upartego wiadomo, obgotowanie kapusty zajmuje czas...ale można wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;) Składniki 200 g makaronu świderki 250 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 150 g pieczarek 1 łyżka masła 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) maggi mielony kminek pieprz czarny mielony Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę(...)zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu. Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki
R'n'G Kitchennajbardziej trafione. Zupa jest bardzo sycąca i co najważniejsze bardzo smaczna. Dla 4 osób: 200 g białej fasoli 300 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g pieczarek 2 kostki serka topionego w złotku 1 średni por 1 kostka rosołowa Sól, pieprz Olej do smażenia Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Mięso mielone przyprawić i usmażyć(...)oleju. Pieczarki pokroić w ósemki i podsmażyć na oleju, posolić ale tylko troszeczkę, gdyż kostka rosołowa i serki są słone więc należy uważać aby nie przesolić. Pora pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości. Do garnka wlać 3 szklanki wody dodać kostkę rosołową i serki, gotować do rozpuszczenia następnie dodać mięso, fasolę, pieczarki i pora. Wszystko razem zagotować i ewentualnie
Jadło i czytadłodania, które wygląda jak piękny kwiat. Pomysł znalazłam w Jeżynowym chruśniaku i bardzo mi się spodobał. Składniki: 5 jajek 100 g żółtego sera jeden filet z kurczaka 300 g pieczarek (ja zastąpiłam je czerwoną papryką) jedna cebula 3-4 ogórki konserwowe pół puszki kukurydzy słoiczek oliwek kilkanaście chipsów majonez (ok. 2-3 łyżki) kilka łyżek śmietany lub jogurtu sól Wykonanie(...)Jajka ugotować na twardo, obrałać, wyjąć dwa żółtka, resztę jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju i lekko posolić. 3. Mięso kurczaka ugotować dodając sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie lub inne ulubione przyprawy. Pokroić w kostkę. (Ja mięso usmażyłam bez przyrumieniania). 4. Ogórki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych
Mama z miastaPozostałe składniki: salami - 20 cienkich plasterków żółty ser - ja dałam 20 dag, można dać mniej oregano suszone bazylia świeża na wierzch passata pomidorowa - około 3 łyżki do posmarowania ciasta pieczarki - kilka dużych, lub więcej małych (około 20 dag) tłuszcz do podsmażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut, by podrosło. Pieczarki solimy i podsmażamy aż zbrązowieją i stracą smak surowizny. Niedużą część sera trzemy na tarce, tak by objętościowo zmieścił się na dwóch/trzech łyżkach. Resztę kroimy w kostkę. Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto. Jeden bok powinien być o połowę krótszy niż drugi. np 30 cm do 60. Na tak rozwałkowane ciasto nakładamy passatę, dokładnie
Poezja Smaków - blog kulinarnygrzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy pieczarki i ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w śmietance, pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kremowe ziemniaki z grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju(...)roślinnego 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę 1/4 szklanki białego wina 4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 % sól i pieprz natka pietruszki do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż przez
karmelowyDODATKOWO : 300 g żółtego sera 150 g sera mozzarella 150 g szynki 100 g salami kilka pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona(...)oleju, następnie dodajemy pomidory i bazylię, prużymy do momentu odparowania płynów. Kiedy sos zgęstnieje, blendujemy go i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Sery ścieramy na tarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 500 g pieczarek 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz, papryka wędzona mielona, papryka ostra mielona, natka pietruszki, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy na kawałki doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki kroimy w większe kawałki i dorzucamy do naszego kurczaka, kiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę oraz(...)cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną. Smacznego
Moje-pitraszenieduża pierś podwójna 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryka czerwona 1 łyżeczka warzywka 10 pieczarek 15 dag sera żółtego twardego olej do smażenia bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka ( do panierowania ) Wykonanie Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy(...)lodówki , bądź na noc . Jak nasze mięso dobrze się zamarynuje , wykładamy mięso i zaczynamy panierować w bułce i jaku , smażymy na złoty kolor po obu stronach . Między czasie pieczarki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam na wcześniej przesmażone kotlety z piersi kurczaka i na farsz wykładam starty
Mój Smakwarzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej * 3-4 pomidory rzymskie * ogórek zielony * czerwona papryka * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy Przygotowanie(...)Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle i wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory, paprykę, mięso, pieczarki, kukury dzę i fasolę oraz starty ser. Całość polać sosem czosnkowym i schłodzić
Magiczne Życie Martypyszne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 214 kcal) 2 jajka 3 średnie pieczarki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie - przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka, jeszcze
Moje Kuchenne Rewelacjemakaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka(...)dodatkiem czosnku. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć. Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami: ugotowany makaron
Świat Domowej Kuchniorientalny smak. Jest niskokaloryczna, więc myślę że to świetna propozycja dla osób, które się odchudzają :) Polecam! Składniki: 2 litry wody 1 szklanka czerwonej soczewicy podwójna pierś z kurczaka 600g pieczarek duża cebula puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy z oliwek curry w proszku 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe pół szklanki mleczka kokosowego (można zastąpić słodką smietanką) Cebulę pokroić w drobną(...)średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso i zostawić do przestudzenia. Następnie pokroić w plastry, ale takie żeby mieściły się na łyżce. Do zupy dodać pieczarki pokrojone w plasterki, kukurydzę razem z zalewą, kostki rosołowe i curry (ilość curry zależy od tego jak pikantną chcemy zupę). Gotować do momentu aż zmiękną pieczarki. Na koniec dodać mleczko
kuchnia doskiłyżki mąki jaglanej około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana z beszamelem: Ugotować(...)Połączyć sos z kaszą gryczaną. Ma powstać bardzo gęsty krem. Warzywa z cielęciną: Pokroić fasolkę szparagową na 3 części i ugotować. Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tartce . Pieczarki posiekać. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać pieczarki, marchewkę i mięso mielone. Dodać passatę, sól, pieprz i posiekaną
Jaglusiażytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku - 1/2 kg pieczarek - 1 średnia cebula - sól, pieprz Przygotowanie: Mąki łączymy i siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, przyprawy i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy, aż woda odparuje. Listki bazylii myjemy i miksujemy ze śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę bazyliową i podsmażone z cebulką pieczarki. Masę łączymy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera żółtego 2 cebule czerwone ok 6 łyżek ketchupu szczypta soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka ziarna sezamu ziarna(...)sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli drobno posiekanej i szczypty soli. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 12 części i każdą wałkujemy mniej więcej na prostokąt
Kuchnia w czekoladzie