z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:198/703)

Zupa gulaszowa 130

zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza cały trud. Porcja na 10 osób Składniki: 70 dag karkówki 70 dag pieczarek 1 kiełbasa podwawelska (duża) 2 litry bulionu 7 łyżek koncentratu pomidorowego 6-7 ogórków konserwowych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek mąki sól, pieprz, vegeta, słodka papryka(...)Karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie margaryna i trochę smalcu) i wrzucamy mięso. Smażymy około 10 minut i wrzucamy kiełbasę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do garnka, kiedy kiełbasa również się przysmaży. Oprószamy całość solą, pieprzem i słodką papryk. Całość smażymy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Gdy to nastąpi dolewamy

My simple kitchen
Zupa jarzynowa na bogato 190

aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek selera i pora 1 litr wody kilka różyczek kalafiora 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżki mąki 70 ml śmietany(...)majeranek Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy posiekaną połówkę cebuli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż będą miękkie. Wówczas zdejmujemy je z ognia

My simple kitchen
Zapiekanka makaronowa z warzywami 155

Szansa. Podróż w nieznane. Co to będzie, co to będzie... Składniki: 1 opakowanie makaronu (400 g) 1 cukinia 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 dag pieczarek 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę(...)czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajmy pieczarki i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy

My simple kitchen
Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 172

Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować z aromatycznego sera - nadaje on charakteru. Składniki na 2 porcje: 2 duże, czerwone papryki 1 torebka ryżu 25 dag pieczarek 1 cebula 1/3 puszki kukurydzy 2-3 łyżki startego żółtego sera kawałek sera brie lub innego pleśniowego sól, pieprz, słodka papryka 2 jajka (opcjonalnie) chleb tostowy Ugotować torebkę ryżu. Cebulę(...)obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić około 10 minut aż będą miękkie. Ryż przełożyć do miski. Dodać do niego zawartość patelni. Następnie dołożyć kukurydzę i ser. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Z papryki odkroić wierzch, aby powstały

My simple kitchen
Grudniowe Wyzwanie Blogerek - Sałatka ryżowa z pieczarkami 207

wzięły również udział: Marta z www.magicznezyciemarty.pl Iwona z http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Gosia z http:// www.daylicooking.pl/ Sabina z http:// kobietywsieci.blogspot.com/ Dorota z http:// doodorka.blogspot.com/ Składniki: 2 torebki białego ryżu 30 dag pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka Ryż gotujemy do miękkości i studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy na gorący tłuszcz(...)przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy aż będą miękkie i odstawiamy aby wystygły. Gdy pieczarki i ryż będą już w miarę chłodne mieszamy je ze sobą. Dodajemy kukurydzę oraz majonez. Czosnek przeciskamy przez praskę i także dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny aby składniki się przegryzły

My simple kitchen
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 242

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kozieradki 150 ml białego wina 1 szklanka bulionu sól, pieprz świeży koperek wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem(...)ostrą papryką. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso dodajemy drobno pokrojony czosnek, kozieradkę, liść laurowy, ziele angielskie i smażymy ok. 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pieczarki paprykę, wino oraz bulion i dusimy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z pieczarek i cukinii 138

Dodatek białego wina, czosnku i cebuli dodaje sałatce aromatu i smaku. Z chrupiącą bagietką stanowi idealne samodzielne danie. Prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 200 g cukinii 150 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 50 ml białego wina 2 gałązki mięty Wykonanie: czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić(...)piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinę przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić również w cienkie plasterki na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty  warzywa posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 152

lżejsza odmiana kotletów mielonych.  Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe   KLIK ) pieprz czarny(...)mielony czosnek 40 dag pieczarek  masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego  główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól  pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą

Takie tam pichcenie
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms 202

młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji) Składniki: 4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy(...)pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:)) 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki 1 ½ szklanki mleka

karmelowy
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 190

zasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż pewien problem może być zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć gdzie je kupić, jednak w braku czasu możecie użyć samych pieczarek i boczniaków. A jeśli kupicie już shitake, spróbujcie ich trochę zamrozić. Nieźle się do tego nadają i będą zawsze pod ręką. Teoretycznie zamiast jajek w koszulkach można wykorzystać nieco łatwiejsze(...)koszulce. Wszystko to doprawione wyrazistym sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu

Kulinarna Pokusa
Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 309

rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki i mięso zalać rosołem i gotować  10 minut. Dodać brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i gotować

Świat Smaku
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 222

ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 średnie marchewki 300 g pieczarek 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Boczek kroimy w cienkie paseczki, po czym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy

W kuchni Katie
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 340

Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami to pomysł na szybkie, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam(...)ziemniaczanymi talarkami . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 duży pomidor 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszona bazylia mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące

Ugotować
FASZEROWANE JAJA 171

impreze -6 jaj -jedna bardzo mala cebula lub ½ sredniej cebuli - około 10-12 pieczare -olej -sol,pieprz Sposób przygotowania: Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy, obieramy, scieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy. Cebule kroimy w bardzo drobna kostke i dodajemy do pieczarek, doprawiamy. Wystudzone jaja obieramy i kroimy na polowki, wyciagamy zoltka. Zoltka laczymy z usmażonymi(...)pieczarkami, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Faszerujemy jaja przygotowanym farszem, dekorujemy. Zycze smacznego

PychaDania
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 362

składniki * 1 duży słoik marynowanych pieczarek * 1 puszka groszku konserwowego * 1/2 słoika selera konserwowego * 1-2 cebulki szalotki * 4-5 ogórków konserwowych * majonez Sposób wykonania Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Groszek i selera odcedzić z zalewy i dodać do pieczarek. Cebulkę szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki konserwowe pokroić w grubszą kostkę

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania