawiamy spora
BaRepasPrzepis z serii 'Zostało mi w lodówce'. Gotowane ziemniaki, pieczarki, cebula i śmietana. Do tego mój ulubiony dodatek - kapary i mozzarella. To do roboty (; Składniki (2 duże porcje): Użyłam foremki 18 cm x 18 cm 4 ugotowane ziemniaki (450 g) 2 duże cebule 5 pieczarek śmietana kremówka 200 - 250 g sól i pieprz opcjonalnie kapary i mozzarella(...)przed końcem pieczenia) Użyłam foremki 18 cm x 18 cm Przygotowanie (5 minut bez gotowania i pieczenia): - ugotowane ziemniaki kroimy na plastry - cebulę kroimy w drobną kosteczką lub plasterki - pieczarki kroimy w plasterki - ziemniaki, cebulę, pieczarki układamy odpowiednio warstwami każdą warstwę posypując solą i pieprzem - zalewamy śmietaną - wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni - posypujemy mozzarella
Pora na pora i pomidoraKolejny przepis z serii pokrój i włóż do piekarnika(: Pyszny bakłażan zapiekany z pieczarkami, cebulą oraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki Składniki (2 porcje, dla lubiących zjeść więcej 1 ) 1 bakłażan 1 cebula 5 - 7 pieczarek 1/2 sera feta 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe oliwki ostra sproszkowana papryka(...)sól Przygotowanie ( 5 minut + czas pieczenia) bakłażana przekroić na pół, ponacinać głęboko 'w kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut pokroić cebulę i pieczarki na talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki ser feta pokroić w kostkę dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek polać oliwą, posolić i doprawić papryką ser położyć na bakłażana piec kolejne
Pora na pora i pomidorafolią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zając to może godzinę, w zależności od tego w jak cieplarnianych warunkach będzie przechowywane ;) Farsz pieczarkowy: 1 kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego chilli w proszku majeranek zioła Prowansji się sól Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej(...)nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula nam się już poddusi, wrzucamy czosnek. Można go drobno pokroić albo przycisnąć przez praskę. Do cebuli i czosnku dorzucamy pieczarki uprzednio starte mozolnie na tarce i odparowujemy wodę z pieczarek. Chwilę to potrwa. Po czym doprawiamy według gustu. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy jak na ciasto
MamaOskarkaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto na naleśniki: 350 g mąki, 4 jajka, 60 g masła, 700 ml mleka, Farsz: 250 g oczyszczonego jarmużu, 900 g pieczarek, 3-4 cebule, sól, pieprz, cukier, oliwa lub masło do smażenia Pieczarki umyć, obrać pokroić w grube półplasterki. Cebule pokroić w półplasterki. Na tłuszczu poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli(...)cukru. Przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pieczarki. Przełożyć do garnka z cebulą. Na końcu poddusić jarmuż dodając szczyptę soli. Jarmuż dodać do cebuli z pieczarkami, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie chilli. Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję
królestwo garówpłaty dorsza - około 800 g, 400 g pieczarek, 300 ml śmietany 18%, 2 żółtka, masło do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić(...)plasterki o grubości około 0,5 cm. Rybę smażyć na maśle, z obu stron na rumiano. Usmażone płaty ryby układać w naczyniu do zapiekania. Pieczarki podsmażyć na maśle. Przełożyć na rybę. Śmietanę wymieszać z żółtkami, lekko osolić, dodać trochę pieprzu, polać rybę z pieczarkami. Ja posypałam rybę suszoną natką kopru włoskiego, ale można użyć innych ziół, które lubimy. Wstawić
królestwo garówciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać(...)cukier, dodać posiekany imbir i pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim
królestwo garówmąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy(...)temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy w kostkę, - cebulę szklimy na odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze słodką papryką - budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej mleka) - brzoskwinie odsączamy dobrze
Kuchnia po mojemu