Niezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń(...)wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy posiekana natka pietruszki
karmelowywōsztym 8 – bo to najmani roboty- i jak żech już go mioł, 9 to zauważōłech we sklepie jarmuż. Tak mie zainspirowoł, że żech yno jeszcze chyciōł tam pieczarki i poleciōł żech do dōm warzić. Jarmuż b ōł bez lata zapōmniany, ale za starego piyrwy 10 szło go znojś 11 nawet na zygrōdce 12 u moji Ōłmy(...)wōszt. Jak już sie baje 18 brōnołciōł 19 , to dejcie tam pokrōno cebula i wyciśniynty czosnek. Jak mołcie srogo patelnia, to jeszcze do tego tu mogecie 20 dociepnōńć pieczarki, a jak niy, to wōszt ze cebulom przeciepcie do wiynkszego gorka, a na patelni na oliwie (na małym łogniu 21 ) leko 22 podpiyczcie same pieczarki. Potyn wciepcie je razem ze jarmużym
Chop w kuchnibardziej motywuje do dalszego działania. Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję na rewelacyjny obiad. Kto spróbuje? A więc... Do dzieła! Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej, 300 g pieczarek, 1 cebula 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 30%, 200 g marchewek mini 1 łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól(...)Rozgrzewamy patelnię, nalewamy trochę oleju i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na talerz. Na tej samej patelni robimy sos. Smażymy pokrojoną cebulę w kostkę, pieczarki. Pieczarki muszą być rumiane, wtedy dopiero możemy wlać wino. Zalewamy winem białym. Redukujemy. Gdy już nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietankę kremówkę oraz podsmażone kawałki polędwicy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSkładniki: naleśniki (6 szt.) por (ok. 15 cm łodygi) orzechy włoskie (10 szt.) pieczarki (5 szt.) sól olej kokosowy Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Przygotowujemy naleśniki . Pora oraz pieczarki myjemy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy pół łyżeczki oleju kokosowego. Dodajemy pora i pieczarki. Solimy Smażymy. Rozłupujemy orzechy. Dodajemy do usmażonego farszu. Naleśniki napełniamy farszem. Zawijamy
Weganka gotujezatwardziałego mięsożercy, prawda? Wędzony bekon i sezonowana wołowina to świetne połączenie, w tym wypadku – lekko podszlifowane technicznie i wykończone domową solą – może śmiało konkurować z restauracyjnym jedzeniem. I wygra! Pieczarki wycieramy z piasku do czysta wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie myjemy, szybko nasiąkają wodą tracąc jednocześnie smak. Na jednej patelni mocno rozgrzewamy 3 plasterki masła i rumienimy grzyby(...)pozwalamy im puścić wody, muszą się lekko skarmelizować i zrobić złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu i w wyższej temperaturze, stale zawartość patelni mieszając żeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu
Karo in the KitchenDziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie śmietankowym i mozzarellą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (6 porcji) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 łyżka masła(...)mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki sól i pieprz ¼ łyżeczki chilli cayenne 150 g suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami
karmelowyheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W końcu co pokolenie to i rozwój , tak więc tym razem małą modyfikacją jest dodanie pieczarek , które kapitalnie podbijają smak . Kotleciki jajeczno – pieczarkowe doskonale smakują na gorąco , jak i na zimno w kanapce z majonezem… mniam , naprawdę fantastyczne " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 7 jajek 8-10 pieczarek w zależności od wielkości 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki bułki tartej dodatkowa 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo i wystudzeniu ich ( siódme potrzebne będzie
Ogrodnik w podróżypszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży ok. 100 ml ciepłej wody łyżka dobrej oliwy szczypta suszonego oregano szczypta soli pół łyżeczki suszonego czosnku pętko dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa) pieczarka lub dwie Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką(...)najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry. Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć w miarę ściśle w roladkę i ułożyć sklejeniem do spodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez
Weekendy w domu i ogrodziepodejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła 200 g żółtego łagodnego sera ok 500 g pieczarek pieprz sól 1 cebula optymalnie maggi sos do wyboru Wykonanie: Robienie zapiekanek przebiega tak szybko jak znikają z talerza. A więc czas start! Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180*C . Obieramy(...)kroimy i następnie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości masła. Gdy cebulka się zarumieni wrzucamy pieczarki i wszystko razem podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i w moim przypadku niewielką ilością przyprawą maggi. Ser ścieramy na tarce. Bułki bagietki przecinamy wzdłuż. Smarujemy masłem, rozkładamy pieczarkami i posypujemy solidnie dużą porcją żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut
W Moim Magicznym Domuzachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie . Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek 1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości(...)lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Por umyć i pociąć w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć pieczarki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać por oraz marchewkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Gdy warzywa
UgotowaćDziś przedstawiam szybki i łatwy przepis na karpia, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo łatwy w przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami(...)porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina mały pęczek natki pietruszki, posiekany 100 g roztopionego masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Natrzyj karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstaw
karmelowyHamburger z łososiem to źródło zdrowych węglowodanów, pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna. Składniki na 2 burgery: 2 bułki grahamki 1/2 dużego fileta z łososia 4 pieczarki 1/2 cebuli Garść mixu sałat 1 łyżeczka oliwy Pieprz Sos: Koperek Jogurt Sół himalajska 1 ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę(...)Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy z pieprzem. Mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Formujemy dwa kotlety i smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony. Bułki lekko podpiekamy również na patelni. Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Na podpieczone bułki układamy kotlety, posypujemy sałatą
Czarnawisienkasuszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól(...)zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki
Pełny talerzPrzepis na smaczną, soczystą i miękką karkówkę w sosie pomidorowo-majonezowym na obiad. Składniki: ok.1 kg karkówki 2 duże cebule kilka pieczarek Sos: 4 łyżki ketchupu (dałam ostry) 2 łyżki majonezu łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego oregano pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny sól papryka wędzona Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok.4 cm. Przyprawiamy solą(...)pieprzem i podsmażamy z obu stron na patelni na oleju, aż się zarumienią. Cebulę kroimy w pół plastry, pieczarki na ćwiartki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy sosem z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę i pieczarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 min. w temp
e-PrzepisyKulinarnewieczorkiem przy piwku. Prosta i wyrazista sałatka która idealnie smakuje po chmielowym trunku :). Dla 3 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 100g rolady ustrzyckiej 17 sztuk małych umytych pieczarek 1 łyżka majonezu świeżo mielony pieprz i sól himalajska 1 mała cebula Przygotowanie: 1/ Pieczarki gotujemy na parze 5 minut 2/ Do miski ścieramy na dużych oczkach ser oraz ugotowane(...)pieczarki. 3/ Cebulkę bardzo drobno szatkujemy i dodajemy do miski wraz z majonezem, solą i pieprzem. 4/ Dokładnie mieszamy i najlepiej zostawiamy do przegryzienia się. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna