Najlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam.Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni (2-3 łyżki(...)oleju) podsmażyć mięso mielone, a gdy już będzie prawie usmażone dodać cebulę i czosnek (może być pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę). Następnie dodać pokrojone pieczarki, odczekać ok. 5 min i dodać pomidory i paprykę. W między czasie rozpuścić kostkę rosołową w 3/4 szkl ciepłej wody i zalać wszystko co znajduje się na patelni. Odczekać aż wszystko odparuje, dodać sos pomidorowy
Malinowe Pocałunkiprośbę mojej prywatnej ekipy. Sałatka pieczarkowa bez dodatku jajek. Dzięki temu nie jest mdła i ma wyrazisty smak. Połączenie dość intrygujące, ale naprawdę warte spróbowania. Składniki: Pół kilograma pieczarek 1 puszka kukurydzy kilka sztuk ogórków kiszonych 1 mniejsza cebula majonez pieprz czarny do smaku Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Gotujemy je w dobrze osolonej wodzie ( dlatego też(...)później nie dodajemy do sałatki soli). Wyjmujemy je na durszlak i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy pieczarki nam wystygną kroimy je, ogórki i cebulkę w kostkę. Dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy z majonezem. Proste i bardzo smaczne. Całkowicie inne, niż tradycyjne wydanie sałatki pieczarkowej. Gorąco polecam i życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiwolnego przedpołudnia postanowiłam przygotować Krokiety, czyli nic innego jak smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik: które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka(...)szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki: - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej
Kitchens Alphabetgłównej. Potrawka z kurczaka to danie, które zawsze się udaje, można je łatwo modyfikować, zgodnie z własnymi preferencjami i zawsze wychodzi inaczej. Moja dzisiejsza wersja tego dania jest z pieczarkami, ale wyśmienicie smakuje np. z brokułami, papryką lub innymi dodatkami, jakie przyjdą Wam do głowy :).Ponieważ zawsze gotuję dodając składniki wedle uznania, "na oko" niemal nigdy nie potrafię wskazać ilości(...)czasu jaki potrawa jest przygotowywana. Musicie to wyczuć lub na bieżąco sprawdzać jej smak i wygląd, jednak jest to kwestia wprawy, którą na pewno zdobędziecie :).Składniki: pierś z kurczaka pieczarki mrożona włoszczyzna (krojona w paski) śmietana olej przyprawy ryż Przed przystąpieniem do przygotowywania kurczaka, w osolonej wodzie gotujemy ryż (ok 3-4 garści ryżu w 2 szklankach wody), po czym
Taste Of My Daytakie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny Wykonanie: W dwóch osobnych garnkach gotujemy wodę na brokuły i jajko. Gdy woda będzie gorąca, wkładamy brokuły i gotujemy do momentu, aż zaczną pachnieć "sobą", wówczas odlewamy(...)Cukinię kroimy wzdłuż w paski grubości ok 1 cm, sałatę kroimy na pół. Smażymy z dwóch stron na patelni grillowej / grillu elektrycznym lub zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki kroimy na pół i również smażymy na niewielkiej ilości oleju. Ważne, by wszystkie warzywa były lekko obrobione termicznie, ale wciąż chrupkie. Na środek talerza wykładamy sałatę, obok cukinię, polewamy sosem
Taste Of My Daytymczasem dzielę się z Wami przepisem, z którego otrzymacie ok 4 - 5 porcji. Składniki: 0,75 l bulionu warzywnego opakowanie krewetek ok 250 g mleko kokosowe, 1 puszka kilka pieczarek, ok 4-5 szt. limonka 2 papryczki chilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki(...)fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie:Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry:Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku
Taste Of My Dayjakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem(...)przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni
Taste Of My Daymiesiąc, którego szczerze nie cierpię i nie toleruję, choćby nie wiem co się działo. I oby do grudnia... (następnym razem chyba będzie coś na poprawę nastroju) Kurczak pieczony z pieczarkami w cydrze składniki: 4 nóżki kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki masła 300 ml cydru 250 ml bulionu warzywnego 3 cebule 50 ml śmietany (18 lub 30%) sól, pieprz natka(...)naczynia z kurczakiem. Mięso wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i pieczemy je w temperaturze 200 ° C. Co jakiś czas odwracamy mięso by się równo rumieniło. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na pozostałym maśle. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodajemy je do mięsa. Przed podaniem mięso wyciągamy z naczynia, a do pozostałego sosu dolewamy
Przysmaki KarolkiLubym coś upichcić, mając na podorędziu jedynie to, co udało nam się znaleźć w kuchni, bo i komu by się chciało wychodzić i szukać czynnego sklepu :) Znaleźliśmy kilka pieczarek i puszkę pomidorów - to był strzał w dziesiątkę! Zdjęcia gościnnie by Seraph vel Luby i żeby nie było, że nie doceniam - pokroił też cebulę i ugotował makaron ;) Składniki: - opakowanie dowolnego makaronu(...)pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti, bo to mój ulubiony, u Was może być jakikolwiek chcecie. Pamiętajcie, żeby do wody nie wlewać oleju, a po ugotowaniu nie przelewać go zimną
Kulinarne zapędy Kokosasosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie(...)dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź. W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem
karmelowyFish in the socket Składniki. 1 ziemniak 1 cukinia 1 marchewka 25 dag filet z flądry bez skóry 5 szt. pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać(...)marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Na plaster marchwi położyć grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć
Kulinarny karnet Christopherawymyślić aby odejść znów na chwilę od stereotypów i podać niby zwykłego schabowego a jednak nieco inaczej zrobionego bo z pomysłem.Składniki : 5 kawałków schabowego 200 gr pieczarek 2 większe papryczki chilli łyżka masła 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie :Pieczarki kroję w piórka i lekko duszę na odrobinie masła. Chilli oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję(...)koniec duszenia do pieczarek i mieszam.Kotlety rozbijam, przyprawiam solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładę po ok 1 łyżce farszu i formuję sakiewkę związując sznurkiem bawełnianym. Do zapiekania wybieram formę możliwie najbardziej dopasowaną rozmiarem do ilości sakiewek w tym przypadku jest to tzw. keksówka. Rozprowadzam w niej 2-3 łyżki oliwy, układam sakiewki i dodaję dodatkowo łyżkę masła. Zapiekam
Mechanik w kuchniowieczki. Ale popłynęłam. W smaki, których do tej pory nie łączyłam. Odwekowałam zeszłoroczną kapustę. Warto było. Popłynąć. Dopłynąć. Rozpłynąć się. pół kilograma kapusty kiszonej mały kalafior pieczarki około 10 sztuk puszka pomidorów w zalewie (400g) ziele angielskie, liść laurowy (3 sztuki) chilli (pieprz kajeński), curry (2 łyżki) sól, pieprz w ziarnkach natka pietruszki suszona (2 łyżki) Kapustę odsączyłam(...)przepłukałam i poszatkowałam. Zagotowałam z dodatkiem łyżeczki soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Pieczarki oczyściłam i pocięłam w plasterki. Kalafiora podzieliłam na mniejsze różyczki. Do pół miękkiej kapusty dodałam kalafiora i gotowałam do miękkości. Następnie dodałam pieczarki i w niedługim czasie pomidory. Kiedy wszystkie składniki ładnie się przegryzły, zmiękły, dodałam 2 łyżki curry
bastalenanich (dzisiaj i wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) - filet z indyka po francusku. Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprz CZAS(...)oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy
My Culinary ArtPyszna, rozgrzewająca tajska zupa z krewetkami i pieczarkami na mleku kokosowym z sokiem pomidorowym. Składniki (2-3 porcje): 1 płaska łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy(...)wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty
Tajskie smaki