pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna! Składniki: 700 g filetów z ryby ( u mnie miruna) 20 dag pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy(...)mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
Kuchnia domowa Aniprawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej(...)szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym (7-8 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki
karmelowyZapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem Składniki: - 150 g makaronu fusilli - 200 g pieczarek - 40 g masła - 150 g śmietanki 18% - 1 por - 1 cebula - 50 g parmezanu - kilka gałązek zielonej pietruszki - pieprz, sól Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło(...)wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w ćwierć plasterki pora, mieszamy i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy
Kuchenne Wariacjeangielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone(...)drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy. Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę
Kuchenne Wariacjenaleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - 500 g białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi 8-10 porcji. W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do krokietów. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki(...)cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę i dusimy ok. 15 minut. W między czasie w drugim garnku na 1 łyżce masła smażymy na cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być
Kuchenne Wariacjebrakiem już światła dziennego... MAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE) przepis autorski // 1, ew. 2 porcje ~80g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle) ~2-3 łyżki (60g) hummusu ~garść pieczarek ~1/2 opakowania mrożonego brokuła (ok. 250g) ~3-4 łyżeczki tahini ~ulubione przyprawy Makaron i brokuła ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni(...)niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli. Ugotowany makaron wymieszać z hummusem i pieczarkami, doprawić do smaku. Na wierzchu ułożyć brokuła i polać tahini. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarrazowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki soli ~1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oleju(...)naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić
chili & sugarpodać je jako przekąskę na zimno, nawet teraz, w okresie nie-wielkanocnym :) Mimo, że wszelkich wymyślnych faszerowanych jaj nie lubię, to te, proste, bardzo mi posmakowały :) JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI przepis mamy ;) // 8 porcji ~8 jajek ~150g pieczarek ~łyżeczka masła ~łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku (u nas trochę więcej) ~majonez/jogurt naturalny/śmietana (do 'zlepienia' masy) ~sól, pieprz do smaku(...)Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i rozgnieść widelcem. Przygotować pieczarki, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do momentu wyparowania wody, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Do masy dodajemy majonez/jogurt naturalny/śmietanę, przyprawy, natkę i koperek, mieszamy. Powstałą masą napełniamy puste miejsce w jajku. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarzasmakowało mi to połączenie :) MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI przepis autorski // 1 porcja ~1-1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ~50g ryżu do risotto ~łyżeczka oliwy ~200g szparagów ~3 średnie pieczarki ~garść migdałów (ok.30g) ~przyprawy do smaku W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać ryż i prażyć aż zarumieni się i zacznie ładnie pachnieć. Następnie delikatnie, powoli dodać 1/2 szklanki bulionu (będzie bryzgać(...)gotować do końca, lub nie dodawać już więcej płynu. Szparagi również ugotować , pokroić na kawałki (można to zrobić przed ugotowaniem, będzie szybciej, ale główki szparagów wrzucamy pod koniec gotowania). Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na patelni. Ugotowane szparagi i pieczarki dodać do ryżu. Migdały z grubsza posiekać, podprażyć, dodać do risotta i wymieszać. Smacznego
chili & sugargotujecie i podajecie z barszczykiem :) USZKA Z GRZYBAMI przepis autorski // ok. 35-40 uszek (w zależności od śr. kieliszka, mój był nieco większy niż "tradycyjny") ~30g suszonych grzybów ~100g pieczarek ~mała cebula (ok. 60g) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku Grzyby namoczyć przez noc, następnie przełożyć wraz z wodą w której się moczyły do garnka i gotować(...)minut. Drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i również drobno posiekać, tak samo i cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki
chili & sugarponiedziałku? Pierwsza kawa już za Wami? Ja zaraz lecę po drugą - za oknem, zimno, leje deszcz, wieje wiatr... pogoda dobra do spania ;) Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 1 kulka mozzarelli (125 g) sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem(...)osobną patelnię z odrobiną tłuszczu. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki doprawiamy go jeszcze gałką muszkatałową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron, pieczarki i szpinak wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch zetrzeć na tarce mozzarellę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut
My simple kitchensię zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle doprawiając solą, pieprzem(...)maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym filecie. Na majonez kładziemy keczup. Całość przykrywamy plasterkami sera. Tak przygotowane mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy
My simple kitchengorąco. Porcja na 6-8 naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Sos czosnkowy: 2-3 łyżeczki majonezu 150 g jogurtu naturalnego duży(...)ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Należy jednak pamiętać, by przed każdym nałożeniem porcji ciasta na patelnię dokładnie je zamieszać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Smażyć aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć tak długo
My simple kitchenokazji i zamieszczam przepis teraz, bo przecież potrawa nadaje się także na imprezowy stół :) Składniki: 3-4 płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć na całym półmisku(...)Ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ogórki i pieczarki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez, musztardę i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli całość będzie się Wam wydawać zbyt gęsta możecie dolać troszkę śmietany. Możecie również całość doprawić wg własnego gustu, jednak w tym przypadku sól jest zbędna, bo śledzie są słone. Dodaję zawsze
My simple kitchenpyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa(...)gyrosa Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy chwilę na oleju. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką i dusimy po przykryciem aż zmiękną. Następnie smażymy jeszcze przez parę minut bez przykrycia aby płyn nieco odparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa
My simple kitchen