pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z pieczonymi warzywami(...)paski przekrojone na połówki 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki
karmelowykebabów często zapominanego. Zapiekanka, bo o niej mowa jest daniem szybkim do przygotowania i nie wymaga prawie żadnych specjalnych umiejętności kuchennych, aby ją wykonać. Składniki Bagietka, bułka ciabatta itp. pieczarki żółty ser szczypiorek Sposób przygotowania Pieczarki kroimy na plastry i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu. Smażymy na małym ogniu tak długo aż puszczą i odparują większość wody. Bagietkę należy(...)przekroić wzdłuż i delikatnie posmarować masłem. Na wierzch wrzucamy solidną porcję pieczarek rozkładając ją na całej długości bagietki. Całość posypujemy startym żółtym serem. Podgrzewamy w mikrofalówce (30-40 sek. na pełnej mocy) tak by ser się rozpuścił. Przyozdabiamy ketchupem oraz posypujemy szczypiorkiem. Uwagi Jeżeli wolicie chrupiące zapiekanki (nie przepadam za takimi ze względu na wrażliwe dziąsła) całość możecie wrzucić
Mr. TasteSkładniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)wersja. Przygotowanie: Na początku rozdrabniamy czosnek i odstawiamy na chwilę. Teraz przygotowujemy farsz warzywny. Najpierw kroimy cukinię w kostkę, wrzucamy na patelnię i dolewamy odrobinę wody. Obieramy i kroimy pieczarki. Dorzucamy do cukinii. Następnie kroimy paprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę
Weganka gotujeSkładniki: soja (2 szklanki) orzechy włoskie, laskowe i ziemne (w sumie 1 szklanka, bez skorupek) pieczarki (40 dag) łuskany słonecznik (1 szklanka) sól pieprz papryka Przygotowanie: Ja wykorzystałam zmieloną soję, która została mi po produkcji tofu, ale można też zrobić od zera. Wtedy ziarna soi należy moczyć przez kilka godzin, a kiedy staną się miękkie odcedzić i zmielić. Ważne żebyśmy(...)otrzymali 2 szklanki zmielonej soi. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Dusimy na patelni, aż staną się ciemne. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mielimy orzechy i ziarna słonecznika. Kiedy pieczarki będą już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę
Weganka gotujeSkładniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko
Weganka gotujeSkładniki: naleśniki kapusta kiszona (50 dag) pieczarki (30 dag) sól pieprz papryka ostra olej (do smażenia) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy na oleju. Kapustę odcedzamy i kroimy żeby kawałki były nieco mniejsze. Kiedy pieczarki będą już prawie rumiane dorzucamy do nich kapustę. Przyprawiamy
Weganka gotujeSkładniki: mąka (2 szklanki) soczewica (1 szklanka) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czosnek (3 ząbki) papryczka pepperoni (1/4 szt.) sól pieprz majeranek woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż wchłonie wodę. Cebulę i pieczarki myjemy, kroimy(...)smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Solimy w trakcie smażenia. Kiedy pieczarki będą rumiane, a soczewica ugotowana dodajemy składniki z patelni do garnka z soczewicą. Obieramy i wyciskamy czosnek. Myjemy i kroimy papryczkę. Przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę. W trakcie smażenia i gotowania mamy czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski
Weganka gotujeSkładniki: pieczarki (10 dag) cebula (1 szt. mała) kapust kiszona (1/2 szklanki) bułka tarta (1/2 szklanki) sól pieprz przyprawa pikantna do grilla olej Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę oraz pieczarki myjemy, kroimy i smażymy aż będą nieco rumiane. W trakcie smażenia przyprawiamy. Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej usmażone pieczarki i cebulę. Dosypujemy 2 łyżki bułki
Weganka gotujeSkładniki: bakłażan (1/2 szt.) pomidory (2 szt.) pieczarki (10 dag) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (3 ząbki) oliwa z oliwek bazylia woda Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Bakłażana rozcinamy wzdłuż na pół. Połowę bakłażana kroimy w jak najcieńsze i jednocześnie jak najdłuższe paski. Solimy i odstawiamy a kilka minut. Paski bakłażana gotujemy na parze przez(...)Pieczarki myjemy kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwki oraz sól. Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię. Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki
Weganka gotujeSkładniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy(...)miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję przypominającą sos na bazie
Weganka gotuje