Składniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko
Weganka gotujeSkładniki: naleśniki kapusta kiszona (50 dag) pieczarki (30 dag) sól pieprz papryka ostra olej (do smażenia) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy na oleju. Kapustę odcedzamy i kroimy żeby kawałki były nieco mniejsze. Kiedy pieczarki będą już prawie rumiane dorzucamy do nich kapustę. Przyprawiamy
Weganka gotujeSkładniki: mąka (2 szklanki) soczewica (1 szklanka) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czosnek (3 ząbki) papryczka pepperoni (1/4 szt.) sól pieprz majeranek woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż wchłonie wodę. Cebulę i pieczarki myjemy, kroimy(...)smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Solimy w trakcie smażenia. Kiedy pieczarki będą rumiane, a soczewica ugotowana dodajemy składniki z patelni do garnka z soczewicą. Obieramy i wyciskamy czosnek. Myjemy i kroimy papryczkę. Przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę. W trakcie smażenia i gotowania mamy czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski
Weganka gotujeSkładniki: pieczarki (10 dag) cebula (1 szt. mała) kapust kiszona (1/2 szklanki) bułka tarta (1/2 szklanki) sól pieprz przyprawa pikantna do grilla olej Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę oraz pieczarki myjemy, kroimy i smażymy aż będą nieco rumiane. W trakcie smażenia przyprawiamy. Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej usmażone pieczarki i cebulę. Dosypujemy 2 łyżki bułki
Weganka gotujeSkładniki: bakłażan (1/2 szt.) pomidory (2 szt.) pieczarki (10 dag) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (3 ząbki) oliwa z oliwek bazylia woda Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Bakłażana rozcinamy wzdłuż na pół. Połowę bakłażana kroimy w jak najcieńsze i jednocześnie jak najdłuższe paski. Solimy i odstawiamy a kilka minut. Paski bakłażana gotujemy na parze przez(...)Pieczarki myjemy kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwki oraz sól. Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię. Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki
Weganka gotujeSkładniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy(...)miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję przypominającą sos na bazie
Weganka gotujeSkładniki: jarmuż (10 dag) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona fasola z puszki (3 łyżki) kasza żytnia (3/4 szklanki) woda (2 szklanki) curry sól pieprz ziołowy ostra papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania mieszamy, żeby(...)się nie przypaliła. Myjemy i kroimy cebulę oraz pieczarki. Solimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Już na początku smażenia dodajemy jarmuż. Kiedy pieczarki i jarmuż będą miękkie dodajemy fasolkę. Przyprawiamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy wszystko do kaszy. Mieszamy
Weganka gotujeSkładniki: margaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Ugniatamy ciasto. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy. Tofu kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej
Weganka gotujeSkładniki: zielona soczewica (1 szklanka) marchewka (1 szt. średnia) cebula (1 szt. mała) pieczarki (15 dag) brokuł (1/3 szt) woda sól curry papryka ostra olej lub oliwa (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy. Marchewkę(...)soczewicę gotujemy aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Myjemy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem aż będą nieco rumiane. Solimy w trakcie smażenia. Pieczarki i cebulę mieszamy z soczewicą. Przyprawiamy solą curry i ostrą papryką. Podgrzewamy przez chwilę. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy przez
Weganka gotujeSkładniki: ziemniaki (1/2 kg) pieczarki (5 dużych) czosnek (1 ząbek) kapusta włoska (1 duży liść) brokuł (kilka różyczek) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) świeży imbir sól pieprz anyż kurkuma woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie. W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy(...)pozostałą część dania. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm. Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy
Weganka gotujesycące i smaczne :) Składniki (dla 3-4 osób): -woreczek ryżu dzikiego -woreczek ryżu paraboiled - 2 cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę(...)oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść
Corner With RecipesSkładniki (obiad dla 2,3 osób): - 12 gotowych taco - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - kilka pieczarek - opakowanie pomidorków koktajlowych - kilkanaście oliwek czarnych i zielonych - pół główki sałaty masłowej - kilkanaście rzodkiewek - szczypiorek - przyprawy Sos jogurtowo-czosnkowy - jogurt naturalny - łyżeczka majonezu - łyżeczka rozdrobnionego czosnku - sól, pieprz, bazylia Cebulę pokroić na półplasterki, pieczarki na drobne kawałki, kurczaka pokroić na kawałki i przyprawić(...)ulubionymi przyprawami. Podsmażyć cebulkę, po dwóch minutach dodać pieczarki, kurczaka i poddusić aż kurczak będzie gotowy. Rzodkiewki i oliwki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe na pół, szczypiorek na drobne kawałki. Sałatę porwać na kawałki. Taco wstawić na 4 minuty do rozgrzanego piekarnika. Wymieszać dokładnie składniki na sos. Taco wypełnić 2 łyżkami podgrzanego farszu, oliwkami, sałatą, pomidorkami, rzodkiewką. Polać sosem
Corner With RecipesPyszne, wegetariańskie zapiekanki. Smakowały nawet mojemu bratu, sceptycznie nastawionemu do tego dania... ;) Składniki (dla 4 osób): - 2 duże cukinie - 2 cebule - 1 kukurydza - 3 pomidory - kilka pieczarek - kilka garści pestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni(...)niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę, dodać do reszty. Z cukinii usunąć nasiona, resztę miąższu wybrać łyżką, tak aby został około 1 cm przy skórce. Wybrany miąższ
Corner With Recipes