smażyłam ok. 15 min. Przyprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką, chili. Mięso zalałam pomidorami z puszki i smażyłam, aż sos się zredukuje. W osobnym naczyniu lekko podsmażyłam pieczarki oraz kukurydzę. Warstwa warzywna Foremkę wysmarowałam lekko oliwą i położyłam na niej 1 płat tortilli. Na nim mięso z sosem pomidorowym, posypałam startym serem żółtym i znowu płat tortilli(...)razem rozłożyłam pieczarki z kukurydzą i znowu zasypałam serem żółtym. Na wierzch położyłam 3 tortillę i lekko oprószyłam pozostałym serem i oregano. Teraz wszystko wylądowało w piekarniku na 15 min. (180szt.). Po wyjęciu z piekarnika odczekałam chwilkę, a następnie enchiladę pokroiłam w ósemki. Znalazłam super stronkę z przepisami kuchni tex-mex. Na pewno będę się nią inspirowała
bastalenaciśnieniowców. Ja sobie wykombinowałam nazwę "gryczanka", nie wiem czy takowa w ogóle istnieje. To nic innego jak zapiekanka z kaszy gryczanej. Na pierwszy raz z dodatkiem twarogu i pieczarek. Ale jak zwykłam mawiać... to nie jedyna kombinacja. Smacznego! Kaszę z woreczków przesypałam do miski. Kostkę rosołową rozpuściłam we wrzątku i zalałam nią kaszę. Odstawiłam na 30min., aby wpoiła rosołek(...)można też zagotować kaszę do miękkości). Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Lekko wystudziłam. Twaróg przełożyłam do miski, rozdrobniłam. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy oraz kaszę i pieczarki. Całość zagniotłam na jednolitą masę. Keksówkę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gryczankę. Zapiekałam w 150st. przez 40min. Całość podałam z sosem czosnkowym
bastalenasklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól morska pieprz czarny Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić(...)kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory rozdrobnione,ketchup, ocet i przyprawy.Dusi
Moje domowe kucharzeniemojej kuchni..Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo na konkursik...będą trzy nagrody.. 1 kg skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów 5 łyżek octu winnego Jamar 1 szk.wody listek, ziele(...)jarzynka Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić.Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor . Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką.Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka
Moje domowe kucharzeniePomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa(...)pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 4 pieczarki Sól i ognista mieszanka przypraw natka pietruszki Przygotowanie: Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie jajka można przygotować na wielkanocny stół, będą smaczną alternatywą dla jajek w majonezie.Składniki: 5 dużych jajek 3-4 pieczarki 1 mała cebula ½ pęczku świeżego koperku 3 łyżki majonezu ½ opakowania kiełków lucerny (lub rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek świeża kolendra do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie.Gdy przestygną obrać(...)skorupki i przekroić wszystkie na pół. Pieczarki posiekać na drobne kawałki, cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem na oliwie. Doprawić do smaku. Z jajek wyjąć żółtka. W misce wymieszać je z majonezem dodać pieczarki z cebulką i posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na dużym talerzu rozłożyć kiełki i położyć na nie białka jajek. Następnie nałożyć
Ze smakiem i z pasjąciepłej wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżki oleju sos pomidorowy: 150g przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 25-30 dag żółtego sera 30 dag pieczarek 2 czerwone cebule 25 dag pomidorków koktajlowych oregano do posypania Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili(...)objętość (na ok 40 minut).W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy
Ze smakiem i z pasjąSonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;) Składniki dla 4 osób: 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko) 2 małe papryki 2 małe cukinie 200 g pieczarek 100 g pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy) odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej(...)wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę
Ze smakiem i z pasjązwyczajna, bo z ulubionymi dodatkami albo po prostu z tym, co akurat miałam w lodówce. Tak też było dzisiaj. Szybki rekonesans i tak oto powstała... Jajecznica z dymką i pieczarkami porcja dla jednej osoby Potrzebujemy: 2 jajka 2 niewielkie pieczarki 1 małą cebulkę dymkę 1 mały ząbek czosnku albo nawet pół 1 łyżkę masła sól i świeżo mielony, kolorowy pieprz(...)dodatkowo: ulubione pieczywo i majonez (opcjonalnie) Pieczarki kroimy na pół, a następnie w półplasterki. Cebulkę w piórka, szczypiorek i czosnek niezbyt drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy nasze dodatki. Chwilę podsmażamy. W tym czasie do kubka wbijamy jajka i roztrzepujemy je dokładnie widelcem. Masę jajeczną wlewamy na patelnię i znów chwilę smażymy, ale tak, by jajecznica pozostała dość luźna
Ratunku obiadRozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy:200 g pieczarek;100 g sera żółtego;szczypior;koperek;sól, pieprz, ostra papryka,łyżeczka masła.Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również(...)ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami. Dodajemy posiekany szczypior i koperek. Wypełniamy farszem babeczki i gotowe.Smacznego!!!Przepis bierze udział w akcji
Miksturownikdanie z jedną z Waszych ulubionych kasz w roli głównej. Tak czy siak - smacznego! :) Zaczniemy od dodatków: 2 cebule kroimy w drobna kosteczkę Następnie myjemy i obieramy pieczarki, po czym kroimy je na pół, a potem w cienkie paseczki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy, po czym usuwamy grubsze łodygi i siekamy. Dodatkowo kroimy w krążki papryczkę chili Na patelni(...)rozgrzewamy 2 łyżki oleju, po czym smażymy cebulkę, a gdy nieco zmięknie dorzucamy pieczarki i razem smażymy do tego czasu, aż wszystko ładnie się zrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. A teraz przechodzimy do gotowania kasz. Do przygotowania potrawy potrzebujemy trzech rodzajów kasz, które gotujemy oddzielnie: - jeden woreczek kaszy gryczanej (100g) - pół szklanki kaszy pęczak - pół szklanki kaszy jaglanej Kaszę
Sajkofanka smakujako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku 2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Z kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję, boczek(...)kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki w piórka, ziemniaki w większą kostkę a papryczkę chili drobno siekam. Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np. oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry z boczku, następnie układam 2 - 3 liście kapusty i kolejno wszystkie składniki warstwami, kiełbasa z boczkiem, poszatkowana kapusta, przyprawy, ziemniaki, pieczarki i znowu kiełbasa z boczkiem, .... Wraz
Mechanik grillujeSkładniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.)Zapiekanki:350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku150g pieczarek pokrojonych w plasterki1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczkiok. 40g masła + do posmarowania naczyniakilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu(...)niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone w piórka cebule i szklimy. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy wszystko razem tak około 5min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Kolejno
Symfonia Smaków